Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Piate dziecko

Polecane posty

Gość gość

Czy jest tutaj ktos kto rozwaza posiadanie 5 dzieci, a moze ktos z was ma juz taka gromadke? Myslalam zawsze ze bede miec 4 dzieci ale ostatnio maz mnie zaskoczyl bo coraz wspomina ze marzy mu sie piateczka. A i ja coraz czesciej zaczynam o tym myslec. Jak to jest?

Gość gość
dzieciorobie oblesny pańswo bedzie ci wychowywac te bekarty

Gość gość
tak panstwo polskie slynie z pomocy rodzinie :D

Gość gość
Tzartujesz? Chociaz jak macie warunki i sily - why not?Ja mam dosyc dwojki i psychicznie nie wyrabiam ale jak tobie to odpowiada i dobrze sie z tym czujesz to do dziela

Gość kura zawodowa
ja mam pięcioro dzieci :) czy to jakiś cięzar ponad siły ? skąd :) jeśli tego chcecie , jeśli macie zdrowie ...:) nawet nie zauważysz kiedy dzieci dorastają i opuszczają dom .

Gość Ja Autorka tego tematu
Tak panstwo mi dzieci wychowa :D smiech na sali :D Od wychowania sa rodzice a panstwo polskie ma gleboko gdzies wszelaka pomoc rodzinie. Dlatego sie stamtad wynioslam 10 lat temu i nie zamierzam wracac. Pogada ktos na temat? :)

Gość gość
w życiu, mam jedno i jedno mi wystarczy. nie raz wracam z pracy zrypana jak koń po westernie i nawet z tym jednym nie mam się ochoty bawić bo jakikolwiek kolejny wysiłek intelektualny jest poza moim zasięgiem. a co dopiero 5? kobieto jak to po równo podzielić? praca, dom i tyle dzieci? no chyba że starsze zajmują się młodszymi, ale to znowu dla mnie nie fajne - sama w dzieciństwie musiałam zajmować się 2 młodszymi siostrami, wszędzie za mną łaziły. NIE. dzieciństwo powinno być beztroskie i pełne zabawy. dlatego mam jedno. podziwiam że masz tyle dzieci, ale jednocześnie współczuję i tobie i im.

Nie musisz mi wspolczuc, ani tez moim dzieciom, niczego nam nie brakuje. Ale dzieki za troske.

Gość kura zawodowa
dlatego ja nigdy nie pracowałam zawodowo :) 5 dzieci starcza na pełny etat w domu :)

Gość gość
Ja mam dwójkę,kocham dzieci, chciałabym mieć nawet piątkę ale finanse mi nie pozwalają.

Gość kura zawodowa
a rodzina , kochająca sie , wspierająca rodzina to wartość nie do przecenienia . nie bierze się jednak ona z niczego .

Gość gość
Ja Cię podziwiam, jak dajesz radę z 4? Ja przy jednym (dwa lata) plus praca zawodowa wysiadam czasem :( Nie powiem, jest już dużo łatwiej, ale z tęsknotą wspominam czasy urlopu macierzyńskiego...Chociaż rutyna czasem dobijała, to jednak czasu było sporo, a teraz... Czekam na urlop. A Ty pracujesz? Czy zajmujesz się dziećmi full time? Co do tematu powiem tak - jak ogarniasz 4 to z 5 sobie na pewno dasz radę :)

Gość gość
a czasu ci nie brakuje? nie współczuję ci w kwestiach materialnych, bo pod tym względem i ja mogłabym mieć gromadkę i wiele osób które znam i wierzę że są rodziny wielodzietne samodzielne finansowo. ale chodzi o czas. o poczucie bliskości z drugim człowiekiem. nie ma takich sytuacji ż ejedno dziecko starsze chce pogadać a ty nie masz czasu bo młodszym się trzeba zająć?

Kura zawodowa jesli moge spytac, nie martwi cie brak pracy zawodowej? Odkladasz sobie skladki na przyszla emeryture? Ja chyba nie potrafilabym zrezygnowac z pracy, ale ja pracuje na pol etatu i to mi wystarczy. Przy piatce moglabym rozwazyc porzucenie pracy do czasu az wszystkie dzieci beda w szkole.

Gość gość
Moja tesciowa miala 5 dzieci, zrezygnowala z pracy . Nie wiem jak im sie zylo ale wiem, ze wychowala dzieci na wspanialych ludzi, stworzyla prawdziwy, cieply dom.Tow ielka sztka, ktora nie wychodzi wiekszosci matek

Gość gość
Jesli masz warunki i cierpliwosci,a przede wszystkim sily,zeby wychowacswoje dzieci na dobrych ludzi to czemu nie?! Moja mama urodzila 6 dzieci,ja jestem 5-ta. Rodzice wychowali nas,poswiecali sie,odmawiali sobie,tylko po to,zeby nas wyksztalcic,przekazac wartosci i dlatego kazde z nas uwaza,ze mamy nawspanialszych rodzicow na swiecie.

Ja mam dopiero 3 dzieci, w planach napewno conajmniej jeszcze jedno ;)

Gość kura zawodowa
czy posiadanie 5 dzieci misi oznaczać ,ze jest się człowiekiem malo zaradnym ?:) nie , dzięki temu ,ze byłam w domu mój maż miał bodziec do wytężonej pracy . Zawsze chcieliśmy mieć dużą rodzinę , oboje z takich pochodzimy ale wiedzieliśmy ,ze to nie jest ani łatwe ani proste ,szczególnie na początku . Ale teraz ? teraz kiedy 3 moich dzieci jest dorosła , kiedy najmłodsze są w 2 kl gimn to jest po prostu raj i lekkie życie:)

Gość gość
czyli jakby coś sie stalo z mężem np umarł zostaniesz z niczym ?

Kura zawodowa a emeryture bedziesz dostawac, bo to mnie zastanawia. Oplacasz sobie skladki? Czy maz bedzie dostawal pozniej emeryture na was dwoje?

Gość kura zawodowa
nie wierzę Zusowi :) opłacamy to co koniecznie musimy i to co daje podstawowe zabezpieczanie w przypadku dzieci - tzn , opiekę lekarską czy pobyty w szpitalu ale i tak głównie e nasze ubezpieczenia są prywatne . Ponadto działam w myśl zasady " dzieci albo nieruchomości " modyfikując ja na " dzieci i nieruchomości będą naszą emeryturą " :)

Gość kura zawodowa
nie zostanę z niczym , nie martw się :) to że ja mogłam zostać w domu mojemu mężowi pozwoliło skupić się na pracy i całkiem ładnych jej rezultatach .

Gość kura zawodowa
autorko w jakim wieku są twoje dzieci ?:)

Gość gość
Ja jestem czwartym z kolei dzieckiem rodziców. Dla mnie nie wystarczyło już rodzicom ani miłości, ani czasu, ani akceptacji, ani zrozumienia. Czułam się strasznie odepchnięta i niechciana.Dzieciństwo kojarzy mi się z ciągłymi wrzaskami mamy i ciągłym upominaniem, że coś się tam źle robi, czy mówi. Z mojego punktu widzenia, nie ma nic gorszego dla dziecka, jak być tym kolejnym z tyłu. Wpadłam w anoreksję i nie mam dobrego kontaktu z rodzicami. Autorko, jeśli uważasz, że zapewniasz swoim dzieciom wszystkiego, czego potrzebują, to czemu nie miałabyś się na piąte dziecko zdecydować. Życzę rozważnej decyzji ;))

Gość gość
Ja jestem czwartym z kolei dzieckiem rodziców. Dla mnie nie wystarczyło już rodzicom ani miłości, ani czasu, ani akceptacji, ani zrozumienia. Czułam się strasznie odepchnięta i niechciana.Dzieciństwo kojarzy mi się z ciągłymi wrzaskami mamy i ciągłym upominaniem, że coś się tam źle robi, czy mówi. Z mojego punktu widzenia, nie ma nic gorszego dla dziecka, jak być tym kolejnym z tyłu. Wpadłam w anoreksję i nie mam dobrego kontaktu z rodzicami. Autorko, jeśli uważasz, że zapewniasz swoim dzieciom wszystkiego, czego potrzebują, to czemu nie miałabyś się na piąte dziecko zdecydować. Życzę rozważnej decyzji ;))

Gość gość
takim dzieciorobom przysługuje żłobek i przedszkole takim dzieciorobom opłacane sa podręczniki ,wyciecieczki w szkole i obiady dlatego nie płace na radę rodziców bo ja sie dowiedziałam na co ida te pieniadze to powiedziałam ze nie bede wspierac takich ****ajacych sie darmozjadów

Gość gość
moja siostra jest czwartym z kolei dzieckiem i źle nie miała- była takim rozpieszczanym pupilkiem całej rodziny, ja jestem najstarsza i też miałam dobrze- choć inaczej- w kochającej rodzinie każdy ma swoje miejsce i czuje się dobrze. to ze ktoś miał patologiczne relacje w rodzinie nie jest przecież związane z ilością dzieci. oziębła rozwrzeszczana osoba będzie tak samo udaną matką jednego jak 5tki.. a co do pracy i obowiązków, to można nie mieć w ogóle dzieci i samą pracą być tak wykończonym, że nic się nie chce i tylko zjeść, spać i obejrzeć tv- mało takich osób?! zależy od osobowości, potrzeb[niektórych uszczęśliwi gromada dzieci innych imprezowanie i swoboda] i "życiowej energii"

Gość gość
ja jestem jedną z piątki rodzeństwa- moi starzy "darmozjady" i dziecioroby jak byłaś uprzejma ich nazwać są lekarzami. nie przypominam sobie żeby państwo nas czymś obsypywało, nawet akademika mi nie przyznano:D dentystka do której chodzę ma 6 dzieci, no patologia straszna:D rzeczywiście..

Gość gość
Nie mów Kuro ze starsze nie sa zmuszane do opieki nad młodszymi ! Wiem coś o tym :o

Gość gość
podziwiam. Ja chciałabym mieć trójeczkę. Może i więcej ale staram się trzymać realiów