Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Mów Prawdę

Sala Samobójców, zapraszam.

Polecane posty

Gość Mów Prawdę

"Proszę tylko o kilka wskazówek!" W poniedziałek kopnie mnie zaszczyt wygłoszenia prezentacji maturalnej, więc najwyższy czas nastał żeby się za nią zabrać ;) Temat: Motyw matki w literaturze. Wybrałem 3 utwory- Moralność Pani Dulskiej, Dym, i (o zgrozo, co ja najlepszego narobiłem?) Dziady cz. III. Oczywiście NIE proszę was, żebyście mi napisali gotowca, proszę o wskazówki, jak tą prezentację poprowadzić. Pytanie kieruje oczywiście do osób, którym te utwory nie są obce. A więc do dzieła- przeczytałem dziś Dym i Dulszczyznę, i z Dziadów ostatnią scenę (tylko ona mnie interesuje, jeśli chcę opowiadać o Rollinsonowej, poprawcie mnie jeśli się mylę?). Mam w głowie, i po krótce na papierze ogólny zarys trzech matek. I teraz zastanawiam się, jak tą prezentację przeprowadzić? Moje wątpliwości dotyczą: -Rozpoczęcia -Przechodzenia pomiędzy lekturami -Kolejności. Dulska doskonale kontrastuje z Mamą Marcysia (Wiara w Boga "na pokaz" / Szczera wiara w Boga; Nie wie co to bezinteresowna miłość / kocha swojego syna bezgranicznie; skąpa (nawet ciepłej wody żałuje) / szczodra (oddaje synowi swój talerz z zupą); Można wymieniać przez 10 minut. Aczkolwiek, pozostaje jeszcze kwestia dziadów... Nijak mi nie pasuje Rollinsonowa do tego wszystkiego. W zasadzie jest bardzo podobna do Mamy z Dymu... Z góry odpowiadam na pytanie: Tak. Układałem bibliografię nie czytając żadnego z tych utworów. Tak. Wierzę, że zaglądają tutaj też oczytani ludzie, którzy potrafią powiedzieć coś konstruktywnego. Mam nadzieję że ktoś zrozumie ten bełkot, i mi doradzi :D

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować