Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autoorka

Czy powinnam w tym wieku już pracować

Polecane posty

Gość autoorka

We wrześniu skończę 19 lat. Moja mama jest szwaczką więc nie zarabia zbyt wiele. Uczę się zaocznie więc miałabym czas na pracę. Nie wiem czy powinnam jej zacząć pomagać finansowo. Myślę nad pracą jako opiekunka do dziecka. W jakim wieku wy po raz pierwszy poszłyście do pracy?

Gość gość
miałam 17 lat jak zaczęłam pracować, oczywiście na początku jedynie w wakacje

Gość gość
Zależy jak bardzo trudna jest wasza sytuacja, czy mmożesz sobie pozwolić na kupno czegoś fajnego od czasu do czasu i czy masz inne jakieś ciekawe zajęcia w ciągu dnia czy poprostu siedzisz i się nudzisz bo wtedy lepiej było by chyba jakoś wykorzystać ten czas

Gość gość
ja miałam praktyki od 16 rż, potem szukałam pracy i na pełen etat poszłam pracować w wieku 19 lat. Nie rozumiem jak możesz siedzieć w domu i nie pracować :/ nie masz własnych pieniędzy. A uczysz się zaocznie? Proszę nie rozśmieszaj mnie bo sama pracując uczyłam się zaocznie i to taka nauka że aż śmiech na sali...

Gość gość
jak miałam 14 albo 15lat zaczęłam dorabiac jako hostessa w marketach a późniejna stoisku ze słodyczami na wagę. było to tylko w weekendy.

Gość gość
To co.robisz w tygodniu?Szkola w week i to pewnie co drugi...Co robisz na codzien?Obijasz sie

Gość gość
gość 22:09: przecież nie pisałam że nauka pochłania mi czas tylko poprostu wspomnialam o tym jakby ktoś pytał więc nie wiem o co ci chodzi

Gość autoorka
Ten wpis wyżej jest mój

Gość gość
zaraz po skonczeniu liceum poszlam do pracy na caly etat, skonczylam studia zaocznie.

Gość gość
to odpowiedz co robisz całymi dniami czy jesteś niepełnosprawna?

Gość autoorka
Nie wiem czemu tak naskakujecie na mnie. Przecież mam tylko 18 lat i jeszcze zdążę się napracować. Pytam bo nie wiem czy iść do pracy od września czy poczekać jeszcze z rok. Gdybym miała czekać aż zdobędę jakieś wykształcenie to poszłabym dopiero za kilka lat ale myślę żeby iść teraz więc chyba to dobrze?

Gość gość
Tylko.18 lat i AZ takie dziuru w mozgu... Uczysz sie zaocznie,obijasz sie w tyg. Co za pracodawca zatrudni takiego lesera...Dzoewczyno po to sa szkoly zaoczne aby moc pracowac lub wykonywac inne niemnjej wazne obowiazki np opiekowac sie dzieckiem (swoim) ale glownie dla PRACUJACYCH.

Gość mniaaam
Wjezdzacie na dziewczynę a jest wielu facetów bezrobotnych nie pracujących całe życie i po nich aż tak nie jeździ się. A może to dlatego że to facet więc może nie pracować? Nie rozumiem

Gość gość
W wakacje sprzedawałam owoce na rynku, miałam wtedy 15 lat. Kasa tylko dla mnie. Potem od studiów zaczęłam udzielać korepetycji. Gdyby moja mama szwaczka maiła trudności finansowe, na pewno pomagałbym jej w utrzymaniu domu - przecież rodzina jest za siebie wzajemnie odpowiedzialna.

Gość gość
19 lat to pora isc do pracy, ja poszlam i uczylam się zaocznie, ludzie wypominali mi , że studia zaoczne to nic nie warte i najlepsze studia dzienne na panstwowej uczelni, ja mam juz 15 lat pracy i ustabilizowane zycie zawodowe , inni do 30 roku bawili się w studiowanie dzienne i efekt jest taki, że nie mogą znaleśc pracy.

Gość gość
ja zaczełam pracowac w wieku 26 lat bo wczesniej studiowałam,teraz mam 32 i jestem kierownikiem i dobrze zarabiam,wystarczy skończyc dobry kierunek,ja jestem po budownictwie wodnym

Gość ale badziew
Pracowałam od 15 roku życia. Jasne, że najpierw jakieś roznoszenie ulotek i tego typu rzeczy, potem dorabiałam sobie jako tłumacz, dawałam korepetycje i po ukończeniu licencjatu poszłam na pełen etat do pracy, a magisterkę robiłam zaocznie. Dobre było to, że nikt się mnie nie czepiał potem, że jestem po studiach i bez doświadczenia ;)

Gość gość
na miejscu twojej matki autorko wywaliłabym z domu na pysk takiego darmozjada jak ty!!! no, ale matka -polka będzie utrzymywała takiego darmozjada dopóki się jakiś frajer nie trafi i nie pójdziesz do niego mieszkać i dawać tyłka za talerz zupy!

Ja zaczęłam od 20 rż. wcześniej studiowałam dziennie budownictwo. Przeniosłam sie na zaoczne i do pracy. Ale np. jak ktoś uczy się na lekarza, weterynarza czy prawnika itp. dziennie to ma prawo nie pracowac logiczne że na dziennych nie da rady o ile sytuacja pozwala.

Gość gość
mysle, ze jesli wam sie nie przelewa, a uczysz sie zaocznie to wypadaloby cos zarobic, chocby na wlasne potrzeby - 2-3 razy w tygodniu.