Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktoś pobiera zasiłek na dziecko z Ropsu

Polecane posty

Gość gość

j.w. bo ja już czekam i czekam na tą decyzję, nie wiem co robić. mam ochotę ich posądzić o opieszałość

Gość gość
ile czekasz"?

Gość gość
od października 2012

Gość gość
Że co? Wniosek złożyłaś wtedy? I co oni w tej sprawie zrobili?

Gość gość
A ten Rops to co? Ośrodek pomocy społecznej czy coś innego?

Gość gość
tylko koordynacje ustalili, nawet nie wiem który na końcu kraj będzie wypałacał. pół roku temu zapłacili mi chyba 470 zł bo był jeden miesiąc gdzie mąż był miesiąc w polsce na bezrobociu. do tego czasu cisza i decyzji nie ma

Gość gość
Rops to regionalny ośrodek polityki społecznej i są tam załatwiane zasiłki na dzieci z zagranicy

Gość gość
no wiesz jakby to był październik 2013 to jeszcze jak Cię mogę, ale czekasz na kasę od przeszło półtora roku i nic nie robisz? moze jakichś dokumentów brakuje? rusz doopkę i się dowiedz u źródła

Gość gość
właśnie nie byłam pewna czy to czasem nie o to chodzi. Złóż skargę w takim razie.

Gość gość
już dzwoniłam 10tki razy i nic to nie daje. zawsze słysze że za tydzien, za miesiąc będzie, że trzeba czeać sra tatta. papiery kompletne tylko trzeba czekac na decyzje marszałka. a osobiście nie pojadę bo sama wyjechałam też z córką. jest tu osoba która dostała od nich decyzję? bo nie wiem nawet czego się spodziewać.

Gość gość
składałam skargę i też nic nie dało

Gość gość
ale z tego co wiem to nie ropsy wypłacają kasę, a odpowiednie ośrodki, a do ropsu składasz Formularze E401 oraz E411 i inne wymagane dokumenty a ROPS po otrzymaniu wszystkich wymaganych dokumentów wypełnia formularze i przesyła je do instytucji właściwej do wypłaty świadczeń rodzinnych.

Gość gość
no ale ja właśnie nie rozumiem tego jak to jest? jesli np w polsce mi się nie nalezy a należy się w holandi to będzie decyzja odmowna czy po prostu kasa z holandii ale wypłacana w polsce???

Gość gość
a to nie będzie tak, że kasę dostanie w Holandii mąż? jak pisałam do końca nie jestem pewna, bo ja nie mam takiej sytuacji, tylko koleżanka w pracy. dziś jej nie ma :( ale jutro dopytam, bo z tego co ona mówiła to kasę dostaje z instytucji zagranicznej mąż.

Gość gość
czyli może być tak że mimo tego, że wniosek składałam ja będąc jeszcze panną to zasiłek może otrzymać mąż a nie ja?

Gość gość
bo ja nieświadoma złożyłam wniosek do gopsu w mojej gminie i oni przekazali tą sprawę do ropsu

Gość gość
ona wypełniała te formularze, następnie składała komplet dokumentów, potem część tych formularzy wypełniał rops, a następnie wysyłali za granicę.

Gość gość
być może tak jest, że on pobiera, bo to jemu się należy jako pracującemu za granicą. czyżby jakieś nieporozumienia między wami były i zapomniał powiedzieć, że kasę na dziecko bierze?

Gość gość
żadej kasy nie mamy, on złożył wniosek za pośrednictwem księgowej w 2013 i przez to że nie ma tej decyzji z 2012 r to nie wydadzą tych druków e301 i przez to on też zasiłku nie ma. tak serio myślę nad rozwodem i boję się żeby on nie wziął tej kasy i żeby nie było tak że on weźmie zasiłek na dziecko i będzie mi to przesyłał jako alimenty

Gość gość
Rolą ROPS jest jedynie przekazanie tego wniosku do zagranicznej instytucji. Decyzję w sprawie zawsze podejmuje organ właściwy danego kraju, który to świadczenie przyznał i wypłaca. W przypadku uwolnienia świadczeń rodzinnych zagraniczna instytucja przekazuje płatności na rachunek bankowy za pośrednictwem organu właściwego do wypłaty świadczeń rodzinnych w Polsce (tj. na rachunek bankowy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej lub Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej).

Gość gość
a druk e301 to druk dotyczący okresów zatrudnienia i jego wydanie nie ma nic wspólnego z decyzją. albo nie wiesz wszystkiego i tak się plączesz, albo facet coś kręci.

Gość gość
raczej to ja nie wiem... bo nie wiem. a facet nic nie plącze bo na moje nazwisko przyszło wezwanie do dostarczenia dokumentów więc jeszcze decyzji na bank nie ma. ja nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi, czyli co? jest taka opcja żeby pieniądze zostały przyznane jemu z tego wniosku który składałam ja?

Gość gość
jeśli jest wezwanie do uzupełnienia braków - to nie ma kasy :O uzupełnij braki i wtedy dostaniesz kasę :O kasa powinna być przelana do mopsu lob gopsu w twoim miejscu zamieszkania a oni powinni przelewać na konto. ale jeśli wniosek złożony przez ciebie był niepełny i nie uzupełniono braków w terminie to został oddalony a sprawa wpłynęła ponownie w 2013 roku to z tego wniosku ojciec może dostawać środki. poza tym jeśli jesteście małżeństwem i został akt ślubu dołączony to jak najbardziej mogą ojcu wypłacać świadczenie na dziecko. my oboje mieszkamy za granicą i kasa wchodzi bezpośrednio na męża konto - takie podałam przy wniosku, który ja skladałam bo on nie miał czasu.