Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niemowlak nie wypróżnia się

Polecane posty

Gość gość

Ma miesiąc i nie wypróżnia się już 3 dzień. Karmiony piersią. Czytałam, że może nie robić kupy nawet tydzień ale widzę, że się męczy. Ma gazy i przy tym robi sie na twarzy czerwona jak burak. Ktoś mi czopki zalecił, w aptece mówią, że nie można podać tak małemu dziecku. Jakieś rady?

Gość gość
troszkę mydełka do pupki wsadzać... pomaga, ale nie robić tego zbyt często. poza tym można jechać do szpitala, tam zrobią dziecku lewatywę taką małą rureczką.

Daj mu spokoj, az sam nie zrobi. Pokarm matki potrafi wchlonac sie calkowicie! Mi polozna mowila, ze po 6 dniach nalezy sie udac do lekarza, ale znam mame, ktorej syn jeszcze rzadziej robil - taka byla jego uroda i jej pokarm :-) Nic mu nie dawaj, bo zaszkodzisz, a juz sie wstrzymaj od mydel i termometrow w tylek. Gazy ma, brzuszek miekki to jest ok. A jak sie upierasz, ze inne moga nie robic i to bezpieczne, a Twoj koniecznie ma robic, to idz do lekarza. Uslyszysz to samo, ale moze sie uspokoisz ;-)

Gość gość
No ja wiem, że teoretycznie to normalne tylko martwi mnie to oddawanie gazow bo wtedy serio buzia cała czerwona i widzę, że się męczy.... termometrów i innych tego typu metod probować nie będę

Ale u kazdego dziecka gazy i kupka to nie lada wysilek :-) Cierpliwie czekaj, usra Ci sie po pachy :-D Moja Corka tez robila rzadko, szkoda, ze juz tak nie jest :-P I dobrze, ze ma gazy, bo moja miala kolki do tego - koszmar! :-S

Gość gość
a gdzie tu napisane, żeby termometr wkładać??? lekko mydełkiem przy wejściu do o***tu posmarować. nie za daleko..

Gość gość
Miałam podobnie. Na początku robiła kupy bardzo często, co przewijanie. Nagle przestała (ok miesiąca). Też się martwilam bo niby wiedziałam że to normalne, ale mała się męczyła, denerwowała a ja razem z nią bo wcześniej te kupy naprawdę często robiła. Po 2-3 dniach w końcu poszło i od tego czasu robi 1-2 dziennie. Może układ pokarmowy już trochę dojrzał i przedstawił się na inny tryb. Możesz spróbować podac espumisan- też będzie puszczać po nim bąki ale takie rozbite na mniejsze, mniej bolesne.

Termometr przytoczylam z czasow, gdy moja Corka byla niemowlakiem. Takie rady slyszalam. Metoda naszych babc ;-) Po co pchac dziecku do tylka mydlo, skoro pokarm matki jest w 100% przyswajalny i moze nie miec z czego zrobic kupy??

Bolesne sa kolki, a puszczanie bakow to ulga! Prosze Cie, nie sluchaj tych rad tutaj, zeby miesiecznemu dziecku juz podawac kropelki (wywolujace gazy, ktore Twoje dziecko ma), albo eksperymentowac z mydlem w odbycie. PO CO? Skoro to jest normalnie! Moja Corka robila kupe co kilka dni i jest zdrowym 2,5rocznym dzieckiem! Nawet przy kolkach nie podawalam kropelek tylko herbatke kropelkowa i masowalam brzuszek - pomagalo. Rzadkie wyproznianie jest dla niektorych dzieci normalne, ja wychowuje dziecko, ktore to przeszlo i znam inne, ktore tak mialy. Czytasz w internecie, ze nie ma w tym nic dziwnego, ale pomimo tego kazali Ci tutaj zamienic normalne w bardziej normalne, bo jest lepiej zmusic dziecko do kupy, ktorej ono nie potrzebuje.

Gość gość
jak karmisz piersia, to musisz os jesc ,ze powoduje zatwardzenie u dziecka. moja kolezanka stosowala termometr w pupe. dziecko moze sie szybko do tego przyzwyczaic. herbatka koperkowa.

Gość gość
Melisqa, nie zgodzę się z tobą że puszczanie bąków nie boli. Jak gazy wyjdą to owszem - jest ulga, ale wcześniej dziecko właśnie pręży się, robi się czerwone i płacze. Espumisan jest akurat bezpieczny bo nie wchłania się do organizmu, a rozbija duże bańki powietrza na mniejsze, tak w dużym skrócie. Ja tylko piszę co przynosiło ulgę mojemu dziecku. Trzeba wiedzieć że to co normalne, nie zawsze jest przyjemne dla dziecka i jak można mu w jakiś sposób pomóc, to czemu nie. Nie wiem kto w dzisiejszych czasach stosuje termometry!

Gość gość
jak widac stosuja termimetry. ty nie, ale inne tak. wszystko zalezy od matki i jej dziecka. kobiety robia wiele,zeby ulzyc dzieciakowi. pierwsze slysze o mydle w d upie. jesli mam byc szczera.nigdy sie z tym nie spotkalam,moze i dobrze. zamiast bakow, babelki z tylka:) herbatka z kopru wloskiego powinna pomoc.

Wiesz, czym jest kolka? Kolka to bol spowodowany tym, ze dziecko nie moze wydalic gazow. Wtedy prezy sie, placze, a pierdzenie daje ulge. To jest wlasnie kolka. I espumisan podaje sie na kolki, zgadzam sie, chociaz osobiscie wolalam naturalne srodki. Ale jej dziecko nie ma kolek. Robi sie czerwone JAK KAZDE. I tyle. I nie wyproznia sie, co jest normalne u niemowlat! W koncu zrobi kupe, nie pisala, zeby bylo przy tym niespokojne czy placzliwe. Ono tylko nie robi kupki, LUDZIE!! Faszerujecie dzieci lekami, mydlami od urodzenia, a potem byle wietrzyk i choruja.

Gość gość
a nie boicie się podawać herbatek przy karmieniu piersią? Nie chodzi mi o to że zaszkodzi to dziecku, bo na pewno nie. Bardziej o to, że dziecko nie będzie potem chciało ssać piersi, bo sobie wypełni brzuch innym płynem, a przez to że nie będzie chciało ssać, spadnie wam produkcja pokarmu? Bo mówi się, że dzieci karmionych piersią nie dopaja się...

Gość gość
matko,jaki ciemnogrod. jak moze przestac ssac piers po podaniu herbetki raz czy 2 razy dziennie? musi ja podac,bo dziecko sie prezy i robi czerwone z trudnosci puszczenia baka. nic sie nie stanie. trzeba dziecku ulzyc,bo sie meczy.

Gość gość
To ja autorka :D ale dyskusja się rozpętała :P dzięki za rady. Córa się w końcu wyprożniła jak za trzech hehe. Wczoraj jej podałam herbatkę koperkową i dziś też. Moze to faktycznie pomogło ?

Herbatka koperkowa wspomaga trawienie, a dzieci karmione piersia wyprozniaja sie rzadziej, bo to pokarm prawie w calosci przyswajalne, wiec dziecko czeka, az kupa sie uzbiera :-D Tylko nie przesadz z herbatka, ja mojej podawalam 1 dziennie i przestala dobrze spac, a w brzuszku jej burczalo i lekarka kazala podawac raz na 2-3 dni lub w razie kolki, bo Mala nie wytrzymywala obrotow swojego brzuszka :-)