Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dług za czynsz w UK.POMOCY OSZUKALI MNIE!

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich. otoz mam pytanie dotyczace dlugu w uk nie z mojej winy.ale od poczatku. Razem ze znajomymi wynajmowalismy dom.Kontrakt byl na 3osoby na mnie i dwoch znajomych.Dom wynajety byl przez agencje na okres 1 roku. Po uplywie pol roku znajomi wyprowadzili sie bez slowa ,z dnia na dzien majac w d***e kontrakt i zwiazane z nim platnosci za czynsz i rachunki typu tax czego ogolem bylo 1400 f na miesiac. Zglosilem sprawe do councilu.My wyorowadzilismy sie w sierpniu. W sierpniu odbyla sie rowniez rozprawa dotyczaca wynajmu domu jaj i zwiazanych z nim dlugami. Wezwanie na rozprawe dostali wszysąy ktorzy podpisali kontrakt. na rozprawie zjawilem sie tylko ja przedstawiajac wszystkie fakty. Po jakims czasie do moich drzwi zapukal komornik,gdyz jak sie okazalo mam zaplacic ogolem 3,5tys funtow! Dodam ze konflikty byly spowodowane tym ze towarzyrtwo chcialo sie bawic,glosna muzykat tzn na full,chlanie,awantury. co przeszkadzalo nam,zona byla w 2mies ciazy,ciaza zagrozona,malutkie dziecko 2.5letnie.. Teraz przez ten dlug nie moge nawet wziac telefonu na raty,gdyz jestem na liscie dluznikow. Gdybym to byl moj dlug splacilbym,ale za to gowniarstwo i cwaniactwo po prostu nie mam zamiaru. My za swoj czynsz tzn 1/3placilismy do konca. Komornikowi podalem dane jednego ze wspołlokatorow. Ktos byl w podobnej sytuacji?

Gość gość
Skontaktuj sie z citizen advice, moze tam ci doradza, jezeli nie, to wzielabym prawnika, najpierw wyjasnisz o co chodzi i powiedza czy sprawa jest do wygrania, wyslij list do bmex wspollokatorow , i napisz ze losztami safmdowymi obarczysz ich

Gość gość
Przepraszam za literowki, tel mi zmienia litery

Nie jestem prawnikiem i mogę się mylić, ale spróbuję powiedzieć co wiem (ale proszę, sprawdź to jeszcze). Kontrakt był na cały dom, więc osoby na kontrakcie były zobowiązane płacić za cały dom, to jak się podzieliliście czynszem to była Wasza sprawa. W momencie kiedy oni się wyprowadzili i zerwali umowę to Ty stałeś się jedyną osobą na kontrakcie, więc Twoim obowiązkiem było płacenie całego czynszu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że oni nie wymówili umowy (tylko się wyprowadzili), czyli w teorii dług może być rozdzielony.

Gość gość
Tak,oni nikogo nie poinformowali ,ani agencji od nieruchomosci,ani caunsilu-caunsil tax ani mnie. Teoretycźnie -po to sa kontrakty zeby nie podejmowac wlasnie takich krokow,jak zrobili oni.

To będą ich ścigać. Powiedz jeszcze, czy było na umowie coś o tym ile płacą indywidualne osoby na kontrakcie? Np. każdy płaci 1/3 czynszu? Bo jeżeli nie to czynsz i dług macie wspólny, więc możliwe, że go rozbiją między Was, ale coś będziesz musiał zapłacić. Chyba, że sąd uzna Twoje starania o poinformowanie o ich zniknięciu i fakt, że dalej widnieli na kontrakcie - co wcale nie jest takie łatwe, bo z punktu widzenia agencji rent ma być zapłacony, a jeżeli oni są Ci coś dłużni to możesz się najwyżej z nimi sądzić. Krótko mówiąc - rent i tax powinny być regularnie płacone. Najlepiej będzie jak pogadasz z prawnikiem, ale marnie to wygląda.

Gość gość
Na kontrakcie widniały 3nazwiska i kazdy mial tyle samo placic. Teraz zaluje ze przez te 2-3mies nikogo nie wziałem na pokoje tzn nie wynajołem ich..ale tez nie wynajałem ich.ale tez nie chciałeb brac ludzi nie majac czystej sytuacji.

Ale w kontrakcie było, że każdy płaci 1/3? Bo jeżeli nie to wszyscy jesteście odpowiedzialni za płacenie.

Gość gość
wiesz jak to jest, sąd poszedł na łatwiznę, komornik bierze za d**ę tego , kto jest na miejscu. Moja kolezanka musiala spłacac kredyt znajomej jako żyrant, tamci uciekli , bank wzial ja za d**e, adwokat powiedzial jej ze musi to zapłacic zeby odsetki nie narosły a wtedy zalozyc sprawe w sadzie i oni beda musieli jej to oddac

Gość gość
Tak na kontrakcie byly 3nazwiska .wszystkie osoby mialy placic taka samakwote pheniedzy za czynsz.Wg sadu ja mam wszystko placic bo ja zostalew tam dluzej. ciekawe co by bylo gdybym tez z rodzina wyprowadzil sie na drugi dzien..Ludzie nie podpisujcie takich kontraktow ...Lepiej wynajac na swoje nazwisko dom a potem poszczególne pokoje na osoby.

Gość gość
By nie byc na liscie dluznikow bede musial wyłozyc te 3,5tys funtow choc mi sie to wcale nie usmiecha i wynajac potem dobrego adwokata-a te buraki beda mi wrzystko oddawac. Dziekuje za pomoc. pozdrawiam

Rozumiem, że były trzy nazwiska. Na moim kontralcie są dwa, ale nie ma nic o tym kto ile płaci. Jeżeli nie masz na papierze, że miałeś płacić tylko 1/3 to nic nie zdziałasz.

Gość gość
Kazdy kto podpisywal kontrakt miał płacic taka sama kwote ,o ile pamietam bylo to 350

Gość gość
ale nie ma tego wyszczególnionego jasno w kontrakcie!

Gość gość
Tak wszystkie dane posiadam na kontrakcie naktorym widniejs dane i podpisy trzech osob.ale sad to olal.

Gość gość
Ludzie nie podpisujcie takich kontraktow ...Lepiej wynajac na swoje nazwisko dom a potem poszczególne pokoje na osoby. xxx patrzcie! obudził się!

Jeżeli nie ma nic na kontrakcie to nic nie zdziałasz. Bo sądu nie obchodzi jaki się między sobą umawialiście, czynsz miał być zapłacony i wszyscy byliście za to odpowiedzialni, więc dług jest wspólny.

Gość gość
sądu nie interesuje kto miał ile płacić - umowa była na rok i po roku tamci się wyprowadzili a ty zostałeś - więc płacisz za całość i nie marudź!

Czyli na kontrakcie masz "Pan X - 350, Pan Y-350, Pan Z-350"? Poza tym może być tak, że oni jednak po jakimś czasie wymówili ten kontrakt, więc są dłużni mniej niż ty.

Gość gość
Dodam ze konflikty byly spowodowane tym ze towarzyrtwo chcialo sie bawic,glosna muzykat tzn na full,chlanie,awantury. co przeszkadzalo nam,zona byla w 2mies ciazy,ciaza zagrozona,malutkie dziecko 2.5letnie.. Teraz przez ten dlug nie moge nawet wziac telefonu na raty,gdyz jestem na liscie dluznikow. Gdybym to byl moj dlug splacilbym,ale za to gowniarstwo i cwaniactwo po prostu nie mam zamiaru. xxx chytry dwa razy płaci!!! poco wchodzisz w spółki z gówniarstwem? żeby parę funcików zaoszczędzić? no to mi cię nie szkoda - już nie skomentuje nawet jak urządziłeś własną, ciężarną żonę takim towarzystwem - trzeba naprawdę mózgu nie mieć, żeby wpakować rodzinę w taki układ!

gość - nie atakuj autora, chciał trochę zaoszczędzić, nic dziwnego skoro żona była w ciąży.

Gość gość
ale zaoszczędził!!!

Gość gość
Do goscia. To nie bylo gowniarstwo.najstarszy facet 44 lata,potem ludzie dobrze po 30.takze wyluzuj.

Gość gość
Nie patrzyłem az tak na kase,tylko na znajomych.

ale jak nie masz umowy podpisanej na 350 funtów to nic nie zrobisz.

Gość gość
gość Do goscia. To nie bylo gowniarstwo.najstarszy facet 44 lata,potem ludzie dobrze po 30.takze wyluzuj. xxx jestem wyluzowany - nie mam głupich znajomych, nie na kupie i nie mam długów przez własną głupotę - wyluzowanie totalne!

Gość gość
stac mnie by zaplacic 3,5tys f a Ciebie by bylo stac. ?

Gość estate agent
Jeżeli dobrze rozumiem kontrakt był na rok i Twoi znajomi wywiązywali się z płatności przez ten rok. W jaki sposób umowa wynajmu została przedłużona? Bo oni się po roku wyprowadzili, wywiązali się z umowy, mieszkali tylko rok. Jeżeli zostałeś sam po roku czasu to chyba będziesz musiał zapłacić.

Gość gość
Razem ze znajomymi wynajmowalismy dom.Kontrakt byl na 3osoby na mnie i dwoch znajomych. x a zona i dziecko rozumiem na czarno mieszkali?:O