Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lamarge

Czy należy mi się zasilek macierzyński?

Polecane posty

Gość lamarge

Witam. Jestem kompletnie zielona w tej kwestii wiec pytam. Póki co jestem na stażu z biura pracy (jeszcze jakieś 4 miesiące), po stażu mam zostać zatrudniona na 1/2 etatu na okres 3 miesięcy. Czy przysługuje mi zasilek macierzyński gdybym zaszła w ciąże jeszcze na stazu? Czy będzie przysługiwał mi dopiero kiedy zacznę prace na pół etatu? I czy w takiej sytuacji w ogóle coś będzie mi przysługiwało? Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Z góry dziękuje za odpowiedź

Gość gość
po stażu nic Ci się nie należy, żebyś się nie zdziwiła, że po stażu cię zatrudnią, nawet na te 3 msc....wszyscy tak oszukują

Gość gość
na stażu z UP nie masz prawa do zasiłku. Potem na umowie o pracę -nawet na czas określony będzie ci się należał zasiłek o ile będziesz zatrudniona w dniu porodu. Pamiętaj że przy umowie na czas określony która wygasłaby przed 12tc pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy do dnia porodu.

Gość lamarge
Akuratnie to mam załatwione na sto procent. W ogóle cały ten staż mam tak jakby po znajomości więc na te trzy miesiące będe zatrudniona na pewno. A czy gdybym zaszła w ciąze w trakcie pracy na pół etatu będzie mi się coś należało?

Gość gość
Tak jak pisałam wyżej tylko i wyłącznie wtedy gdy będziesz ubezpieczona w dniu porodu czyli będziesz pracownikiem.

Gość gość
musiałabyś na stażu zaciążyć, żeby do zakończenia tej 3 miesięcznej umowy być po 3 miesiącu ciąży - wtedy będą musieli ci przedłużyć do dnia porodu, oczywiście nie przyznawać się do ciąży bo nie dostaniesz nic

Gość lamarge
Aha, czyli powiedzmy gdybym zaszla w ciąże pod koniec stażu i przyszedłby czas już tej pracy na pół etatu musieliby mnie zatrudnić do rozwiązania gdybym była powyżej 12 tygodnia?

Gość gość
będąc na stażu nic nie otrzymasz. Zasiłek macierzyński otrzymasz po urodzeniu dziecka, więc jeśli przepracujesz te 3 m-ce i przedstawisz zaświadczenie o ciąży to przedłużą ci umowę do porodu i potem będziesz mogła ubiegać się o zasiłek macierzyński z zusu

Gość gość
tak, wówczas umowa ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. potem wygasa ale zasiłek macierzyński otrzymasz.

Gość lamarge
Okej to wiele wyjaśnia. Dziękuje Wam. Właśnie planujemy z mężem postarać się o dzidzię i chciałam wiedzieć od strony prawnej jaki czas byłby najlepszy na to. Dziękuje jeszcze raz ;]

Gość lamarge
Bo słyszałam od znajomej że jeżeli się jest zatrudnionym na pół etatu to też się nic nie należy;/

Gość gość
otrzymasz zasiłek w wysokości 100% pensji czyli za pół etatu.

Gość gość
to bzdury ci znajoma nagadała, należy się pod warunkiem że będziesz miała płaconą składkę zdrowotną, a jeśli masz normalną umowę o pracę to na bank masz. Aha na pewno nie spodziewaj się niewiadomo jakich kokosów po tym zasiłku pracując tylko na 1/2 etatu.

Gość gość
gościu 13:29 100% w opcji przy macierzyńskim na pół roku przy rocznym macierzyńskim pół roku 100% potem pól roku 60% albo 80% przez całe 52 tygodnie

Gość lamarge
Kokosów się nie spodziewam ale wiadomo każdy grosz się liczy. Ok teraz już jestem spokojna;) dziękuje

Gość gość
A widzisz ja cały czas pamiętam jak to było gdy sama byłam w ciąży. Tak, masz rację z tymi procentami. Zapomniałam że to się zmieniło. :)

Gość gość
Tak jak ktoś pisał, jeżeli umowa o pracę, ta na 3 mce, zakończy się przed upływem 12 tc to nie muszą jej przedłużać, więc jeśli ciąża, to na stażu już a potem umowa o pracę, po 12 tc muszą ją przedłużyć do dnia porodu. A zasiłek jest zawsze jeśli do dnia porodu miałaś umowę, z tym że jego wysokość zależy od dochodu.

Gość gość
Tylko jeśli masz staż po znajomości- to bym się dogadała z szefem po ludzku, bo sama sobie zdajesz sprawę z tego że ciężarna w firmie to problem.

Gość gość
Jaki problem? jeśli ciąża przebiega dobrze i będzie pracowała do końca to żaden problem. Zasiłek macierzyński i tak płaci zus. Jeśli zależy jej na ewentualnym powrocie po urlopie, to pewnie będzie pracowała do końca

Gość gość
Ktoś ci po znajomości dal robotę a ty już planujesz jak go walnąć dodatkowo na zasiłek? Brawo. Dziwcie się dalej że każdy 3 razy się zastanowi zanim zatrudni kobietę

Gość gość
Przecież zasiłku macierzyńskiego nie płaci pracodawca tylko zus.

Gość gość
Przecież oferuje jej prace na 3 m-ce, więc nawet jeśli praca po znajomości to żaden szczyt łaski czy dobrodziejstwa, bo i tak zasiłek macierzyśki płaci zus a nie pracodawca

Gość podobnyproblem
nie ma to jak być w ciąży, mieć własną działalność gosp. i po porodzie dostawać coś koło 6700 przez pierwsze 6 m-cy i ponad 4000 PLN przez kolejne 6 m-cy

Gość gość
Ucz się od mistrzów f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5931063

Gość gość
podobnyproblem spodziewaj się kontroli czy działalność rzeczywiście była prowadzona, bo te które podwyższają sobie składki do maksymalnej podstawy są w pierwszej kolejności kontrolowane przez zus

Gość podobnyproblem
mam doświadczenie w temacie ale nie podzielę się publicznie bo ta wiedza jest sporo warta

Gość gość
Podobnyproblem, oczywiście bo sprawa podwyższania składek to tajemnica Poliszynela wśród osób prowadzących działalność gospodarczą heheh :) tak samo jak pomysł samą na działalność gospodarczą, czyli co zrobić żeby wykazać że coś się robi :P zyjemy w Polsce więc każdy orze jak może. Powodzenia :)