Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

9, 5 miesiaca i nie siedzi nie raczkuje

Polecane posty

Gość gość

tylko pełza, sprawnie i chetnie. Obraca sie tylko na brzuszek, nie umiem na lecy / Zawazylam , ze synek nie lubi siedziec ( kiedy sie go posadzi), boi sie tej pozycji. Czy to moze oznaczac jakies opiznienie w rozowju fizycznym ?

Gość gość
Co to znaczy, że nie lubi siedzieć, gdy go posadzisz? a czy utrzymuję tę pozycję, gdy go posadzisz (bez podparcia), czy się przewraca, pochyla? A co na to lekarz? Czy dziecko dużo czasu spędzało w leżaczku, łóżeczku, chodziku? Czy lubi leżeć na brzuchu? Podnosi wysoko klatkę piersiową? Dziecko w tym wieku powinno stabilnie siedzieć (posadzone), bez żadnej podpórki.

Gość gość
posadzony siedzi stabilnie ale wyraznie tego nie lubi, marudzi , boi sie siegnac po zabawki z pozycji siedzacej. Caly czas spedza na dywanie plezajac, co bardzo lubi. Nie lezy ani w lozeczku ani pod mata ani nie mam chodzika. Lubi lezec na brzuszku , wysoko dzwiga klatke piersiowa.Tylko tak jak pisalam juz, nie usiadzie sam, nie raczkuje, nie przekreci sie na plecy.

Gość gość
kopnij go w d**e to sie ruszy i przestanie pelzać.

Gość gość
Radzę zapytać pediatrę albo rehabilitanta.

Gość gość
Siostrzeniec miał tak samo masarz szantala ( nie wiem jak to się pisze) pomógł w miesiąc Malý siedział sam i raczkowal

Gość gość
Niektóre dzieci nie raczkują w ogóle. Ale faktycznie myślę, że rehabilitacja by pomogła.

Gość gość
Dokładnie nam pomogła. POszlismy na terapie do http://actireh.pl/dzial/oferta i po kilku wizytach widoczna byla znaczna poprawa, Nie ma co czekac tylko idziecie na cos takiego

Gość gość
ja bym wybrała się najpierw do pediatry - niech oceni czy faktycznie rehabilitacja nie jest niezbędna. Ja jestem osoba zapobiegawczą, więc zapewne poprosiłabym także o skierowanie do neurochirurga w celu dokładnego zbadania kręgosłupa i głowy. Jeżeli Twoje dziecko nie jest wcześniakiem, to niestety masz powód do zmartwień. Moje dziecko ma 10 miesięcy, więc odrobinkę więcej niż Twoje, siedzi stabilnie już od dłuższego czasu, wstaje z podłogi, ale chwyta się mebli i za ich pomocą się przesuwa po pokoju. W łóżeczku to już się przewraca na wszystkie strony, próbuje nawet stawać na głowie i wyprostowanych nogach - pupa wtedy do góry :D raczkuje nawet biegnąc po całym domu. Także niech Ci to da powód do myślenia, być może jest coś nie tak z kręgosłupem i Twoje dziecko nie może się udźwignąć, a może jest coś nie tak z główką i może być opóźnione umysłowo. Oczywiście są to bardzo ciemne scenariusze i nie nastawiaj się na to, ale idź do neurochirurga lub po prostu neurologa.

Gość gość
dziecko mojej koleżanki tak miało, że tylko pełzało- jak je posadziła to niby siedziało, ale zaraz chciało inaczej- także bardzo podobnie. Dziecko nie chciało się też obracać, wstawać, prób chodzenia i raczkowania w ogóle nie było na tym etapie. Poszli do neurologa i okazało się, że dziecko ma dziecięce porażenie mózgowe. Dzisiaj jest rehabilitowana i jest duża poprawa, ale niestety umysłowo najlepiej nie jest.

Gość gość
Mpd nie idzie w parze z uposledzeniem umyslowym:o Po drugie te wasze rady sa zjebane,robicie uposledzone dzieci ze zdrowych. Nie macie zielonego pojecia o rozwoju dzieci. Od kiedy 9 miesieczne dziecko musi siedziec posadzone?!?

Gość gość
ale wy jestescie pojebane, zaraz wmowicie jeszcze autorce ze jej dziecko ma autyzm Moja corka siadla dopiero jak skonczyla 10 miesiac ( kolezaneczki byly mocno zdziwione ze moje dziecko tak SLABO sie rozwija). Jak skonczyla 15 miesiecy zaczela chodzila. Teraz ma 9 lat i uczy sie najlepiej w klasie. Opanowala do perfekcji nauke plywania, jezdzi konno. Spiewa na akademiach szkolnych A tak wszyscy mi wmawiali ze cos z moim dzieckiem nie tak...rzygac sie chce

Gość agbr
Sory ale się zdenerwowałam tymi głupotami. Mój synek pełzal od blisko 6-go miesiąca, raczkował ok 9-go i tak tez usiadł, a chodzić czaczął jak miał 14,5 miesiąca. Wydawało mi się, że późno, ale potem chodzilismy do rehabilitantek bo krzywy był i jak powiedziałam że tak wszystko późno robił, to mnie wysmiały, że w calkiem normalnym czasie. Więc z córką się juz nie spinałam. Tez byliśmy kilka razy u tych rehabilitantek, bo mała się cięzko rodziła, miała tylko 6 punktów, ale ciągle twierdziły, że się super roziwija i na - siedzenie ma czas do 9 miesiąca - usiadła jak miała 10, ale to żaden problem był - raczkowanie do 10, 11 miesiąca - zrobiła to niemal równoczesnie z siadaniem. - chodzenie do 1,5 roku. Mało tego jak przyjezdzalismy do nich jak miała tak ok 8 miesięcy, to krzyczały na mnie, żebym nawet jej nie sadzała na kolanach w pozycji siedzacej, dopóki sama nie usiądzie, bo jej krzywde zrobię. Nic na siłę. I ze jak dziecko za szybko robi coś to wcale nie jest dobrze, bo potem rózne krzywosci np w kregosłupie wychodzą. Dziecko chodzace w wieku 10 miesięcy, to nie jest wcale powód do dumy, bo potem może różnie być. Tak, że spokojnie autorko. Rehabilitacja nie zaskodzi, ale przeejmować się nie masz czym. A jak inny rozwój - kontaktowość, spostrzegawczość?