Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Działalność gospodarcza a zasiłek macierzyński.

Polecane posty

Gość gość

Witam. W ostatnim czasie głośno było o zakładaniu działalności w końcówce ciąży w celu uzyskania macierzyńskiego. Czy któraś z mam tak zrobiła i czy nadal się to opłaca?

Gość gość
Owszem, jest taka możliwość. Ja zapłaciłam 1 raz najwyższą składkę i teraz przez rok biorę 5500 zł.

Gość gość
na szczęście chcą to ukrucić

Gość gość
Planowane zmiany Na stronie internetowej Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej pojawił się projekt zmian, które będą dotyczyły zasad wyliczania podstaw zasiłków dla osób ubezpieczonych. Zgodnie z projektem Ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustaw w przypadku opłacania składki wyższej niż najniższa podstawa wymiaru składek podstawę wymiaru zasiłku stanowić będzie najniższa podstawa wymiaru składki, jeżeli niezdolności do pracy powstanie przed upływem pierwszego miesiąca kalendarzowego ubezpieczenia chorobowego. Jeżeli niezdolność do pracy powstanie później, wtedy podstawę wymiaru stanowić będzie suma najniższej podstawy wymiaru składki oraz kwota stanowiąca 1/12 kwot nadwyżek ponad najniższą podstawę za każdy kolejny miesiąc ubezpieczenia.

Gość gość
O zmianach wiem. Tylko, że wchodzą one dopiero od stycznia 2015. Nie rozumiem dlaczego nie korzystać z państwa które nie przejmuje się obywatelami. Jak to mówią - kto nie ryzykuje ten nie ma..

Gość gość
żebyś poszła siedzieć za te machlojki cwana suko.

Gość gość
No to korzystaj póki możesz.

Gość gość
Kontrola z ZUS murowana i udowodnienie, zeprowadzilas ta dzialalnosc, przedstawienie rachunkow, ksiag rachunkowych i klijentow korzystajacych z twoich uslug. Moja kolezanka wlasnie to przerabia. Po 5 miesiacach od macierzynskiego grozi jej zwrot tego co jej przelal ZUS przez te 5 miesiecy plus kara i sad.

Gość gość
zakladaj puki mozesz a najlepiej zaluz jakas firme internetowa, np. sprzedaz zaproszen recznie robionych itp zebys cos bylo w razie kontroli.

Gość gość
Gratuluje Pani która nazwała mnie suką - dno. Do tych mam które potrafią normalnie rozmawiać - wiadomo, że kontroli się spodziewam itd. Gdybym w to szła to zapewne korzystałabym z usług jakiegoś biura czy coś. A czy ta koleżanka była na najwyższej składce? Bo ponoć do tych najbardziej się czepiają..

Gość gość
"puki"?! PUKnąć to ty się możesz w ten pusty łeb.

Gość gość
Nie chce rzucać na siebie wielkich podejrzeń i zastanawiam się czy zapłacić najniższy zus czy ten średni zwany ,,normalnym". Na pewno nie ten najwyższy.

Gość gość
To się już chyba nie uda. Jednak polecam próbować wszystkim, szczególnie tym, które nie mogą znaleźć pracy gwarantującej zasiłek macierzyński a właśnie zaszły w ciążę. Kontrola nie wyrok - najwyżej odda się kase.

Gość gość
a może byś tak poszła do roboty jak uczciwy człowiek zanim żeś zaciążyła zamiast cwaniakować? zajść w ciążę każda potrafi ale zarabiać to już nie...

Gość Lilianeczka ze Śląska
Etam, w ZUSie wiedzą o co chodzi ;) Ja mam swoją firmę ale gdy zaszłam, to podwyższyłam ZUS do maximum i moja księgowa poszła do ZUSu i Pani z ZUSu od razu wiedziała o co chodzi i mówi, że skoro prawo tego nie zabrania, to znaczy, że można. Trzeba naprawdę zrobić ostry przekręt aby kazali zwrócić czyli zakładasz firmę 3 m-ce przed porodem i nie masz wystawionej żadnej faktury i nie masz obrotu. Ja prowadzę firmę męża, czyli moja firma wykonuje usługi dla firmy męża - mamy umowę o współpracę. Ja mu wystawiam faktury. Poza tym w prawie jest tak, że małżonek/małżonka z zasady jest osobą współpracującą i podlega ZUSowi.

Gość gość
Tak byla na najwyzszej skladce, zaplacila 2 razy ta skladke i dostaje cos ponad 5000zl, ale wlasnie zaczeli szukac dziury w calym. Jesli dokumentacje bedziesz miala ok to powinni tylko przyjsc i sprawdzic dokumenty. Jej sprawdzili niby wszystko ok, ale strasza wlasnie zwrotem tych pieniedzy jakas kara i postepowaniem sadowym o oszustwo Panstwa, bo wedlug nich zalozenie dzialalnosci tylko po to zeby miec macierzynski jest oszustwem i kradzieza. Wiec kolezanka ma ogromny stres teraz.

Gość gość
Rzeczywiście póki co można założyć działalność i opłacić jedną składkę i przejść na macierzyński- to jest legalne i zgodny z przepisami, ale z tego co wiem to właśnie takie przypadki są najczęściej kontrolowane przez zus. Trzeba potem okazać księgę przychodów i rozchodów, kopie wystawionych rachunków/faktur żeby udowodnić że firma była rzeczywiście prowadzona.

Gość gość
Lilianeczka, ale Ty prowadzisz firme i podnioslas skladki, a nie zalozylas firme kilka miesiecy przed porodem i oplacilas najwyzsze skladki. Bo wlasnie w tym tkwi problem.

Gość Lilianeczka ze Śląska
Mąż założył firmę w listopadzie, a ja w marcu ale nie wiedziałam, że zajdę w ciążę. Założyłam firmę, zapłaciłam pierwszy ZUS normalnie i dowiedziałam się o ciąży. A firmę męża prowadzę od listopada. Księgowa mówi, że nie przyczepią się do niczego. A pracuję normalnie cały czas i firma będzie istnieć, a kasę z ZUSu przeznaczę na zatrudnienie pracownika, bo ktoś musi mnie zastapić później.