Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja649492742

Może ktoś zna się na ortopedii? i mi to opisze?

Polecane posty

Gość ja649492742

Ilość płynu w jamie stawowej prawidłowa. Brak typowego sygnału ACL - jak po przebytym zerwaniu więzadła. PCL o zachowanej ciągłości, gładkich zarysach i typowym sygnale. Ognisko chondromalacji III wielkości około 20x12 mm na dolnej obciążanej powierzchni LFC, z wyraźnym obrzękiem w warstwie podchrzęstnej. Chondromalacja III, także z obrzękiem w warstwie podchrzęstnej w tylnej części LTC. Osteofitoza na bocznych krawędziach obu powierzchni stawowych przedziału bocznego. Róg tylny łąkotki bocznej mały, nierówny i zniekształcony - jak po przebytym uszkodzeniu. Przy tylnej krawędzi LTC widoczna jest nieprawidłowa struktura wielkości około 10x8x4 mm, mogąca być wolnym ciałem śródstawowym, zwapnieniem w zmianach bliznowatych, ewentualnie fragmentem uszkodzonego rogu tylnego LM. Sygnał rogu przedniego MM prawidłowy. LCL o gładkich zarysach, niepogrubiałe, o niezmienionym sygnale. Obraz ścięgna mięśnia podkolanowego, pasma biodrowo-piszczelowego oraz mięśnia dwugłowego uda i głowy bocznej mięśnia brzuchatego łydki w zakresie objętym badaniem niezmieniony. Chondromalacja II/III z wyraźnym obrzękiem warstwy podchrzęstnej przy tylno-przyśrodkowej krawędzi MTC. Poza tym chrząstki przedziału przyśrodkowego gładkie. Wielokierunkowe pęknięcie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej. Sygnał rogu przedniego MM prawidłowy. MCL o gładkich zarysach, niepogrubiałe, o niezmienionym sygnale. Obraz ścięgien mięśni tworzących gęsią stopkę oraz mięśnia półbłoniastego i głowy przyśrodkowej mięśnia brzuchatego łydki w zakresie objętym badaniem niezmieniony. Obraz więzadła i troczków rzepki oraz ścięgna mięśnia czworogłowego uda niezmieniony. Chrząstki stawu rzepkowo-udowego gładkie, bez zmian w warstwie podchrzęstnej. Sygnał ciała Hoffy oraz tkanki tłuszczowej ponad górną krawędzią rzepki i przy tylnej ścianie zachyłka nadrzepkowego prawidłowy. Uprzejmie

Gość gość
Myślę,że jednak powinnaś iść do lekarza, żeby skonsultował Ci te wyniki. Tak na forum to chyba nie ma co. Polecam specjalistów z łódzkiej ortopedycznej kliniki zdrowej kości, którzy specjalizują się między innymi wleczeniu osteoporozy i chorób stawów: https://klinikazdrowejkosci.pl/