Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy 8.5latek moze sam chodzic do szkoly (druga klasa)

Polecane posty

Gość gość

Juz koncowka drugiej klasy zastanawiam sie czy 8.5latek moze sam.isc do.szkoly i sam ze szkoly wracac do domu? Idzie sie do szkoly okolo 15-20min powolnym.normalnym tempem. Dziecko zna droge bdb i wie ktoredy isc.... Lecz obawy moje to pasy bez swiatel.... Dwa skrzyzowania po drodze bez swiatel....

Gość gość
mój już chodził sam do szkoły tak samo 15 min 4 ulice bez świateł .

Gość gość
Do sklepu piekarni 5min od domu chodzi sam.po chleb Ale tam sa jedne pasy tylko a nie az dwa skrzyzoeania bez swiatel... Boje sie ze wpadnie.pod.auto. Pytam bo mam.drugie malutkie dziecko ktore czesto choruje i np usypia nad ranem.okolo4-5tej i zal mi chorego dziecka budzic o 7dmej i ciagnac np w deszzu .... Dzis np malemu dalam na taxowke ale juz tak.nie.moge wiecej

Gość gość
u mojego syna w klasie dzieci wszystkie już w 2 klasie same chodzą ,i tak samo są ulice .

Gość gość
nie rób z dziecka kaleki. ja w tym wieku miałam do szkoły 1300metrów, musiałam przejść przez przejazd kolejowy bez kładki i *****iwą jezdnię bez świateł. i żyję. dziecko w wieku 8.5 roku powinno już wiedzieć jak przechodzić przez ulicę!

Gość gość
r********-i-w-ą jezdnię oczywiście uznało za wulgaryzm :O

Gość gość
Aha... Bo przeewrazliwiona babcia (tesciowa)mowi.mi ze to za wczesnie by sam chodzil i ze jak go auto potraci to bedzie moja wina!! Jej zdaniem.mam.ciagnac malutkie dziecko nawet chore do szkoly by prawie dziewieciolatka zaprowadzic.... A ja tez widze zw jego koledzy sami chodza. Tylko zee zaden kolega nie.mieszka.blisko nas

Gość replinkaaa
mój całą pierwszą klasę jeździ sam autobusem do szkoły, sam wysiada (autobus wypuszcza uczniów przy szkole na pasach) sam wraca autobusem, ja jedynie muszę codziennie po niego wychodzić ponad pół kilometra i to prosta droga:) myślę, że teraz jak pojawi się maluszek będzie musiał wracać sam bo właśnie nie będę ciągała ze sobą małego dziecka w niepogodę ale pezed nami wakacje więc zobaczymy. A nie wiem czy bym puściła drugoklasistę samego przez skrzyżowania, gdybym miała możliwość to raczej nie, chociaż znam mamy które puszczają, ale najlepiej wtedy kiedy idzie grupka dzieci do szkoły tą samą trasą.

Gość gość
Wiem.tez ze powinien sam chodzic. Bo przez pasy bez swiatel umie.przechodzic.i auta nawet widza jak dzieci ida do szkoly to sie zatrzymuja....

Gość gość
Wiem.tez ze powinien sam chodzic. Bo przez pasy bez swiatel umie.przechodzic.i auta nawet widza jak dzieci ida do szkoly to sie zatrzymuja.... Boje sie ze potemm wszyscy naskocza nam.mnie ze np.przez.moje lenistwo dziecko.ma wypadek.itp

Gość gość
no to niech teściowa prowadzi jak tak gada. dziecko w tym wieku może spokojnie iść samo mój chodzi sam właśnie od 2 klasy juz mojej koleżanki córa z innej dzielnicy jeździ już 3 rok a ma teraz 11 lat autobusem parę przystanków sama a żeby dojść na przystanek musi przejść przez tory ,dwie ulice jedna bez świateł ,druga ogromne skrzyżowanie .

Gość gość
kurczę ale to nie jest twoje lenistwo bo masz malutkie dziecko ,jaki sens jest ciągać takiego malucha teraz to jeszcze pikuś bo ciepło ale jesień leje ,zima pada śnieg ja min właśnie dlatego puszczałam samego syna już 2 klasie aby młodszego nie ciągać z rana ,mój syn ma 7:30 do szkoły nie wyobrażałam sobie malucha w wózku ciągać ,męża nie mam na co dzień w domu aby zaprowadził,auto na parkingu a parking też nie blisko domu.

Gość gość
a jakbyś pracowała to kto by go prowadzał? ze mną do podstawówki chodziła taka mimoza co do 8 klasy ją babcia prowadzała :O i szczerze? prędzej to do nieszczęścia może dojść jak dzieci idą w grupie, bo będą się popisywać, wygłupiać i wtedy może dojść do wypadku. jak go potrąci auto? cóż pijany kierowca może w was wjechać nawet jak będziesz z nim szła, a dziecko trzeba uczyć ODPOWIEDZIALNOŚCI SAMODZIELNOŚCI a nie na niedołęgę wychowywać.

Gość gość
Moja zaczęła chodzić na początku 4 klasy, ale mam do domu 30 min szybkim krokiem i dużo ulic i lasek gdzie często siedzą menele, ale córka chodzi na około i omija ten lasek. Zależy od dziecka, bo moja córcia jest bardzo odpowiedzialna, natomiast moja 7,5 latka to mały szogun, którego nie wiem kiedy puszczę samego do domu. A ja w 1 klasie jeździłam do domu tramwajem, ale to były inne czasy.

Gość gość
Ok od jutra puszze go samego

Gość gość
mój też chodzi pisałam zresztą wyżej ,ale ja go nie puściłam od razu najpierw poszłam z nim do połowy ,obserwując jak przechodzi przez jezdnie bez świateł ,poradził sobie potem na drugi dzień poszedł sam a ja za nim w tajemnicy . Najlepiej niech chodzi sam albo tylko z jednym kumplem bo jak się paczka zbiera to idą nie patrzą gdzie pchają sie na ulicy .I ludzie do szkoły zgłaszali jak paczka 4 kumpli chodzi przez ulicę ,w końcu dwóch zostało potrąconych przez auto tak się przepychali .Dlatego mój syn chodzi sam ,czasami z jednym kolegą jak tamten do babci idzie bo tu gdzie mieszkamy też żaden nie mieszka po drodze ,my najdalej od szkoły .

Gość gość
Mój 9 latek (tez druga klasa) chodzi sam. Do szkoły ma 1km.

Gość gość
A ja widze to inaczej. Jeżeli nie ma innego wyjścia i nie ma kto z nim iśc to wiek 8.5l jest wystarczający by móc dziecko puścic same. Jeżeli jednak ma kto z nim chodzić to dlaczego nie? Ja widuje już 7l same chodzące do szkoły, jednak na pierwszy rzut oko widać że dzieci zadbane nie sa, piszecie o " kalekach" majac na myśli 8.5l którego odprowadza matka, a nie myślicie o prawdziwych kalekach poszkodowanych w wypadkach na przejściach? Co za wybiórcze i płytkie myślenie. W ubiegłym roku lub 2l temu życie straciło dwóch 9l w Kozach, potrąconych na przejściu, nie zapominajmy że istnieja na swiecie DEBILE i dopóki się da chrońmy nasze dzieci, które sa największym skarbem.

Gość gość
7 latek sam nie sądzę ,nie wolno może to małe 8 latki

Gość gość
Nie, siedmiolatki klasa pierwsza i to od początku roku, hitem była afera w szkole gdy szatniarka zorientowała się że do klasy "0" przychodzi sam 6 latek.

Gość gość
W tym wieku to chyba nawet niezgodne z prawem.Gdyby coś mu się stało odpowiadałabyś za to.Poczekaj jeszcze przynajmniej 2 lata.

Gość gość
ustawowo prawnie o 7 roku zycia dziecko może samo poruzac się na otwartyej przestzeni poza domem, bez opoekuna, w tym samo do szkoły i ze szkoły przychodzić jak i przebywać na pdoowrku

Gość gość
Kodeks Karny Art. 210. § 1. Kto wbrew obowiązkowi troszczenia się o małoletniego poniżej lat 15 albo o osobę nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny osobę tę porzuca, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. x czyli tak naprawdę dziecko do 15go roku życia POWINNO być pod opieką osoby dorosłej jeżeli coś się dziecku stanie w drodze do szkoły - będziesz odpowiadać karnie!!!

Gość gość
Ja od drugiej klasy chodzilam sama ale teraz są inne czasy. Moja siostra jest w pierwszej klasie i nie wyobrażam sobie że takie nierozgarniete glupiutkie dzieci maja chodzić same. Jak ją odbieram to rodzice starszych dzieci też przychodzą po nich. Ale patrząc na te klasy i to jak te dzieci są niogarniete to się nie dziwie.

Gość gość
Moja 6-latka chodzi sama do szkoły,mieszkamy w De,idzie ok 15 minut, jest tylko jedna ulica do przejścia (bez świateł). Poza tym co znaczy inne czasy? Gdyby matki nie robiły z dzieci kalek,to nic by się nie zmieniło i mamusie by nie histeryzowały,że dziecko musi samo 300 metrów przejść... Od 2 klasy u córki w szkole wszystkie dzieci chodzą same,a w jej wieku część sama,a część z rodzicami. W Polsce dziecko prawnie od 7 roku życia może samo chodzić do szkoły,po ulicy itp.

Gość gość
CHodzi o PORZUCENIE. Mam 15-latka zaprowadzać do szkoły? Aha...też dobre. :D :D

Gość gość
mój syn odkad skończył 7 lat chodzi do szkoły sam -1,5 km. póżniej siedzi w domu 3 godz aż ja z pracy nie wróce -w tym czasie odgrzewa sobie obiad. jak wychodzę na zakupy -to ok 1-2 godz, zostaje w domu z 3 letnią siostra i się nia opiekuje