Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wieksza głowka na usg

Polecane posty

Gość gość

Hej! Byłam dzis u ginekologa - powiedzial ze wszystko jest ok, ze głowka troche wieksza niz wiek nóżek i brzuszka, ale mam przyjsc za 2tyg. na sprawdzenie, ale wszystko jest w normie i zeby sie nie martwic - ale ja oczywiscie sie martwie. Czy ktoras miala podobnie. To moje wyniki: BPD 83mm 33w5d HC 288mm 31w3 AC 263mm 30w3 FL 58mm 29w6

Gość gość
upppp

Gość gość
Nie martw sie na zapas. Ja tak mialam w okolicy 35 tyg. Ze glowa byla poltora tygodnia do przodu, ale lekarka mowila zeby sie nie martwic bo mala jakos skosne lezala i ciezko bylo wymiar na usg zlapac, a tylko na tej podstawie sprzet wylicza te tygodnie. Takze spokojnie, za dwa tygodnie sie uspokoisz:-)

Gość gość
dzięki.

Gość gość
aczy ktos mial podobnie?

Gość gość
:(

Gość gość
Autorko nic sie nie martw dopuszczalne roznice w tym wieku ciazy moga sie wahac do miesiaca. Nie ma w tym nic zlego jesli komory boczne mozgu mieszcza sie w normie. Ja wlasnie w poprzedni poniedzialek bylam w szpitalu na badaniach z tego powodu bo glowka jest wieksza o 3 tygodnie od nozek i 2 tygodnie od brzuszka, lekarz powiedzial ze wszystko jest ok i kazde dziecko rosnie w swoim tempie i na tym etapie ciazy wogole wymiary sa ciezkie do precyzyjnego zmierzenia. Komory na badaniu powinny byc oznaczone skrotem LV i wazy jest wymiar HC czyli obwod glowki. Nie ma sie czym stresowac:)

Gość gość
gość 19:54 - przeciez różnice 2 tyg są w normie, a autorka ma ponad 2 tyg, także marnie pocieszyłaś

Gość gość
to mnie pocieszylas - czytam na forach, ze o 4-6 tyg. maja roznice a dziecko urodzilo sie zdrowe - u mnie tez gin. mowil ze ok - no ale wiecie jak to jest :)

Gość gość
ja tak miałam i synek urodził się z wodogłowiem nieoperacyjnym :( brak słów

Gość gość
Ja mialam roznice 6 tygodni. Glowa byla za mala w stosunku do nog. Pozniej sie wyrownalo i nadgonila :) Corka zdrowa, ma 2 lata. I normalna glowe :)

Gość gość
Jezeli komory boczne sa w normie dla dziewczynek do 10mm dla chlopcow do 12mm nie ma mowy o wodoglowiu. Mialas to mierzone czy lekarz konowal to olal? Ja wlasnie dostalam dlatego skierowanie do szpitala zeby sprawdzili czy to nie wodoglowie. Jesli komory boczne sa wporzadku to taka uroda dziecka. To moze byc genetycznie np.ojciec moze miec duzo glowe. Wiec autorka powinna to ontrolowac na wizytach i prosic o mierzenie komor bocznych.

Gość gość
Lekarz mówił że nie ma mowy o wodogłowiu czy innych wadach genetycznych. Z resztą wszystkie badania prenatalne w 13tc i połówkowe są ok.

Gość gość
20.58 - ty to masz z głową - pewnie wcale nie masz dzieci i straszysz ludzi!!!

Gość gość
Jesli wykluczyl wodoglowie to nie ma sie czym martwic. Kazde dziecko rosnie inaczej a USG wylicza ze srednich i z wykresow. Zreszta jak pisalam w tych tygodniach ciezko zmierzyc juz prawidlowo wymiary dziecka bo jest duze i wystarczy omskniecie kursora o 2 mm i juz wychodzi zupelnie inny wymiar. Ja na wypisie ze szpitala mam nawet napisane ze pomiar znacznie utrudniony z powodu zaawansowanie ciazy, badania mialam w 31 tygodniu ciazy a jeszcze moje dziecko wazylo juz 2250g. Wiec autorko nie martw sie na zapas:)

Gość gość
poczytalam na forach i okazuje sie ze to częste zmartwienie mam a potem okazuje sie ze wszystko jest ok :) mam juz zdrowe jedno dziecko wiec drugie tez musi byc.

Gość gość
uppp

Gość gość
U mnie max było 6 tyg. różnicy a pod koniec ciąży to główka już w ogóle nie mieściła się w normach (nie był obliczany tc z główki) więc nie wiem. Dziecko perfekcyjnie zdrowe, ale główkę ma dużą (po tatusiu :P). No ale to było w moim przypadku wskazaniem do cc (w moim przypadku nie jednym). Dziś syn ma 6 miesięcy i wygląda proporcjonalnie. Z resztą po porodzie też wyglądał normalnie, ale obwód główki miał i ma w wyższych centylach. Na usg chodziłam z mężem i pani doktor się śmiała, że jak z mężem chodzę to nikt się do dziecka nie przyczepi ;) Ale koleżanka miała 4 tyg różnice i właśnie główka większa a głowy mają całkiem normalne i też dziecko zdrowe.

Gość gość
ufff, pewnie u mnie za chwile sie wyrowna. dzieki.

u mnie zawsze głowa starsza o 2,3 tygodnie od reszty, lekarz mowi ze glowa po prostu jest duza, moja rodzina ma duze glowy i nigdy sie tym nie zaniepokoiłam, tym bradziej ze lekarz nigdy nie mowil ze glowa jest za duza i cos z nią nie tak.

Gość gość
tak widze, ze to czeste...:)

Gość gość
Nie pamiętam jakie konkretne wymiary i czego, ale największą różnicę podczas jednego badania ok 34 tc miałam ponad 3 tygodnie, a wszystko jest ok, synek jak najbardziej wymiarowy :)

Gość gość
ciekawe jaka frajde maja ludzie co pisza takie bzdury jw. ulzylo ci ?- ciekawe jak bedziesz w ciazy i cos ci wyjdzie nie tak - a ktos inny chluśnie Ci taką odpowiedzią bezmózgu.

Gość gość
to na pewno wodoglowie, przykro mui :(

Gość gość
Smutne miales dzieciństwo chyba, skoro takie rzeczy sprawiaja ci radosc.

Gość gość
Wodogłowie :*( na 100 %

Gość gość
ojej, czyly ginekolog jak wykluczyl wodoglowie i wady gen. to sie pomyli? zobaczysz co sie stanie w twojej rodzinie jutro???? karta lubi sie odwracac.

Gość gość
Autorko, nie denerwuj się głupimi wpisami, teraz każdy debil ma dostęp do neta...

U mnie na usg co wizyta wymiary sa rozne,raz wszystkie na jeden tydzien, raz np.glowka wieksza o 2tygodnie, potem znowu rowno,takze sie nie martw kiedy masz znowu usg?