Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gdyby Wasi ukochanie nie byli

Polecane posty

Gość gość

zobowiązani do wierności to by nadal z Wami byli?

Gość skrzypek na dachu
wiernie sluze idealom eksterminacji polakow na ich wlasnej ziemi

Gość gość
no tak zobowiązani, że mogliby chodzić do łózka z kimś innym. czy są z Wami tylko dlatego, że nie są z kimś innym? czy skorzystaliby z wolności? jak myślicie?

nikt nikogo na siłę nie trzyma, przecież w każdej chwili można iść z kimś innym do łóżka.

Gość gość
tak, ale wtedy się tą osobę zdradza. ja mówię o tym, gdyby nie trzeba było dochowywać wierności, to czy byliby z Wami nadal.

Gość gość
nikt nie jest zobowiazany ani zwiazany jak chce niech idze

Gość gość
ale wtedy stracą Was, ja mówię o sytuacji, gdy WY dajecie wolną rękę.

Gość gość
zdradę można świetnie ukryć, więc myślę, że i tak każdy dokonuje wyboru codziennie:)

Myślę, że dałby sobie ze mną spokój po takiej propozycji.

Gość gość
czyli miłość jest tylko wtedy, gdy nie ma innej możliwości?

Nie, ale jakbym nagle wyskoczyła z propozycją otwartego związku to pewnie sam zacząłby mnie o coś podejrzewać, więc bajka by się skończyła.

Gość gość
.... czyli jednak tak? ja nie mówię o propozycji którejś ze stron, nie mówię, że akurat Ty byś zaproponowała. tylko gdyby nagle obowiązek wierności zniknął.

ale nie istnieje coś takiego jak obowiązek wierności, albo ludzie chcą być wierni albo nie. I jak jedna ze stron mówi, że oczekuje monogamicznego związku to albo się na to zgadzasz, albo nie.

Gość gość
dobrze, ale gdzie w tym miłość? bo to wygląda trochę tak, jakby miłosć wynikała z owej zgody. trochę sztuczne, nie sądzisz?

miłość to nie motylki w brzuchu, prawdziwa miłość wymaga czasu, a jeżeli już na wstępie nie można się dogadać w takiej fundamentalnej kwestii jak podejście do związku to w najlepszym przypadku można zostać dobrymi znajomymi.

Gość gość
Moorland, ten wpis jest nie na temat:D totalnie.

Gość gość
ktoś jeszcze się wypowie?

Jest bardzo na temat :) Jeżeli ktoś decyduje się na monogamiczny związek to robi to dobrowolnie, czyli nawet mając możliwość nie będzie sypiać z nikim innym (oczywiście zakładając, że ta osoba jest fair).

Gość gość
Moorland wyobraź sobie hipotetyczną sytuację, ok? chciałam się dowiedzieć, czy uważasz, że Twój partner jest z Tobą, bo Cię kocha, czy jest z Tobą, bo gdyby zaznał innej kobiety toby nie mógł być z Tobą. ja nie mówię o ustaleniach.

Gość gość
przypuśćmy, że wg Twoich ustaleń, zrywa z Tobą, bo chce spróbować z kimś innym. jeśli mu się z kimś innym nie uda - to Ciebie już nie odzyska. więc fifty fifty będzie samotny. może więc jest z Tobą dlatego, bo Ty jesteś czymś pewnym w jego życiu, bo tak się umówiliście. a zakładamy,że spełniacie warunki umowy.

Krótka odpowiedź - jest ze mną bo mnie kocha. Trochę dłuższa odpowiedź - gdyby był fanem poliamori to pewnie by mnie nie kochał.

A jeżeli o samotność chodzi - ktoś się zawsze znajdzie, więc tu nie ma się czego bać.

Gość gość
ktoś się zawsze znajdzie - nie byłabym taka pewna, chyba, że Twój partner jest taki zajefajny. chyba nie dasz rady tego obiektywnie ocenić

No właśnie oceniam obiektywnie, kochankowie którzy są po to żeby sobie być to nie jest jakiś cenny towar który ciężko znaleźć, zawsze ktoś będzie, zawsze ktoś "siedzi na wycieraczce". Jak ludzie mają problem ze znalezieniem kogoś to nie dlatego, że nikogo nie ma, tylko, że szukają kogoś kto im by odpowiadał, a nie byle kto, bo "byle ktosiów" jest zawsze dużo.

Gość ja też ja też
się wypowiem;) dla mnie nigdy zamknięte związki nie były pociągające. jestem w otwartym od dwóch lat, mój pierwszy facet. i nie, to niekoniecznie tak, że daję d**y na boki gdy tylko się budzę. on chyba też nie. czuję do tego człowieka wiele ciepła, on też jest ze mną i mnie wspiera. zdaje sobie z tego sprawę, że kiedyś go jakaś usidli i nie pozwoli mu na troskę o mnie, miłość i przyjaźń. tzn. że może tak być. ale co w związku z tym?;) czy mam go trzymać przy sobie na siłę bez sensu? ;) nie dla mnie zobowiązania. zawsze byłam przeciwna związkom, a w nim się zakochałam więc wnioski: dla mnie plusem jest szczerość i otwartość, niewymuszona miłość. minus: brak bezpieczeństwa i stałego związku, ale mi to rybka.

Gość gość
bazienka, czemu nie? nie wierzysz, że ktoś Cię kocha tak po prostu?

niektórzy ludzie nie są zdolni do wierności, to czy potrafią kochać to inna bajka, ale nie każdy chciałby taką miłość.