Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ilonka2

Krus

Polecane posty

Gość Ilonka2

Witam.Mam pytanie, potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Otóż pomagam Teściom w gospodarstwie rolnym, a pracy jest dużo, także chce zrezygnować z pracy na umowę - zlecenie i chciałabym żeby mnie dopisali do ubezpieczenia Krus, a ja bym te składki sama sobie opłacała za siebie. Tylko nie wiem czy jest taka możliwość, gdyż nie jestem domownikiem, nie mieszkam z nimi, tylko parę km dalej dokładnie 4 km. Jeśli Ktoś wie coś na ten temat bardzo proszę o komentarz. Z góry dziękuję.

Gość gość
nie ma szans na to. Definicja ze strony KRUS: Domownik - osoba bliska rolnikowi, która: -ukończyła 16 lat, -pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego albo w bliskim sąsiedztwie, -stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy, jeżeli nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Przez osoby bliskie rolnikowi należy rozumieć osoby, mające z rolnikiem takie więzi osobiste (rodzinne lub quasi rodzinne), które wyjaśniają przyczynę wykonywania pracy na rachunek rolnika bez wynagrodzenia z tego tytułu. za osoby bliskie uznaje się przede wszystkim osoby zaliczane do członków najbliższej rodziny rolnika, a więc zstępnych (dzieci własne i przysposobione) i ich współmałżonków, wstępnych (rodzice) oraz rodzeństwo. do osób bliskich może być także zaliczony inny członek rodziny lub powinowaty, jeżeli stan faktyczny wykazuje, że łączą go z rolnikiem bliskie więzy i prowadzi z rolnikiem wspólne gospodarstwo domowe. za innego członka rodziny może być uznana w szczególności osoba, która nie będąc małżonkiem w rozumieniu przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, pozostaje z rolnikiem w faktycznym pożyciu.

Gość gość
No hej ja już wszystko wiem. Dowiedziałam się w Krusie, że mogą mnie dopisać, dzięki za wypowiedz :)