Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chrzest a msza święta

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko jest z tych wymagających i placzliwych istot, wieczory to zazwyczaj marudzenie. Za miesiąc planuje chrzest, ma on być o 18 i mie woem czy moj dzoec tyle wytrzyma na mszy. Moje pytanie, czy mogę zrobić chrzest przed mszą, sam obrządek?

Gość gość
tak, możesz. Msza nie jest obowiązkowa.

Gość gość
A dlaczego o 18? U nas chrzest jest na mszy południowej. . . Dlaczego w waszejrparafii chrzty są tak późno? A gości to na kolację weźmiecie?

Gość gość
to dlaczego nie możesz zamówić chrztu na mszy np o 10 czy o 12 ?

Gość gość
Gościu msza jest obowiązkowa. Jeśli chrzcisz dziecko to jesteś wierząca, na mszy trzeba być, wiadomo że jak dziecko płacze to trzeba z nim wyjść ale niedopuszczalne jest to by cała rodzina weszła tylko na sam chrzest i do widzenia

Gość gość
Taki jest terazzwyczaj u nas ze chrzty robi się w pierwszą sobotę i niedziele miesiaca o 18. Dla mnie to masakra bo nie mam pojęcia co gościom podac a do tego niespokojny dzieciak. Kiszka na całego. Dawniej jak byl inny ksiądz bylo inaczej.

Gość gość
moja szwagierka robiła chrzciny właśnie bez mszy, trwało to jakieś 15 minut, ale oni właśnie i tak do kościoła nie chodzą, nie rozumiem po co robili dziecku chrzest ? dla jaj, dla picu ?

Gość gość
Dziękuję za pocieszenie. Tego właśnie potrzebowalam

Dla mnie chrzest bez mszy,mija się z celem. Albo jesteś katolikiem,albo nie. A że dziecko wymagające ? - Co z tego. To tylko dziecko,więc jak popłacze to nikt zgorszony nie będzie. Ja bym na Twoim miejscu poszła do proboszcza i poprosiła o wcześniejszą mszę.Ksiądz to też człowiek. U nas w parafii pisze że chrzest odbywa się w każdą drugą niedzielę miesiąca o godzinie 12:00 lub podczas indywidualnego uzgodnienia.