Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

paszport tymczasowy dla dziecka w UK pomocy

Polecane posty

Gość ex_debill_zaryczy_soon
to jest jedna z dróg, ale są inne - czytaj w linku, który podałam, nie ma tam o paszporcie tylko o obywatelstwie

Gość goforit
Gosciu, czy przeczytalas linki podane przez ex_debill_zaryczy_soon i mnie? Tam masz wyjasnione wszystko czarno na bialym. Negujac informacje podane przez nas ciagle mowisz o procesie uzyskania obywatelstwa, czy citizenship jak ty to nazywasz, u dziecka, ktorego rodzice nie spelnili wymogu zamieszkania i legalnej pracy w Uk na co najmniej 5 lat przed urodzeniem dziecka, mowa oczywiscie o dziecku, ktore sie tutaj urodzilo. Natomiast jesli warunki te zostaly spelnione, to owszem, dziecko ma przyznane brytyjskie obywatelstwo na podstawie przedstawionych przez rodzica oryginalnych dokumentow poswiadczajacych fakt "settlement" w okresie 5 lat poprzedzajacych urodzenie dziecka. Jesli nie wierzysz juz oficjalnej stronie rzadowej ktora potwierdza wyzej przytoczone fakty, to nie wiem jak Cie przekonac. Doradca na infolinii mogl zrozumiec Twoje pytanie niewlasciwie, badz ty moglas jego odpowiedz zle zrozumiec.

Gość gość
odnosnie wypowiedzi z 20:08 Jakto paszport brytyjski sie dostanie a nie obywatelstwo? To mozna miec paszport brytyjski bez brytyjskiego obywatelstwa? :D

Gość gość
dostajesz brytyjski paszport dla dziecka i ono automatycznie ma wtedy podwojne obywatelstwo. jakim cudem chcialas dostac paszport bez brytyjskiego obywatelstwa - pomysl logicznie, ale to oczywisnie nie oznacza, ze takie dziecko ma rowniesz obywatelstwo polskie

Gość goforit
"dostajesz brytyjski paszport dla dziecka i ono automatycznie ma wtedy podwojne obywatelstwo.... ale to oczywisnie nie oznacza, ze takie dziecko ma rowniesz obywatelstwo polskie" - rozwin prosze mysl, bo te 2 zdania w Twojej wypowiedzi przecza sobie. Dziecko majace rodzica Polaka ma oczywiscie rowiez obywatelstwo Polskie. Jest ono nabyte na zasadach tzw. obywatelstwa krwi. Moze tez miec rownoczesnie obywatelstwo brytyjskie, nabyte w inny sposob.

Gość gość
Ja sie z Wami klocic nie bede, bo to sie mija z celem. Ze strony Home Office mozna pobrac formularze na obywatelstwo, mam kilku znajomych, ktorzy maja wlasnie podwojne obywatelstwo, sama mieszkam tu juz 12 lat, calkowicie legalnie, a moj maz 14, obywatelstwa nie mamy, nasze dzieci tez nie, a sa tu urodzone. W UK prawo krwi obowiazuje od zawsze, mozesz tu mieszkac nawet 30 lat, ale obywatelem nie jestes i Twoje dziecko tez nie, czlonkostwo w UE nic w tej kwestii nie zmienia. Wy jestescie Polakami I Wasze dzieci rowniez, niezaleznie od tego jak dlugo tu mieszkacie. Powtarzam - dziecko, tutaj urodzone, status obywatela uzyskuje po 10 latach. Trzeba udokumentowac dziecka staly pobyt (wystarcza listy ze szkoly), dolaczyc akt urodzenia I wtedy krolowa tez im wreczy akt nadania obywatelstwa.

Gość gość
"jedziecie cala rodzina do Londynu I tam krolowa na uroczystej audiencji wrecza wam obywatelstwo brytyjskie" :D Poplulam monitor ze smiechu :D Akt nadania obywatelstwa wrecza urzednik panstwowy, odpowiedni dla twojego miejsca zamieszkania :D Krolowa na audiencji.....hahahahahahahaha :D:D:D:D:D

Gość ex_debill_zaryczy_soon
tyle lat tu mieszkasz i czytać nie potrafisz? weź wytłumacz trik prawny - jak dziecko mające status obywatela polskiego może mieć brytyjski paszport nie będąc obywatelem UK??? Twoje dzieci tutaj urodzone nie dostają automatycznie brytyjskiego obywatelstwa, jeśli chcesz i spełniasz warunki to musisz złożyć wniosek i załączyć wymagane dowody, druga droga poczekać i wtedy dziecko po 10 latach zostaje obywatelem UK, ale nadal musisz jakieś papiery złożyć, trzecia droga - wy uzyskujecie obywatelstwo brytyjskie - rezydentura, egzaminy, kasa i cos tam jeszcze nie pamiętam dokładnie i podpinacie dziecko pod to również. Moje pierwsze dziecko urodziło się po 4 latach mojego pobytu tutaj, więc nie mogłam się ubiegać o paszport i obywatelstwo dla niego, teraz gdyby mi bardzo zależało to mamy drogę numer dwa lub 3, czyli albo czekamy aż skończy 10 lat, albo sami robimy sobie obywatelstwo i paszporty i jemu razem z nami; córka się z kolei urodziła póżniej, więc moglibyśmy złożyć podanie dla niej o paszport i zostałaby obywatelką brytyjską już po spełnieniu reszty warunków; tysiące ludzi tak zrobiło, a ty się trzymasz swojej wersji:) w sumie co mnie to?

Gość gość
Podbijam dawny temat ... Mam pytanie odnośnie dokumentów potrzebnych przy ubieganiu się o polski tymczasowy paszport dla dziecka na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia. Mianowicie na stronie konsulatu jest napisane, że potrzebne są dowody osobiste rodziców i tu pojawia się mój problem. Wzięliśmy ślub w Polsce w kwietniu 2016 teraz jest sierpień 2016, czyli powinnam mieć wyrobiony dowód na nowe nazwisko, ale tego nie zrobiłam. W grudniu mamy zamiar z małym lecieć do Polski i wtedy chcę wyrobic nowy dokument. Czy ktoś się orientuje czy zaakceptują mi w konsulacie dowód na panieńskie nazwisko jako potwierdzenie tożsamości? Dziękuję za każdą odpowiedź.