Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZY MOZNA TAKI ZAPIS UMIESCIC W UMOWIE NAJMU?

Polecane posty

Gość gość

Witam..Pare dni temu zalozylam tu juz ten temat,ale sprawa wrocila do mnie jak bumerang i nadal nic nie wiem..Chodzi o umowe najmu na czas okreslony i zapis w niej zawarty,ze w sytuacji,gdy najemca zerwie umowe bez powodu,bezprawnie,to zobowiazany jest zaplacic wynajmujacemu odszkodowania w kwocie X. I wiekszosc z Was na moje pytanie,czy wlascicielowi tak wolno,odp,ze jak najbardziej i jak mi nie pasi,to nie musze podpisywac. Niby tak,ale chce wiedziec w razie gdybym znow trafila na taki zapis umowy.Zadryndalam do czterech prawnikow i zeby bylo smieszniej dwoch z nich stwierdzilo,ze taki zapis nie ma mocy prawnej i jest sprzeczny z ustawa o ochronie lokatorow,a dwoch innych,ze jak najbardziej wynajmujacy moze ządac takiego odszkodowania od najemcy. O co tu kurcze biega?!

Gość gość
mozesz dac wzmianke z 3-miesiecznym wypowiedzeniem.

Gość gość
skoro taki zapis jest w umowie to niby czemu miałby być bezprawny ? bezprawnie byłoby gdyby właściciel żądał kasy za przedwczesne zerwanie umowy a nie byłoby takiego zapisu w umowie..... ważne czy lokator zgadza się podpisać taką umowę, wtedy obojętnie która strona zrywa przedwcześnie umowę ta ma obowiązek zapłacić równie dobrze właściel może żądać odmalowania mieszkania po zakończeniu wynajmu itp.

Gość gość
No wiesz,mozesz tez zawrzec zapis o miesiecznym okresie wypowiedzenia umowy na czas okreslony,ale zapis taki nie jest zgodny ani z Kodeksem Cywilnym,ani z ustawa o ochronie lokatorow.I dopoki chcecie sie jakos dogadac miedzy soba,to ok,ale jak spor bedzie rozstrzygal sad,to sprawa przegrana.I o to mi biega..O podstawy prawne,a nie moje gledzenie.