Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy ktoras z was

miala jakies skutki uboczne po antykoncepcji hormonalnej?

Polecane posty

Gość Czy ktoras z was

Ale takie naprawde grozne? A jesli tak, to jak inaczej sie zabezpieczacie? Sprawa wyglada tak, ze moj facet nalega na "porzadne zabezpieczenie". Jestem pewna, ze niedlugo mnie przez to zostawi, bo nie wytrzyma bez seksu - proste. Ja nie jestem juz mloda (33), ale co z tego? Boje sie skutkow ubocznych jak diabel swieconej wody :| A inne zabezpieczenie nie da chyba komfortu. Blagam, niech sie ktoras z was wypowie.

Gość gość
Ja kilka miesiecy temu zaczelam brac pierwsze tabletki juz po pierwszej sie zle poczulam zdretwialy mi rece zwlaszcza lewa potem czulam bol w klatce piersiowej cala noc przez to nie przespalam i bardzo sie przestraszylam po kolejnych tez mialam takie dretwienia poza tym doszly mdlosci i wymioty a ze mam i tak niedowage ( ok 8kg) a przez to nie moglam jesc to ciagle bylo mi slabo ciagnelam to az do czwartego opakowania bo kazdy mowil ze do 3 moga wystepowac skutki uboczne zanim organizm sie nie przyzwyczai ale to byl koszmar schudlam i prawie caly czas plamilam przez co wogole nie mialam ochoty na seks teraz biore inne tabletki wlasnie skonczylam pierwsze opakowanie i jak narazie jest ok tylko czasem glowa mnie boli ale w porownaniu do tamtych to jestem zadowolona. Takze jesli trafi sie na zle dobrane tabletki to skutkow ubocznych moze byc mnostwo jesli uwazasz ze wartp sprobowac dla partnera ( ja tez to zrobilam dla niego) to probuj moze dobrze trafisz za pierwszym razem i dobrze wybierz lekarza bo moja pani ginekolog gdy poszlam po inne tabletki powiedziala mi ze "skoro nie te to sprobujemy inne a jak tez beda zle to lekow jest duzo i mozna probowac dalej" wolalabym zeby najpierw zrobila mi jakies badania a potem przepisala tabletki ale na to nie mialam co liczyc czulam sie jak taki krolik doswiadczalny ale wszystko dla faceta...

Gość gość
Nie sprobujesz- to sie nie dowiesz. Kazda z nas inaczej reaguje i nie ma zadnej zasady. Ja bealam tabletki 7 lat. Lekko pogorszyla mi sie cera. W ostanich dwoch latach zauwazylam ze czesto boli mnie glowa a nigdy nie mialam z tym problemy. Ostatnio takze wypadaja mi wlosy ( ale jest duzo nowych wiec nie mam problemu lysienia). Duzo schudlam gdzie czesciej spotyka sie problem tycia.

Gość gość
up

Gość gość
Jak mu tak zależy na "porządnej antykoncepcji" to niech se podwiąże jajowody albo bierze zastrzyki.

Gość gość
Musiałam przejść przez kilka opakowań różnych pigułek, zanim znalazłam te, po których się dobrze czuję. Wcześniej odczuwałam bardzo dużo, bardzo różnych objawów, które utrudniały mi życie(Bóle głowy, rozdrażnienie, stany depresyjne, trądzik, ból piersi). W chwili obecnej od 6 miesięcy zażywam pigułki po których dobrze się czuję. Dodatkowo lekarz zalecił mi stosowanie osłonowo Harmonelli, która ma tak dobrany skład, aby uzupełniać te składniki, których właśnie brakuje gdy stosuje się pigułki antykoncepcyjne. Pigułki anty oraz Harmonellę stosuję już od pół roku i obecnie czuję się bardzo dobrze i nie obserwuję żadnych efektów ubocznych

Gość gość
Ja od 2 lat stosuje pigułki na początku ze względu na trądzik a teraz typowo celach antykoncepcyjnych. W celu ochrony wątroby i naczyń zaczęłam zażywać harmonellę, która również pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Na razie nie planuje dzieci więc dla mnie to najlepszy wybór. Przygodny seks odpada mam stałego partnera.

Gość gość
Podziwiam takie kobiet jak Wy. Ja nigdy przenigdy nie wzielabym tabl anty do ust. WIEM JAKIE MOGA BYC SKUTKI UBOCZNE ( sorry za capsa)Zazywania antykoncepcji i widzialm to nieraz u swoich znajomych i kolezankach. I zdecydowanie jestem na nie. x A te ktore pisza o harmonelli itp specyfikach to spamerki. Wiec radze uwazac co w siebie ladujecie bo potem to moze miec naprawde oplakane skutki.

Gość Migea
Ja nie miałam skutków ubocznych od antykoncepcji ale po pierwsze miałam robione badania przed wypisaniem recepty oraz w trakcie brania tabletek, także stały monitoring. Po drugi lekarka kazała mi stosowac osłone do antykoncepcji Harmonella, która zmniejsza ryzyko występowania skutków ubocznych, wspomaga serce, wątrobę i układ krążenia, poza tym nie tyjesz i masz więcej energii. Teraz juz nie łykam tabletek, bo staram sie o dzidzie.

Gość gość
Najważniejsze jest bezpieczeństwo przed ciążą.Wiadomo wiosna lato a bzykać się chce.

Antykoncepcji hormonalnej mowie stanowcze NIE! To jest ingerencja hormonalna w organizmie, skutki uboczje moga wyisc nawet po kilku latach i nawet nie bedziecie wiedziec po czym. To wyniszcza organizm bo sztucznie wytwarza pewne procesy w naszym organizmie. Przyklejalam plastry od roku czasu. Zaczelo sie cos dziwnego ze mna dziac a mianowicie mialam napady lekowe, hormomy strasznie wplywaja na psychike. Napady powtarzaly sie co miesiac, serce bilo jak oszalale, wykrecalo mi cale cialo, dretwialy rece, nogi a najbardziej twarz. Mialam wrazenie jakby za duzo krwi mi naplywalo do mozgu, zupelne odrealnienie, panika. Nie polecam hormonow osobom ktore maja problemy z zylami i krzepnieciem krwi. To gwozdz do trumny. Wiem jak cudowny jest seks bez zabezpieczenia ale uwierzcie mi dziewczyny- nie warto bo nic Wam pozniej nie zwroci zdrowia. Lekarze przepisuja to dziewczynom bez wyrzutow sumienia, maja w koncu zysk a nasze zdrowie dla nich nie jest nic warte. Tak dziala biznes farmaceutyczny. Nigdy nie dadza do sprzedazy lekarstw bez skutkow ubocznych( chociaz mogliby i wi3dza jak to zrobic) bo umieralnosc ludzi jest w cenie. Gdyby wszyscy byli zdrowi nie mieli by na czym zarabiac. Ale nie o tym zreszta chcialam powiedziec...tak czy siak, zastanowcie sie dobrze bo wiekszosc ludzi liczy na łud szczescia i mysli ze to co zlego, go nie dotyczy. Ja przestalam przyklejac plastry i wszystko sie uspokoilo. Nigdy nie zapomne co przezylam przez plastry i do dzisiaj to sie odbilo na mojej psychice. Mialam dwa powazniejsze napady, pojechalam na pogotowie i tam kazali czekac 4 godziny w poczekani, czlowiek predzej zdechnie niz mu pomoga. Serce kolatalo jak oszalale ale jedna osoba dla nich mniej to kropla wody mniej w oceanie. Znam osobiscie osoby ktore biora hormonalne zabezpieczenie i sa zadowoleni...ale jak juz wspomnialam wszystko do czasu, kiedys to napewno wyjdzie. Plasty, tabletki czy inne niosace smierc specyfiki naleza do tej samej grupy. Niewazne jakiej metody hormonalnej uzywasz, czy plastry czy tabletki- to dziala na tej samej zasadzie i tak samo niszczy zdrowie.

Gość gość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)

Gość kubek z kawą
Nie mam absolutnie żadnych skutków ubocznych. Nie miałam po Cileście (brałam go 7 lat, później go zlikwidowali). Teraz po Novyenette też jest w porządku. Je jestem zwolenniczka tej formy antykoncepcji.

Gość gość
Przeczytalam ten artykul i to strasznie brzmi :( I co z tego, ze seks powiedzmy bedzie bezpieczny, jak bede caly czas myslec o tym, ze sobie szkodze i ze lada dzien w organizmie moga zajsc nieodwracalne zmiany :(

Gość pzrenigdyinigdy
nigdy w życiu skutków ubocznych nie mialam

Gość gość
skutki uboczne antykoncepcji to zabobony z czasów komunistycznych nasze mamy nam wciskaja ,kiedy to jescze nie takie sirodki byly na swiecie

Gość gość
ta akurat to zabobony, mój szwagier jest ginekologiem i miał juz kilka kobiet po 30 które miały zatory i np zawały serca i udary, na szczescie zadna nie umarła

Gość gość
I czy Twoj szwagier poleca tabletki i sam je wypisuje innym kobietom majac takie przypadki? Ej dziewczyny, to nie ejst smieszne ;/

Gość gość
mój szwagier zleca badania i sprawdza jakie jest ryzyko zakrzepicy, jesli jest choc małe to nie zapisuje. Wiadomo przy hormonach wazny jest wiek, palenie papierosów, a kobiety bardzo czesto okłamuja lekarza byleby tylko dostac recepte

Gość gość
" kobiety bardzo czesto okłamuja lekarza byleby tylko dostac recepte " - racja

Gość gość
jeśli występują jakieś skutki uboczne, u mnie na przykład wahania wagi można kupić suplement typu harmonella, który też wpływa na układ krążenie i chroni wątrobę, a odpowiednim doborem tabletek antykoncepcyjnych powinien zająć się ginekolog, czy jakieś skutki uboczne wystąpią czy nie i po jakim czasie to sprawa indywidualna, o przeciwwskazaniach powie lekarz, decyzję trzeba podjąć najlepiej wspólnie z partnerem

Gość gość
Ja po hormonach dostalam zakrzepicy. Teraz mam wkladke miedziana,bo tylko taka moge miec,zero skutkow ubocznych.

Gość gość
ta harmonella to wielka sciema, nic zupełnie nie daj wiec mozecie sobie odpuscic wydawanie kasy w błoto... ja miałam wkładke i mi wypadła po miesiacu w czasie okresu, teraz zostały mi tylko hormony :/