Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LINEA2014

Pożyczyłam bratu pieniądze,mam umowę a on mimo to nie chce mi oddać kasy.

Polecane posty

Witam,potrzebuje pomocy.1,5 roku temu pożyczyłam dla brata 600zł. podpisaliśmy umowę że na spłatę ma 6 miesięcy.Oczywiście po 6 m-c zaczęłam upominać się o kasę ale on zawsze tłumaczył się tym że na razie on sam nie ma,płacząc mi ze nie ma nawet na chleb,ja naiwna ciągle mówiłam że jeszcze poczekam i tak trwa to 1,5 roku.Mój brat mieszka i pracuje teraz w Niemczech,powodzi mu się,zadzwoniłam ostatnio znów się upomnieć o swoje a on tym razem powiedział że wżyciu nie odda mi tych pieniędzy mam o nich zapomnieć bo i tak mu nic nie zrobię.Ktoś mi kiedyś proponował żebym poszła z tym na policję ale nie wiem czy to coś da.Jeżeli nie bardzo proszę mnie pokierować co mogła bym zrobić w tej sprawie.Z góry dziękuje.

Gość gość
Do prawnika z umowa, on powie co dalej

Gość gość
do prawnika, wyrok sadu i komornik, uprzedz o tym brata ze masz takie zamiary i wtedy zapłaci dodatkowo koszty sadowe i komornicze, nie cackaj sie z takim dupkiem

Gość gość
Wyślij do brata wezwanie do zapłaty i daj mu np. 7 dni lub miesiąc na zapłatę wskazując, że po tej dacie skierujesz sprawę do sadu. Wzor pozwu znajdziesz w necie, załącz kopię wezwania i dowód jego doręczenia bratu. Powodzenia.

Czyli mówisz że nie ma co iść z tym na policje tylko od razu z grubej rury śliczne dzięki..

Mam jeszcze jeden problem z tym samym bratem aż wstyd się przyznać że tak mu się dałam,ale cóż chciałam pomóc to dostałam za swoje.Już tłumacze.prócz polskich pieniędzy pożyczałam mu jeszcze w euro,sumki po 100e/50e/80e i tak się uzbierało 540e.Problem w tym że na Niemieckie pożyczane pieniądze nie mam żadnej umowy.Tylko ustna ale mam 2 świadków,i tyle.Mieszkamy obecnie razem w Niemczech w tym samym mieście,Więc mój kochany brat odpowiedział mi tak samo że mam o kasie zapomnieć.Czuje się skrzywdzona jego postawą ponieważ jestem w ciąży zagrożonej a on mimo to mile uprzyksza mi życie.To ja głupia zawsze mu pożyczałam bo przyjeżdżał z płaczem,brał mnie na litość.TO TERAZ MAM.I teraz pytanie co mogę zrobić??W Polsce mam również mieszkanie jest on u mnie zameldowany,ale to już nie długo pojade na urlop to go wymelduje,ale jak odzyskać kasę w euro.Myślałam założyć mu sprawę w Polsce,tylko słyszałam że bez umowy pisemnej jest ciężko wygrać taką sprawę,zwłaszcza w euro.Jak ja mam być stratna to po co mi to wszystko,ale nie chcem mu podarować tej kasy.No i obawiam się że sprawy w Polsce mi nie przyjmą tylko w Niemczech to już całkiem odpada.Czy na to ktoś mi pomoże????

No umowa co do Polskich pieniędzy.mam podpisaną ze świadkami do tego jeszcze.Gorzej w euro tam była tylko umowa ustna.

Gość gość
Najlepszy zwyczaj nie pozyczaj.....

Gość gość
ja mojej mamie też pożyczyłam sporą sumę i jak sie upomniałam to wielka obraza i teraz gadanie po ludziach że chce od niej wyłudzic kasę , masakra normalnie

Gość gość
Złóż pozew do e-sądu. Wszystko zrobisz przez internet bez wychodzenia z domu. Za pozew zapłacisz 1,25% wartości sporu (min. 30zł). Twój brat dostanie od sadu nakaz zapłaty, jak nie zapłaci to po jakimś czasie wchodzi komornik i ściągnie. Brat będzie miał 14 dniom otrzymania nakazu na odwołanie się, jak się odwoła to nakaz jest anulowane, a sprawa idzie automatycznie do normalnego sądu. Jak masz umowę to sprawę masz wygraną na 100%.

No właśnie pożycz komuś to ci się dostanie jeszcze najgorszymi,co jest z tymi ludzmi nikomu już nie można zaufać nawet rodzinie tragedia.

Gość gość
hehe za 600 pln spisywac umowe.

Gość gość
chcesz pozyskać wroga? -pożycz mu pieniądze

no jak odzyskać polską kase już wiem.ale co z kasą w euro od czego wogule zacząć,czy wogule warto????

zabezpieczyłam się dlatego że on zawsze jak miał kase to ją przechólał a długi to może kiedyś..

Gość gość
ja bym to olała 600 zł. nie sa to jakies kokosy. Zapomniji i wiecej nie pożyczaj te 560 euro tez olej w końcu na to masz jeszcze mniejsze szanse na odzyskanie w sumie stracisz 3000 zł. ale zyskasz spokój ducha.

szczerze ? moim zdaniem nie warto - ani tych 6 stów ani tym bardziej euro , na któr nie masz żadnej podstawy żądania zwrotu . Dlaczego ? bo koszty i finansowe i psychiczne będą o wiele większe niż te kwoty . Ciągania się po prawnikach , sądach , komornikach - to nie jest za darmo . Koszty korespondencji , dojazdów , dostarczanych dokumentów - wartość niepoliczalna . a efekt moze być różny .

Obiecej sobie tylko ,ze nigdy grosza mu już nie pożyczysz i to niech edize twoją nauką - i tak moim zdaniem tanio zapłaconą :)

Nie wiem przemyślę to jeszcze,mój mąż się na niego uwziął,ale mimo to dzięki serdeczne za poświęcenie czasu.....:)