Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anowi89

plamy na ciele.. prośba o pomoc..

Polecane posty

Gość anowi89

Przyklejam swój wątek z innego forum. Bardzo zależy mi na opiniach.. Witam. Od paru tygodni męczy mnie wysypka na tułowiu.Lekarz pierwszego kontaktu stwierdził chorobę autoimmunologiczną i przepisał jedynie telaflex. Zaczęło się od jednej plamki koło pępka, teraz zaatakowany mam cały tułów łącznie z plecami i rękami. Nie wiem czy jego diagnoza była słuszna. Plamy nie swędzą. Miejsca ich występowania są lekko obrzęknięte a plamy po kąpieli robią się mocno czerwone. Poza małymi plamkami występują większe które mają jasny środek widocznie oddzielający się . Skóra w miejscu zaatakowania robi się sucha. Zaniepokoiło mnie, że niektóre plamy zmieniają się w rany i powstają strupy. Wizytę u dermatologa mam dopiero 22 maja. Bardzo proszę o pomoc. link do zdjęcia poniżej https://imageshack.com/i/nh5vv9vj

Gość gość
A nie jest to po prostu jakiś grzyb?

Gość anowi89
raczej nie.. miejsca te nie swędzą.. obok pojawia się sporo mniejszych zmian.. wyglądają jak krwiste wybroczyny

Gość gość
Może łupież pstry

Gość gość
grzyb nie musi swędzieć. lepiej idź do dermatologa. to może być egzema, łuszczyca, zakażenie bakteryjne albo kij wie co.

Gość gość
dermatolog, wyglada jak grzyb, leczy sie w miare szybko, nie wystawiaj ciala na slonce b opalisz sie w plamki

Gość gość
Lekarze pierwszego kontaktu to często konowały, do dermatologa nie potrzebujesz skierowania. Jeśli on też stwierdzi, że plamy mogą mieć podłoże immunologiczne/autoimmunologiczne, to powinien skierować Cię do poradni immunologicznej (i alergologicznej przy okazji, w niektórych ośrodkach medycznych, np. w Szpitalu Uniwersyteckim w Krk te poradnie są połączone i diagnostyka jest prowadzona zarówno pod kątem immunologii, jak i alergii). Jeśli plamy zmieniają się w strupy, to rzeczywiście wydaje się być grzyb, ale nikt Cię nie zdiagnozuje przez internet, więc śmigaj do dermatologa.

Gość gość
Nie bralas ostatnio jakiegoś antybiotyku

Gość anowi1635
nie brałam ostatnio antybityków

Gość gość
Kochana a moze to lupiez rozowy gilberta ?