Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co sądzicie o francuskim modelu wychowania dzieci?

Polecane posty

Gość gość

Jestem bardzo ciekawa waszych opinii i przemyśleń na ten temat.

Gość gość
Mowisz o trzymaniu krotko i biciu po twarzy? Jestem na nie.

Gość Tasmanska
jestem za jeśli chodzi o trzymanie krótko dzieci, uszlachetnianie, nienaganne maniery,kultura, savoir vivre,zajecia dodatkowe, nakład na nauke jezykow obcych, umuzykalnianie, bicie po twrarzy nie popieram , ale rygor owszem musi być

Gość gość
A jaki to jest "francuski model"?

Gość gość
co do rączki to do buzi.

Gość gość
Jest ok, mnie ogólnie się pasuje, bo rodzice mając dzieci nie przestają być też ludźmi dorosłymi, a nie tylko mamą i tatą. Podoba mi się że dzieci są po prostu wychowane i grzeczne. Do tego rosną na zaradne życiowo osobniki. Ja tak wychowuję córkę z domieszką słowiańskiej miłości i odrobiny wariactwa :)

Gość gość
Jestem za. Bardzo dobre i skuteczne metody

Gość gość
Sama mieszkam we Francji i jestem za oprócz bicia po twarzy ba w ogóle bez bicia

Gość gość
Mysle ze jesteś p******* i nie doroslas do bycia matka.

Gość gość
Jak dlugo jestem w Paryzu,to bicia po twarzy jako modelu wychowania-nie widzialam !

Gość gość
A kto taki model tu wymyslil i jeszcze francuskim nazwal ? :O

Gość gość
tam jest chyba gender :/

Gość gość
chyba i ryba jest hehe

Gość gość
Bicie nie a dlaczego? Ja jako dziecko jak zle cos zrobilam a mama i tata powtarzali mi coz z tysiac razy a ja zrobilam na odwrot normalnie dostawalam klapsa. Albo co gorsza moja mam brala miotle i szla w moim kierunku ze bedzie mnie bila ta miotla...co prawda nigdy mnie nie udezyla ta miotla ale strach i respekt byl. Jako dziecko jak np zle sie zachowywalam np z upodobaniem kopalam przechodniow dostalam takiego klapsa od mamy ze az mnie wysztywnilo - pamiatam jak dzisiaj - ale nigdy juz nikogo nie kopnelam. Jako nastolatka dostalam pare plaskaczy za palenie fajek, za pyskowke do mamy i za to ze raz przyszlam podchmielona do domu (mialam 17 lat) Kurde zyje i czuje sie swietnie- jestem wdzieczna moim rodzicom za to ze dobrze mnie wychowali.... i z ato ze mam wielki szacunek do nich..... wiec powiedzcie mi czemu bicie nie?

Gość gość
Tzn. masz na myśli zabójstwa honorowe , prymat mężczyzny nad kobietą oraz zgodę na wydawanie za mąż córek jedynie we własnym kręgu kulturowym ? Bo to pomału staje sie francuskim modelem życia i wychowania dzieci .

Gość gość
bicie to przemoc dlatego nie jak mozna kogokolwiek uderzyc? to jest wyrazem slabosci napastnika i zupelnym brakiem szacunku o biciu dzieci nawet nie wspomne,w niektorych krajach jest to karalne

Gość gość
Ja nie mam zwyczaju bicia kogos bo jest mniejszy i słabszy niz ja. Ta zasada dotyczy takze dzieci. Ciekawa jestem czy zwolennicy bicia dzieci . Tez bija doroslych z ktorymi sie np nie zgadzaja w dyskusji lub maja inne zdanie czy zalatwiaja sprawe rozmowa...?

Gość gość
Na temat wychowania francuskiego jest bardzo ciekawa książka "W Paryżu dzieci nie grymaszą".

Gość Tasmanska
Ja nie jestem przeciwnikiem kar cielesnych, ale bicie w twarz małych dzieci nie popieram z przyczyn czysto logicznych. Od klapsa czy pasa jest tyłek u dziecka, nie glowa, nie twarz, nie plecy Co innego rozfochowana nastolatka która z słownictwem nie wyhamuje, co innego dziecko kilkuletnie Jelsi mowa jest o wychowywaniu DZIECI np. przedszkolnych /wczesnoszkolnych to kacenie w buzie na pewno nie będę popierac

Gość gość
Bicie dzieci jest niewlasciwe i nie ma co Francja sie zaslaniac

Gość gość
Ksiazki o Francji nie czytalam,a we Francji mieszkam ;) "Model" zalezy w duzym stopniu od warstwy spolecznej i poziomu rodzicow.

Gość Tasmanska
karcenie jest wychowawcze, wyżywanie się już patologiczne Dzieci bez dyscypliny i rygoru nie nadaja się do zycia w spoleczesntwie, w W Francji jest nakład na maniery, kulture i rygor i tak być powinno

Gość gość
Widze,ze najwieksze znawczynie poza Francja zyja hehe

Gość Tasmanska
7 lat mieszkałam w Francji z wzgledow służbowych, mam znajmoch w Francji,ktorzy NIE wychowują dzieci beztresowo w przeciwieństwie co tu w Polsce widuje, brak dyscypliny na każdym kroku widać, dzieci sa nieokrzesane, , w restauracji nawet nie potrafią się zachować, w Polsce dzieci sa tragiczne Brak karności widać na kazdy, kroku

Gość gość
Ja mieszkam w Hiszpanii i widze dzieci mniej lub bardziej wychowane.W Polsce nie widze tragedii,jak ty,natomiast podobnie rozne srodowiska,roznych rodzicow i niejednakowo wychowane dzieci.

Gość gość
A jaki to niby model?