Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co robicie z czteromiesięcznym niemowlakiem?

Polecane posty

Gość gość

Witam mamuski, córka we wtorek skończy 4 miesiące, jak nie śpi to cały czas jest przy mnie np jak sprzątam czy gotuję to siedzi w leżaczku i gadam do niej,a jak nic nie robię to bawimy się np na macie, czytam jej książeczki pokazuje zabawki, trochę się gimnastykujemy albo noszę na rękach i huśtam. Nie wiem co jeszcze mogę z nią robić a chcę żeby miała jakieś atrakcje a nie, że dziecko siedzi samo i patrzy na ścianę jak to jest u niektórych.. Dlatego pytam co wy porabiacie z waszymi maluchami może coś od was zgapię?;)

Gość gość
Jestes glupsza niż ustawa przewiduje :-o

Gość gość
A niby dlaczego??

Gość TV to jest to
TV z nia pooglądaj, będzie radocha jak sto dwa :)

Gość gość
Żaglujemy nim

Gość gość
Z takim malym dzieckiem to nic wiecej nie wymyslisz. Ja jak bylo tak cieplo jak teraz duzo spacerowalam. Prawie cale dnie na świeżym powietrzu spedzalismy.

Gość gość bbbb
Pieczemy w piekarniku 3 godziny na 200st po uprzednim marynowaniu w lodówce przez dobę

Gość gość
Widzę że jak zwykle na kafe nie ma normalnych osób. Powinnam założyć temat w stylu: czy to ciąża??, czy ubrać czapkę??, ile zarabiacie?? Itp wtedy byście się udzielały..

Gość gość
ja tez mam 4 miesięcznego malucha i czasami mam wyrzuty sumienia, że tak sam sobie siedzi w tym leżaczku ale z drugiej strony nie chce go krzywdzić tym żeby był później taki że beze mnie nic sam nie zrobi. Jak Ty autorko też pokazuje zabawki itd.. w sumie to chyba nic innego dla takiego malucha nie zrobimy, jeszcze troche jak zacznie siedzieć to same zaczną się bawić a my będziemy mogły podsuwać im coś nowego.

Gość gość
Jak corka była taka mala to większość dnia spędzałam z nia na spacerach..

Gość gość
Drinkujemy na balkonie czasem popalamy slimki

Taki maluszek powinien jak najwięcej czasu spędzać na brzuszku, najlepiej na dość twardym podłożu. Możesz położyć koc na podłodze. Mój synek uwielbiał w tym wieku np. oglądanie książeczek, albo słuchanie jak mąż gra lub ja brzdękolę na gitarze :) Myślałaś o zapisaniu małej na basen? To świetna zabawa a też fajnie rozwija dziecko.

Gość gość autorkaaa
Jak jest ciepło tak jak teraz to też większość dnia spędzamy na dworze albo zakupy,targ albo siedzimy na podwórku. O basenie też myślałam tylko, że mieszkam w malej miejscowość a basen dla dzieci jest w innej i nie mam jak się ruszyć bo nie mam prawa jazdy. Dziękuje za normalne odpowiedzi.

nie rozumiem po co trzymacie te dzieci w leżaczkach Moja gdy miała 4 mc to całymi dniami jak nie na spacerku to na macie na podłodze szalała W leżaczku była dosłownie dwa razy po 15 minut

Gość gość
jak to ze co drugi tu temat to dziecko lub kuchnia gratulacje :) www.youtube.com/watch?v=-3J8KSM8Zeg

Gość gość
ale w leżaczku np. mojemu bobasowi fajnie się ogląda, patrzy na wszystkich i radośnie gaworzy ... jak kładę go na płasko to się denerwuje że nie może popatrzeć na nas. na brzuszek też go kładę ale wiecznie tak leżeć nie będzie bo po kilku minutach zaczyna się denerwować ..

no ale na spacerze to dziecko też płasko na plecach leży i ma raczej ograniczony widok, więc całe dnie w takiej pozycji to średni pomysł, chyba gorzej niż w łóżeczku. Na brzuszku wiele dzieci z początku nie lubi, ale im więcej tak kładziesz i zachęcasz, tym dziecko się szybciej przyzwyczaja i zaczyna lubić. U nas w tym wieku to była jedna z ulubionych pozycji, choć na początku też się szybko denerwował.

Gość gość
Ale w gondoli tez mozna na brzuchu położyć. Mozna tez wlozyc poduszke i jest w pozycji pol leżącej. Widzi co sie dzieje poza wozkiem.

Gość gość
na brzuszku nei lubią bo mają słabe mięśnie grzbietu i nie mają siły podnosić głowy im częściej tak się kładzie dziecko tym szybciej mu się wzmacniają mięśnie

No ale to nie chodzi o to, żeby dziecko na brzuchu leżało dla samego leżenia na brzuchu, tylko żeby główkę podnosiło, mięśnie szyi i karku ćwiczyło. Jak najwięcej w tym wieku takich ćwiczeń, czyli żadne wożenie godzinami w gondoli, żadne leżaczki, tylko zwykły koc na podłogę i ćwiczymy.