Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co potrafia Wasze 2 letnie dzieci?

Polecane posty

Gość gość

Co lubia, jakie sa, ile mowia? Wszystko co zechcecie o nich napisac. :)

Gość gość
Synek ma za miesiac drugie urodziny, rozwija sie normalnie moim zdaniem, mowi ladnie, sklada proste zdania, sam je, pije, lubi ganiac, drzemke ma ok1,5godz w ciagu dnia, jest w miare samodzielny, lubi obserwowac zwierzeta i pojazdy

Gość gość
Mówi zdaniami i najczęściej w pierwszej osobie, rozpoznaje kilkanaście kolorów, kształty, liczy do 10, umie żartować i mówi że nas kocha. Chodzi w majtkach, czasami zdarzy się wpadka, je sam ale często dokarmiamy, bo nie ma czasu na jedzenie uwielbia książki, samochody, spacery i plac zabaw, zwierzęta. Je prawie wszystko a zwłaszcza warzywa.

Gość gość
Za dwa miesiące skończy 2 lata. Mówi całkiem normalnie, pełnymi, złozonymi zdaniami, ale na ogół mówi o sobie w 3 osobie jeszcze, czasem jej się wymsknie ja i moje, umie liczyć tylko do 4 :) i rozpoznaje i nazywa podstawowe kolory, chociaż często jej się mylą granatowy z czarnym, a żółty z zielonym, lubi "rysować" i "czytać" i spiewć piosenki, układac klocki. Jestesmy w trakcie odpieluchowania i jest różnie - moje dziecko uważa, ze do nocnika robi sie tylko kupę, bo "nocnik jest bjudny" (nawet jak faktycznie jest czysty), a siku albo w majtki albo, częściej, na podłogę po zdjęciu majtek. Cóż, jeszce troche pracy przed nami. NIe potrafi wejsć sama po schodach niestety, musi sie trzymać poręczy, choć wchodzi naprzemiennie. jakby wchodziła po 1 stopniu, to pewnie dałaby radę.

Gość gość
O ja cie smalę, geniusze same...

Gość gość
Madre te Wasze dzieciaki :)

Gość aaaannnnnaaaaa
moja córka ma 25 miesięcy, mówi kilka prostych zdań i sporo pojedynczych słów, sama je dania stałe i płynne, sama pije z normalnych kubków, sama wchodzi na schody i schodzi z nich bez trzymania się poręczy, jeździ na rowerku biegowym i hulajnodze trójkołowej, korzysta z toalety prawie sama (tzn. trzeba jej pomóc ściągnąć ciuchy, na podeścik i deskę klozetową wdrapuje się sama). sama potrafi umyć sobie ręce, odkręcić i zakręcić kran, nałożyć mydło a potem wytrzeć. lubi tańczyć i jak się jej czyta, sama też bierze książeczki do ręki i próbuje nam "czytać". potrafi zanucić melodię z pingwinów z Madagaskaru i Smerfów. lubi prowadzić lalę w wózku i karmić pluszaki. rysuje proste kształty, łącznie z owalem i krzyżykami, wylepia rysunki kulkami z plasteliny. lubi bajki. histeryczna i rezolutna. na pożegnanie przesyła całuski ręką, robi "piątkę" i "żółwika". na hasło robimy zdjęcie staje, zaczyna pozować i robić miny. strzela oczkiem i wachluje rzęsami na zawołanie.

Gość gość
to normalne, że po dzieciach bystrych nie będą wpisywały się mamy dzieci mniej kumatych ;)

Gość gość
Ale - dzieko dwuletnie - beda wpisywac sie matki 22 miesieczniakow i 26, a 4 miesiace to duzo.

Gość gość
16.05.14 [zgłoś do usunięcia] mój ma równo 2 lata, nie będę wszystkiego wypisywała, bo za długo by pisać ale zna na pamięć kilkanaście piosenek lub samych refrenów i wierszyków. Ogólnie wzbudza zainteresowanie obcych osób, bo jest bardzo wesoły i odważny.

Gość jawerty
Droga autorko watek to poroniony pomysl. Wiekszosc osob w tym temacie "lze jak pies". Moja 2 letnia corka rozwojala sie prawidlowo, ale ze mowila calymi zdaniami... to bylaby ogromna nadinterpretacja z mojej strony.

Gość gość
moje 23 miesieczne dziecko mowi pelnymi zdaniami, z nocnika korzysta juz od 10 miesiecy, spi bez pampersa i nie sika w nocy od 7 miesiecy,samo je, pije,jest bardzo muzykalne spiewa jak cos uslyszy i tanczy.

Gość gość
jawerty Droga autorko watek to poroniony pomysl. Wiekszosc osob w tym temacie "lze jak pies". Moja 2 letnia corka rozwojala sie prawidlowo, ale ze mowila calymi zdaniami... to bylaby ogromna nadinterpretacja z mojej strony. ttt to, że twoje dziecko nie mówiło, to nie znaczy że inne nie mówią zdaniami złożonymi. Przysięgam że powiedziałam prawdę i to nieduży wycinek, bo po co mi przykrości, że mam fantazję itp.

Gość gość
Rozumiem że dla większości mam kafeteryjnych normą jest dziecko 2 letnie mówiące 5 słów na krzyż ale jak komuś dziecko mówi to dla niego dziwne jest że inne tego nie robią, dopiero po zastanowieniu przychodzi myśl, że dzieci są różne.

Gość gość
To moja jest daleko w tyle.

Gość gość
jedne dzieci szybciej łapią inne wolniej, zazwyczaj to się wyrównuje w późniejszym wieku.

Gość gość
A ja nie wiedzę w tych opisach nic przesadzonego.moja córka ma 2 lata i też mówi zdaniami,płynnie.sama korzysta z toalety,umie się rozebrac,śpi bez pampersa.umie liczyć do 4 np licząc zabawki.próbuje opowiadać bajki.sama je,pije itp. Normalna dwulatka jak dla mnie.

Gość gość
A ja nie wiedzę w tych opisach nic przesadzonego.moja córka ma 2 lata i też mówi zdaniami,płynnie.sama korzysta z toalety,umie się rozebrac,śpi bez pampersa.umie liczyć do 4 np licząc zabawki.próbuje opowiadać bajki.sama je,pije itp. Normalna dwulatka jak dla mnie.