Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do mam dzieci które zaczeły późno chodzić

Polecane posty

Gość gość

moja córcia ma 13 mc i od miesiąca raczkuje jak szalona Nie w głowie jej chodzenie czy wstawanie Wiem że na wstawanie norma rozwojowa jest do 14 mc a chodzenia do 18 mc Mam pytanie do mam dzieci które późno zaczęły wstawać i chodzić W jakim wieku zaczęły to robić

Gość gość
moje dzieci w sumie raczej wczesnie samezaczely chodzic ale ja sama jak mialam 18miesiecy to poszlam sama pierwszy raz, prawdobodobnie bylam ofiara chodzika lub zwyczajnie leniuszkiem, ale to nie mialo wplywu na moj rozwoj w zadnym stopniu wiec nie masz powodu do zmartwien

Gość gość
moja zaczela sama chodzic jak miala 14 miesiecy.

Gość gość
absolutnie się nie martwię Ciesze się ze mała raczkuje bo to bardzo zdrowe Ciekawi mnie tylko kiedy zacznie chodzić

Gość gość
lada dzien zacznie chodzic ,kazde dziecko ma swoj czas.

Gość gość
moja tez zaczela, jak miala 14 miesiecy, przy meblach 11, ale norma samodzielnego chodzenia to 18 miesiecy, wiec masz jeszcze duzo czasu.

Gość hopler
moja bratanica miała 15 miesięcy, jak sama zaczęła...teraz ma 4,5 roku i żadnych problemów ruchowych...ogólnie motorycznie rozwijała się nieco wolniej niż większość jej rówieśników, no ale to jeszcze o niczym nie świadczy. mój syn z kolei, bystrzak i raczkował od 7 miesiąca, niedługo później zaczął wstawać, myślałam że pójdzie do 10 miesiąca, dużo ludzi tak mówiło...co też nie jest dobre takie wczesne chodzenie. dłuuugo raczkował i poszedł dopiero, jak miał 12,5 miesiąca, czyli tak książkowo.

Gość gość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o rozwoju dziecka, zajrzyjcie na stronę: http://dumnamama.pl/category/dziecko/pierwszy-rok-bobasa/ tam rozwój maluszka opisany miesiąc po miesiącu :) Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)

Gość gość
Mój ma prawie rok. Nie wstaje, nie chodzi. W poniedziałek zaczynamy rehabilitację.

Gość gość
córka miała 15 miesięcy jak zaczęła zupełnie samodzielnie chodzić, wcześniej długo raczkowała i chodziła za rączkę (jedną), podkreślam, chodziła, nie była prowadzana, trzymała pion tylko miała chyba blokadę psychiczną przed puszczeniem ręki mamy/taty ;)

Gość gość
moj tylko raczkowal dostalam chodzic zaczelam go w sadzac raczej z rana i jak bylo jeszcze zimno w domu nie rozpalone, i raptem 3 tygodnie jak sam zrobil 2 pierwsze kroki a potem po miesiacu juz smigal

Gość itytu
Do niedawna sama szukałam podobnych informacji. Moja coreczka ma w tej chwili 18 m-cy. Raczkowac zaczela majac 10,5 m-ca, wstala po roczku i niedlugo potem chodzila przy meblach, a najwiecej na kolanach, ale sama zaczela robic pierwsze kroki w wieku 16.5 m-cy (wczesniej chodzila za najpierw dwie rece a potem jedna). Pózniej jednak bala sie sama chodzic i wyciagala rękę do nas a gdy minal kolejny miesiac chodzila juz samodzielnie. Troche martwilam sie, ze tyle to trwa, ale u niej kazdy etap trwal dlugo. Czyli calkiem niedawno, teraz juz biega, wspina sie :) Ruchowy rozwoj przychodzil wolniej, za to nadrabia przyswajaniem sobie nowych rzeczy i rozwojem mowy, juz bardzo duzo slow powtarza, coraz czesciej laczy po dwa, czasem trzy wyrazy.

Gość gość
Moja zaczeła wstawać jak miała 13 mcy, chodzic - 18, mie raczkowała wcale.

Gość gość
moja zaczęła stawiac pierwsze samodzielne kroki ok 18-19 miesiąca. Pomysl sobie tak - jakby ci trzynastomiesięczniak już biegał, miałabys urwanie głowy. Lepiej dla ciebie jak zacznie chodzi później, będzie mądrzejsze, więcej wytłumaczysz. Kobiety patrzcie na plusy a nie doszukujcie sie porblemów!

Gość gość
Moja corka zaczela przekrecac sie na jeden boczek w weku 6 mc na drugi 7 mc ,raczkowala 10-11mc 12 mc stawala przy meblach.Dzis ma 17 miesecy skonczone i wlasnie od kilku dni smiga.Nie martw sie bedzie chodzic****amietaj ,ze raczkowanie to dla niej latwiejsza opcja.Tak ze spokojnie.