Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaj 202020002020202020200

wyprawka

Polecane posty

Gość Zaj 202020002020202020200

Witam, nie wiem czy wybrałam dobry dział, ale trudno. Mam do was młode mamuśki pytanie. Wraz z moim narzeczonym planujemy począć potomka. Moje pytanie dotyczy kosztów. A mianowicie ile wynoszą koszta związane z wyprawką, pierwsze 6 miesięcy, szczepionki?

Gość gość
sporo

Gość gość
ja na pierwsza wyprawke dla corki wydalam ponad 6 tys. - i to juz bez szczepien. lozeczko, komode i posciel kupili moi rodzice. teraz jestem w drugiej ciazy i w zasadzie wiekszosc rzeczy mam, musze dokupic kilka ubranek, kocyki itp. (pierwsza corka, drugi synek :) )

Gość gość
PO co znowu zakładasz taki sam temat? Na wyprawkę można wydać 2tys a można też 15tys... Zależy na co Cię stać i czy dostaniesz coś od rodziny, znajomych...

Gość gość
ja nie dostałam nic od rodziny, poza wózkiem ( 4500 zł ) , tak więc na wyprawkę, a potem na szczepienia itd. poszło naprawdę duuuuużo :(. Kocham dziecko ponad życie :)

Gość gość
To się ciesz, że dostałaś wózek za 4500zł, bo większości Polaków nie stać na całą wyprawkę w takiej kwocie

Gość gość
cieszyłam się z wózka , córkę mamy z in vitro- jakieś 15. 000 zł a poród prywatnie 6000zł :(

zgadzam się wyprawka może kosztować od 3 tys. w górę, zależy jakimi funduszami dysponujemy.

Gość gość
ubranka ok 2 tysięcy minimum (mówimy o 6 mcach) szczepionki 6w1-ok 300 za jedną szczepionka na rota ok 200-300 za jedna pneumokoki my mieliśmy za darmo, ale słyszałam że ok 500 wózek od 200-chyba nawet 6000 zł fotelik do samochodu od ok 100 najwyższej ceny nie znam. wanienka ok 30 zł, chyba że ze stojakiem to chyba koło 100 łóżeczko+materacyk+pościel pewnie gdzieś z 500 myślę że tak z 10 000 jest opcjonalnie okey

wyprawka w moim przypadku to był jakiś horror ;p ale no spodziewalam się, że tak będzie ;) dlatego też szperałam w internecie i szukałam promocji w sklepach dla dzieci (allegro może i jest tanie, ale nie mam zaufania do niektorych sprzedawcow). ostatnio zamawialam zestaw (juz dla przedszkolaka ;p) na stronie z akcesoriami, nie pamietam nazwy sklepu, ale moge sprawdzic i podesłac zainteresowanym. wyszło duzo taniej niz jakbym miala kupic wszystko pojedynczo. w zestawie nocnik, nakladka sedesowa i podest okt kids. do tego dodawali gratis pudełka śniadaniowe. kupując zestawy akcesoriow, ubranek i zabawek zawsze mozna zaoszczędzić parę groszy ;)

Gość gość
Jezeli masz zamiar kupywac p*****ly typu sterylizator to szykuj sie na spore wydatki

Gość Jedynaczka4
Jestem w ósmym miesiaącu ciąży.Wózek i łóżeczko kupiły mi;babcia i mama.Prawie wszystko dla dziecka kupiła mi moja babcia.Wszystko mam w nadmiarze dla dziecka.Pewnie kosztowało około 10 tysięcy.Dla dziecka mamy dosłownie wszystko z najwyższej półki.

Gość gość
Kupywac.... nie mam pytan.

wyprawka to wyzwanie, ja na poczatek kupilam tylko najpotrzebniejsze rzeczy, typu ubranka na pierwsze 3 miesiace, pieluchy, lozeczko z materacem, lezaczek, wozek 3w1 razem z fotelikiem to najwiecej kosztowalo, tak jak dziewczyny pisza mozesz i 6 tys na sam wozek wydac ja kupilam mure z gondola fotelikiem pebble i baza isofix wszystko ok 5 tys, chyba ze dobra promocje znajdziesz, a i zrobilam sobie taka liste jak ktos sie pytal co w kupic w pierwsze odwiedziny to tylko sobie odchaczalam, a szczepienia mozesz miec refundowanie tylko wtedy dziecko ma kilka kluc na raz...

Gość gość
u mnie poszła kupa pieniędzy. Ok. 8 tys.

Gość Marion_Silver
u mnie największym wydatkiem był wózek(elea maxi cosi) chcialam mieć wozek z prawdziwego zdarzenia, nie byle co, na to co na początek wydaliśmy poza wózkiem ok. 2 tys złotych a potem to juz nie liczylam, najszybciej idą pieluchy

Gość gość
Mam 3 dzieci. Żadne nie kosztowało więcej jak 1200-1500. W zasadzie tylko 1 tyle kosztowało, bo reszta dużo dużo mniej. Średnio 30-40% tego co pierwsze. Najmniej kosztowało 3, bo płeć się powtórzyła i nie trzeba było wymieniać garderoby.

Gość gość
a farbę do malowania ścian tez wliczamy w te koszta ?? ;> w sumie była kupiona specjalnie do nowego pokoju dziecka ;P

Gość gość
Ja zmieściłam się w becikowym :-) Większość rzeczy miałam od rodziny