Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jerries

gospodarstwo rolne , od nowa

Polecane posty

Gość Jerries

Witam wszytskich, za jakiś czas otrzymam w spadku po ojcu gospodarswo, co prawda na razie jest ono w opłakanym stanie. Jednak liczę na to,że jest możliwość jego odratowania, jest tam mnóstwo ziemi, nadającej się pod uprawy– chciałbym móc jakoś zaczać prace nad tym. Zastanawiam się jak miałyby wyglądać początki, w co wpierw zainwestowac ? nad czym warto się skupić najbardziej ? (hodowla zwierząt czy bardziej uprawy rolne) byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi osób doświadczonych, które mają to już za sobą. Pozdrawiam

Gość gość
No przygotuj się na spore wydatki, aby doprowadzić wszystko do normalnego stanu napewno potrzebujesz kilkadziesiąt tysięcy - jesli chcesz prowadzic aktywne gospodarstwo czyli maszyny rolne itp.. no niestety na poczatku sa to kosmiczne sumy, dopiero po jakims czasie zaczyna sie to opłacać : ]

Gość gość
Wg mnie lepiej rośliny niż zwierzęta. Ze zwierzętami więcej roboty i cięższa no i trzeba się na tym znać. Ja bym proponował np. Borówkę amerykańską. Na której na początku, ale jak już założysz plantację to później tylko zbiór, pryskanie, kosze ie trawy i pielęgnacja.

Gość gość
ile masz kasy na to zainwestowanie?

Gość gość
dokładnie, wszystko zalezy od budrzetu, ja bym jednak poszedł w uprawy, zwierzaki to chyba dwa razy więcej roboty, przynajmnie wg mnie.

Gość gość
na poczatek owies i zyto aby dostac dotacje ziemie nie wiem w jakim masz stanie ale tez trzeba doprowadzic do porzadku jesli chcesz potem inne uprawy na maszyny przyjdzie czas potem ale dobrze abys na poczatek choc posiadal stary traktor minie troche czasu zanim budynki doprowadzisz do porzadku ale jak juz to potrzebujesz pomieszczenia na przechowywanie sprzetu oraz plonow :)

Gość gość
jak autor przeczytał, że trzeba mieć kasę na zainwestowanie to od razu opuścił wątek

Gość Jerries
Nic nie opuscilem : ] i czytam wszystko co tutaj inni pisza, po prostu nie ślęcze nad mointorem non stop. Dom mieszkalny jest gotowy do uzytku,bardziej rozchodzi sie o to co jest dookoła czyli opuszczona obora oraz ziemia, o ktora dawno nikt nie dbal i jest w nieciekawym stanie. Moze i racja co do zwierzat - z tym jest wiecej pracy, a i tak na poczatku nie bedzie jej brakowalo, co do borowki amerykanskiej - calkiem fajny pomysl. Jesli chodzi o przygotowanie ziemi, niestety traktora nie posiadam i stad moje pytanie o sprawy typowo techniczne, jaki traktor kupic na poczatek ??

Gość gość
Jak dla mnie to zacznijmy od samego poczatku, czyli jakiej masz klasy ziemie, gdzie jest położone gospodarstwo, jakie masz zabudowania? Ile jest od niego do najbliższego miasta? – to wszystko pozniej ma znacznie, jeśli okolica jest ładna i ciekawa pod wzgl turystycznym możesz wejść w agroturystykę. Właściwie to chyba jedyna dziedzina, oprócz ogrodnictwa? …

Gość gość
ja posiadam swoje gospodarstwo i robie tak, ze hoduje bydlo, ale podpisalem umowe z nimi www.cezan-ubojnia.pl/ i sprzedaje to co sie urodzi oplaca sie, bo nie zawsze chce trzymac w gospodarstwie tyle zwierzat;)

Gość gość
dzieki za rady

Gość gość
Jeśli będziesz potrzebował ogrodzenia elektrycznego, paśników, poideł, koryt i tego typu rzeczy, możesz wejść na www.pwborys.pl. Mają bardzo fajną ofertę z rozsądnymi cenami.

Gość gość
myślę, że hodowla może być bardzo opłacalna. sam mam hodowlę trzody i sobie chwalę, zarabiam na niej sporo. nie oszczędzam na niczym, dobrze odżywiam hodowlę kupując na http://www.biofeed.pl/produkty/ przynosi to same korzyści, bo zwierzeta są zdrowe i wydajne

Gość gość
warto rozplanować uprawy, uczestniczyć w stowarzyszeniach rolniczych, czytać portale i prasę tematyczną. Sporo pomogą też specjaliści w https://www.koppert.pl/ - mają naturalne środki ochrony roślin i pomogą zadbać o ekologiczne uprawy.

Gość gość
Przede wszystkim zadbaj o to, aby Twoje gospodarstwo zostało w pełni zautomatyzowane. Jakiś czas temu dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego jak osuwacz obornika - oczywiście zakupiłem go od http://www.agrounima.pl/ , dzięki czemu udało mi się zaoszczędzić sporo czasu i sił. Pomyśl nad tym, gdyż maszyn tego typu pojawiło się naprawdę sporo!

Gość gość
Oczywiscie, odpowiednie maszyny pomogą uczynić prace na waszym gospodarstwie znacznie efektywniejszą. Przeogromny wybór maszyn znajdziesz na http://www.agromarket.pl/ , mają ciągniki, traktory i wiele wiele innych.

Gość gość
Jeżeli prowadzicie gospodarstwo rolne to mogę wam polecić stronę www.bentawet.pl Firma ta sprzedaje specjalne, przeciwbiegunkowe preparaty, które dodaje się do paszy dla zwierząt oraz środki owadobójcze. Produkty te są niezbędne w każdym gospodarstwie rolnym.

Gość darion42

My prowadzimy z żoną takie gospodarstwo i prawda jest taka, że musisz się nastawić na to , że tak naprawde nigdy nie masz wolnego.. Do tego trzeba pamiętać o kosztach związanych z obsługą maszyn czy samego gospodarstwa. My sporo rzeczy kupujemy  od agro-hurt.pl . Mają duzy wybór, a ceny jak najbardziej akceptowalne.

Gość Mirekk

Zacznij od prasy branżowej, książek, zobacz co uprawiają twoi sąsiedzi i porozmawiaj z nimi, mają doświadczenie i na pewno dobrze Ci doradzą. Nie zapomnij też ubezpieczyć upraw jeśli chcesz się starać o dopłaty bezpośrednie cuk.pl/ubezpieczenia/podroz_firma_gospodarstwo/ubezpieczenie_upraw