Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy koniecznie musze przepajac niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Syn ma 4m i jest od miesiaca na mleku modyfikowanym. Je czesto bo co 1,5godziny ale mala ilosc bo ok 90ml a i tak ok 20-30 ml uleje. Czy powinna go przepajac w te upaly? Wczoraj mu dalam ok 30ml wody a i tak chyba wszystko ulal. A moze po prostu wystarczy jak dam mniej proszku mleka na wode? Prosze o rady..

Gość gość
Bardzo dużo ulewa, konsultowałaś to z lekarzem? Może to alergia?

Gość gość
ja przepajałam, a w upały to i piersiowe się przepija :] jak nie wodę to kup herbatkę rumiankową/koperkową i zaparz

Gość gość
Nie daje się mniej mleka w tej samej ilości wody bo mleko jest niewartosviowe wtedy!

Gość gość
nie znoszę słowa "przepajać", straszne jest

Gość gość
Przepaja=przepija. Takiego slowa uzywam wiec tak napisala ale to chyba synonim. A co do ulewania to doktor stwierdzil ze jesli przybiera na wadze to ok, a starsza corka jeszcze wiecej ulewala wiec jakos specjanie sie tym nie martwie. Wode syn z checia pije, to nie jest tak ze woli mleko bo chyba mu bez roznicy ale po prostu mleka az tak nie ulewa a wode wypije i ja chyba w caloci zwroci.

Gość gość
Piersiowych się nie przepaja, mleko się dopasowuje do potrzeb niemowlaka.

Gość gość
mnie tez wkurza to slowo przepajanie grrr. dziecka karmionego sztucznie nie trzeba dopjakc tylko mozna. w mleku ktore musi byc robione wg przepisu! jest woda i ona zaspokaja pragnienie dziecka. ale jezeli dziecko daje sygnaly ze chce mu sie pic to oczywiscie podajemy wode w upalne dni. dziecko potrzebuje 100 ml wody na kazdy kg. liczy sie tez woda zawarta we wszystkim co spozywa niemowlak

Gość gość
ja przepajałam, a w upały to i piersiowe się przepija :] jak nie wodę to kup herbatkę rumiankową/koperkową i zaparz

Gość gość
Hmm, mnie by to niepokoiło. U nas to był objaw alergii na białko mleka krowiego. Co do herbaty rumiankowej to nie dawaj, ma właściwości przeczyszczające. Jeżeli dziecko pije wodę, to dawać tylko wodę, to najzdrowsze.

Gość gość
piersiowe się właśnie przepaja ale w upały powyżej bodajże 27 stopni, odsyłam do literatury fachowej oraz specjalistów.

Gość gość
No jak odsyłasz do literatury fachowej, to odeślij. Czekam na źródło tych rewelacji.

Gość gość
A moze moj syn je tak czesto bo po prostu chce mu sie pic??? Tak szczerze to dopiero wczoraj sobie przypomnialam ze musze dziecko karmione mm dopajac. Moze powinnam po 1,5godz dawac wode nie zwazajac na to ile uleje a po kolejnej 1,5 dopiero mleko. Moze by w tedy wiecej wypil mleka ..kurcze niby jestem doswiadczona mamuska a pogubilam sie

Gość gość
Mleko zawsze musi być przygotowane według instrukcji na opakowaniu, nie wolno zmniejszać czy zwiększać ilości mieszanki. Co do "przepajania" to przy stosowaniu wyłącznie mleka modyfikowanego w takie upały wskazane jest podawanie dodatkowych płynów. Jeśli dziecko ulewa to lepiej podawać małe ilości, ale częściej np. 10ml co pół godziny.

Gość gość
nigdy nigdzie nie czytalam ze dzicko karmione sztucznie MUSI byc dopajane tylko ze mozna dopajac ale nie trzeba

Gość gość
" piersiowe się właśnie przepaja ale w upały powyżej bodajże 27 stopni, odsyłam do literatury fachowej oraz specjalistów. " Chyba nigdy nie karmiłaś piersią. Mleko matki ma idealny skład i zaspokaja wszystkie potrzeby niemowlęcia. W czasie upałów dziecko pije częściej i krócej, jeżeli chce mu się pić wypija tylko wodniste mleko początkowe. Jeżeli jest głodne ssie dłużej. Nie trzeba więc podawać dodatkowo płynów. Odsyłam do literatury fachowej i specjalistów.

Gość gość
Baby, douczcie się... Jezuuu... dziecka karmionego piersią nie trzeba dodatkowo poić wodą. Nawet podczas wysokich temperatur! Co za ograniczone tu siedzą. Doradzają głupoty, a potem wychodzą cyrki z ulewaniem itp.

Gość gość
przede wszystkim zmien mleko,bo jezeli ulewa to mu nie sluzy.ja w tym samym okresie przeszłam na mm i bylo co raz gorzej, po6 miesiacu przeszliy leczenie,bo przelyk juz mial stan zapalnyod tych ulewan.po lekach,zmiana mleka i bylo ok,i woda nie ulewa w koncu. a co do kwestii przepajaniajak nie bedzie chcialo mu sie pic to nie wypije,a skoro pije to mu sie chce. sprobuj pic tylko i wylacznie mleko. zaspokoisz pragnienie?

Gość gość
Oczywiście, że zaspokoję pragnienie, tym bardziej że mleko początkowe to praktycznie sama woda. Nie wiem, skąd takie pomysły, żeby dzieci na piersi przepajać, chyba jakieś za czasów, kiedy się dzieci kluskowało :/

Gość gość
a moze mu po prostu za malo tego mleka dlatego co 1.5 h je? A ulewanie skonsultuj lepiej..

Gość gość
chyba dopajać a nie przepijać? wodę bym dawała, albo herbatę dla niemowląt

Jeżeli chce się dziecku pić to oczywiście, że dawać. Nawet jak ulewa. Ulewanie nie znaczy zawsze, że ma już pełno w brzuszku. Może nie tolerować mleka (mały ulewał po nanie) a może też mieć refluks. Jeżeli ulewa po wszystkim i bardzo często to zrób z tym porządek. Ja mam traumę, córka ulewała kilkadziesiąt razy dziennie (po każdym jedzeniu kilka razy + po piciu). Jak miała miesiąc zachłysnęła się. Dobrze, że akurat byłam w pokoju. Spała sobie a tu nagle dziecko sine, dusi się, karetka, szpital i tam pani doktor powiedziała, że trzeba z tym zrobić porządek bo mieli dziecko, którego po prostu już nie dało się uratować. Dostała zagęszczacz i sporadycznie ulewała już tylko przy piciu. Nie mówię tu o takim ulewanie kiedy dziecku zdarza się raz czy dwa razy dziennie bo wiadomo, że to jest normalne. Ale ulewanie co chwilę już nie jest normalne.

Gość gość
Boże jakie słowo: "przepajać", zawsze mnie śmieszy takie głupie słownictwo:D Nie mozna tego jakoś normalnie powiedzieć? Ty też się "przepajasz"?:D