Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szef nie wyplacil mi kasy

Polecane posty

Gość gość

pracuje na umowe zlecenie jakon roznosiciel gazet reklamowych. i szef nie wyplacil mi w tym miesiacu wynagrodzenia. co moge zrobic by ta kase odzyskac?

Gość gość
Postrasz go sadem

Gość gość
jak gorchem o sciane. najgorsze jest to ze ten d**ek dal mi umowe dopiero pomiesiacu czasu. z data wsteczna. a ja nie wyrejestrowalam sie z up. co mi moze grozic za to. dodam ze nie pobieram zasilku.

Gość gość
Zglosic do Panstwowej Inspekcji Pracy Wczesniej porozmawiaj z pracodawcom i nagraj rozmowe. Napisz pismo do pracodawcy w tej sprawie i w seketariacie rządaj potwierdzenia odbioru - pieczatki firmy z data wplynięcia lub wyslij do tej firmy poleconym za potwierdzeniem odbioru. Musisz miec podkladke, ze tam pracowalas.

Gość gość
mam podkladke po mam umowe zlecenie.

Gość gość
Jesli masz umowe to szef powinien sie obawiac co do up nie musisz sie obawiac nadal nie masz stalej pracy

Gość gość
zostalam bez kasy. nie mam na oplaty. w portfelu 10zł.

Gość gość
a co z up? nie wyrejestrowalam sie. a powinnam.

Gość gość
W Urzedzie Pracy masz 7 dni od dnia podjecia pracy by sie wyrejestrowac. Jesli zaczelas prace to powinnas rządac od pracodawcy oswiadczenia do UP potwierdzajacego, ze tam pracujesz. I wowczas mialabys podkladke, ze tam pracujesz. Jesli masz umowe zlecenie z data wsteczna to mozesz miec pozamiatane. Chyba, ze np. zadzwon do Urzedu Pracy i dowiedz sie co w takim przypadku Ci grozi - wg mnie wyrejestrowanue z UP na 120dni ale nie wiem czy cos jeszcze. Jesli to tylko miesiac i bez wynagrodzenia to moze lepiej nie zglaszaj tego w UP ale lepiej zadzwon do UP i sie dowiedz.

Gość gość
mowilam mu o umowie odrazu ze jestem zarejestrowana w up. nawet jak wypelnialam kwestionariusz osobowy to byla taka rubryka o pozostaniu w rejestrze osob bezrobotncyh. i jak prosilam o jakies zaswidczenie ze pracuje potrzebne do wyrejetrowania sie. pwoiedzioala ze mam sie nie martwic. on to zglosi, podjecie pracy. czyli oszukal mnie.

Gość gość
Nastepnym razem - przestroga. Gdy podejmiesz prace - w pierwszym dniu rzadaj zaswiadczenia do UP od pracodawcy, ze od dnia takiego a takiego, w firmie takiej a takiej podjełas prace - mozesz sobie wydrukowac takie oswiadczenie i wykropkowac date i firme i miejsce na pieczatke i podstawiac pracodawcy pod nos do poisania i podbicia pieczatkom mowiac, ze takie sa przepisy w UP bo jestes zarejestrowana i musisz sie wyrejestrowac na czas pracy - wowczas pracodawca bedzie wiedzial, ze nie moze nieuczciwie podejsc do tematu i Ci nie zaplacic bo zglosisz to w UP i bedzie sie bał. Umowe o prace ma obowiazek dać pracownikowi w pierwszym dniu pracy ale z przyczyn nie zawinionych przez pracownika wreczaja pozniej z data wsteczna. I do UP dostarczasz lub wysylasz umowe z ta data wsteczną ale na podstawie oswiadczenia o podjecie pracy UP ma podkladke do wyrejestrowania Cie na ten czas.

Gość gość
1 raz mam taka sytuacje, ale to tylko 1 miesiac mam nadzieje ze sie nie dopatrza w up.

Gość gość
Obowiazek zgloszenia do UP ma osoba zarejestrowana. Jesli to Twoja pierwsza praca to idz do UP i powiedz, że pracodawca zobowiazal sie do zgloszenia Cie o wyrejestrowanie - czyli przeslania poleconym oświadczenia o zatrudnieniu Cie. Nie zrobil tego - czyli oszukal Cie. Nie dal wynagrodzenia wg podpisanej umowy - kolejny raz Cie oszukal. Zglosilabym to do Państwowej Inspekcji Pracy.

Gość gość
to nie jest moja 1 parac. mowilammu ze nawet jak podpisywala mumowe zeby wpisal date najwyzej o 5 dni wtecz zebym, zmiescial sie w okresie tych 7 dni. a on ze nic mi nie zrobia. ze mam sienie martwic.

Gość gość
Z takiego podejscia pracodawcy do tematu widać, ze to abys nie zlaszala do UP zatrudnienia - moze robic bezkarnie wiekszej ilosci osob a tym samym ludzie boja sie to zglaszac w UP bo ich wkopal. Zglos koniecznie w UP nieuciwego pracodawce i w PIP rowniez - skontroluja go i wlepia kare.

Gość gość
tak musze zrobic. wiem ze facet oszukuje i okrada ludzi

Gość gość
Masz racje - skoro to jeden miesiac i w dodatku pracodawca sam chcial przeslac do UP zgloszenie i zatrudnieniu a w pierwszym miesiacu tego nie zrobil to perfidnie oszukuje ludzi. Zglos to w UP i PIP niech mu sie dobiora do d...

Gość gość
PIP powinien Ci pomóc odzyskać wynagrodzenie z odsetkami za zwłokę.

Gość gość
tymbardziej ze juz w 1 dzniach wypelnilam ankiete- kwestionarusz osobowy i byla rubryka- o czy jestem zarejestorwana w up. i mowie do niego zeby dal mi zaswidczenie o podjeciu zatrudnienia w celu przedlozenia w up. on nie nie trzeba mam sie nie martwic. on tu wszystko ma i on sam to zglosi.ale nie zglosil

Gość gość
Autorko - trzymam kciuki za Ciebie. Powodzenia :) PS.: zadzwoń wczesniej do UP z pytaniem - co teraz powinnas zrobic i co Ci grozi abys wiedziala na czym stoisz.

Gość gość
rozmawialam ze znajomwa. i ten facet ciagle okrada i oszukuje ludzi. non stop ma inpekcje. sprawy w sadzie. kary i nic sobie z tego nirobi. wiec nie sposobu na niego niema

Gość gość
cc

Gość gość
Jesli ma juz sprawy w PIP to tym bardziej powinnas to zglosic - wowczas bedzie potraktowany ostrzej bo mimio wczesniej zgloszen - wciaz oszukuje ludzi. I PIP powinien Ci pomoc odzyskac Twoje wynagrodzenie.

Gość gość
A ta znajoma, ktorą oszukal wczesniej niz Ciebie tez powinna to zglosic. Im was wiecej tym lepiej. Znam jedna firme, w ktorej tez pracodawca oszukiwal praciwnikow. Weszli mu na konto plu odsetki i gość musiał zamknąć firmę. Dzban wode nosi poki ucho sie nie urwie.

Gość gość
ale to znajoma znajomej tam pracowala. ale ona taka dupa ze boi.

Gość gość
Niby czego sie boi ??? Ona oszukiwała ??? Naślij na tego pracodawce US to mu d... przetrzepią.

Gość gość
taka juz jest, nie zmusze jej., a tez ja oszukal na kase.

Gość gość
Naiwnosc rzecz ludzka ale warto isc po rozum do glowy. Zwlaszcza, ze jestescie we dwie oszukane - we dwie zawsze razniej. Ponad to moze ta znajoma znajomej ma kontakt do kogos innego z kim wowczas pracowala kogo oszust pracodawca naciagnal na miesiac bezplatnej pracy ??? Byloby was już trzy. W kupie sila :) .

Gość gość
ale ze sie nie boi. mam zlecenie a i tak nie zaplacil

Gość gość
Sorry... ale jak widzi, ze wiekszosc to naiwne gąski to sobie pozwala jak zadna nigdzie nie zglasza. Taki oszust czuje sie wowczas bezkarny. I nabiera kolejne osoby. Gdyby pierwsze osoby zglosily nie byloby kolejnych bezczelnir oszukanych przez niego. Teraz Twoja kolej by zglosic oszusta bo taki oszukiwac bedzie dalej.