Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zajkaaaa 2000000000

Wyprawka dla niemowlaka

Polecane posty

Gość Zajkaaaa 2000000000

Witam, nie wiem czy wybrałam dobry dział, ale trudno. Mam do was młode mamuśki pytanie. Wraz z moim narzeczonym planujemy począć potomka. Moje pytanie dotyczy kosztów. A mianowicie ile wynoszą koszta związane z wyprawką, pierwsze 6 miesięcy, szczepionki? Chciałabym wiedzieć ile pieniędzy potrzeba, aby nic dziecku nie brakowało.. Tym bardziej, że 08.08.2015 mamy ustaloną datę ślubu i chciałbym, wiedzieć czy jak urodzę dziecko to uda nam się mimo wszystko uzbierać pieniążki na ślub. Niektóre pewnie pomyślą, że jestem nieodpowiedzialna (że jak koszta będą wysokie to się nie zdecyduję na dziecko), mam już dość takich odpowiedzi. Proszę o poważne podejście do mojego pytania. Pozdrawiam i gratuluję wszystkim mamuśką :*

Gość gość
to zależy co będziesz kupować wybór jest ogromny i przedział cenowy również. Napiszę jak było u nas. Wózek 600 zł kupiony od dalszej rodziny, używany Łóżeczko i akcesoria do niego 1000 zł ale łóżeczko w większym wymiarze przerabiane na tapczanik dla starszego dzieckca. Można sporo taniej kupić. Ciuszki i inne różne pierdółki typu waciki, kosmetyki, rożki, kocyki, akcesoria dla mniecdo szpitala ok 1000-1500zł. Na początku kupiłam rozmiar 56-62 i moje dziecko dość długo w nich chodziło bo ponad 4 miesiące. Szczepionki można nie zapłacić nic. My kupowaliśmy w jednym wkłóciu 3 x 200 zł. Dodatkowych nie braliśmy to też jest koszt ok 200-300 zł za dawkę a jest ich 3. Ja karmiłam piersią więc koszt mleka nie dochodził.

Gość gość
no i pieluchy na początku idzie ich ok 15 dziennie też są tańsze z biedronki ok 39 zł za paczkę a pampersy bez promocji ok 40-50. i tutaj też może być różnie bo możesz mieć dziecko które akceptuje wszystkie a możesz mieć takie które będzie akceptowało tylko najlepsze. No i koszt ekarzy, którego nie da się przewidzieć możesz nie wydać nic a może się okazać, że potrzebne są wizyty u specjalistów i trzeba liczyć się z tym żecprywatnie i kosztcjednej to 150-200 zł. podsumowując mnie dziecko kosztuje mniej niż myślałam a moją przyjaciółkę dużo więcej ale właśnie wspomniani lekarze, alergie itp

Ja bym do kosztów doliczyla jeszcze prowadzenie ciąży.na nfz ciezko prowadzić ciaze,a prywatnie sporo kasy na to idzie-wizyty,usg,badania itp

Gość gość
Ja chodzilam do ginekologa na nfz, nie zaluje. Ciaza prowadzona byla bardzo dobrze. A tam gdzie chodzilam maja nowoczesne USG, za badania, ktore w ciazy wykonuje czesto nie wydalam ani zlotowki. Ja trafilam na dobrego lekarza i oszczedzilam co nieco.