Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maagda009

umowa zlecenie wady i zalety!!

Polecane posty

Gość maagda009

jakie są wady i zalety umowy zlecenie?? mam do pracy 30km szef powiedział że będzie dokładał mi na paliwo i nie dokłada czy wspomnieć o tym przy podpisywaniu umowy?? jest to praca w gastronomi i mam 8 zł na godzine czy wspomnieć o podwyżce??

Gość gość
Zmien szefa a na odchodne daj mu 8zl,zeby se w dupke wsadzil. Niemasz? Daj namiar to ci wysle.

Gość maagda009
dzięki za rade to jest moja 1 praca więc nie wiem dokładnie jak to wszystko wygląda ale nie chce robić za miske ryżu tym bardziej że ostatnio powiedział że ma nadzieje że zostanę kierowniczką bo widzi jak pracuje i ogarniam wszystko

Gość maagda009
no tak jest idiotą ale coś trzeba robić do czasu kiedy nie znajdę innej pracy

Gość maagda009
no pewnie!!!!! na dzień dobry gałe już mu ciągłam !! kret*nie!! może przez to mam 8zł na godzine za mało o***t mu wylizałam

Gość gość
Niedaj sie wykozystac niech sie"zydostwo "nauczy placic.

Gość gość
Pytanie bylo o wady umowy zlecenia: nie masz ubezpieczenia zdrowotego (chyba ze dobrowolnie wyrazisz chec odprowadzania skladek, ale to pewnie zostanie odjete z twojej wyplaty), nie odkladasz na emeryture, nie masz prawa do urlopu wypoczynkowego, zwolnien lekarskich, urlopu macierzynskiego itp. Ppza tym nie obowiazuje cie okres wypowiedzenia - mozesz zostac bez pracy z dnia na dzien. Jezeli planujesz wsiac kredyt to raczej go nie dostaniesz bo nie stabilnego zatrudnienia.

Gość gość
Zalety: mozesz zrezygnowac z dnia na dzien jak dostaniesz cos lepszego, nie odkladasz na emeryture ktorej i tak nie bedziesz miala (ale to ma dwa konce - zazwyczaj sie wiecej placi wtedy).

Gość maagda009
hmm... nie wiem czy to dobrze rozumiem ale czy pracuje na "czarno" czy z umową zlecenie to i tak wychodzi na to samo tylko że szef nie ma problemu że pracują u niego ludzie na "czarno"

Gość gość
Nie, bo jak pracujesz na czarno to szef moze ci nie zaplacic. Wtedy nie masz zadmego dowodu ze pracowalas w tym miejscu i nawet nie masz z czym isc do sadu i pipu.

Gość kadareczka
Wszystkich, którzy mają wątpliwości co do rodzaju umowy i charakteru zatrudnienia, zapraszam do lektury poniższego tekstu: http://www.praca-sucha.pl/porady-dla-pracodawcow/301/umowa-zlecenie-kontra-o-prace Czasami (w niektórych przypadkach oczywiście) okazuje się, że umowa zlecenie będzie bardziej korzystna. Nie mówię tu o jakiejś konkretnej sytuacji, ale ogólnie warto znać przynajmniej podstawy prawa pracowniczego, różnice pomiędzy poszczególnymi umowami, charakterem zatrudnienia, etc. Ja sama kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby pracować na umowę zlecenie, ale robię to już od 3 lat i jestem bardzo zadowolona, podczas gdy wcześniej, kiedy byłam na tradycyjnej umowie o pracę, wciąż tylko na coś narzekałam. Także ta umowa zlecenie - mimo że jest określana jedną z tzw. "umów śmieciowych" - moim zdaniem nie zasługuje na to miano. Przynajmniej nie we wszystkich przypadkach.