Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

firma, a działalnośc gospodarcza

Polecane posty

Gość gość

witam, mam pytanie jeśli pracodawca podpisuje ze mna umowę, a ja mam własna działalność to ile odlicza sobie od podatku czy czegokolwiek % mojego wynagrodzenia brutto ?

Gość gość
?

Gość gość
??

Gość gość
W sensie koszty zatrudnienia jak przy umowie o pracę? Bo takich kosztów nie ponosi - właśnie dlatego woli podpisać umowę z inną firmą, niż zatrudnić osobę fizyczną. Poza tym podatek nie jest kosztem pracodawcy - jest on tylko zobowiązany do odprowadzenia podatku w imieniu pracownika, ale jest to "koszt" tego pracownika (oczywiście firma też płaci podatki, ale nie są one związane z zatrudnieniem pracowników). Pracodawca ponosi koszty ZUS pracownika. W przypadku umowy firma - firma tego kosztu nie ma (bo firma "zatrudniona" sama jest zobowiązana do odprowadzania ZUS we własnym imieniu)

Gość gość
ale ma korzyść ze współpracy z os na działalności, chodzi mi właśnie o nią, jaki to % zapewne "wrzuca w koszty"

Gość gość
No to już inna kwestia - wrzuci w koszt, więc zapłaci niższy podatek. Ale tego to już Ci nie powiem - wszystko zależy od tego, jak się rozlicza, po jakiej stawce itd. Chyba trochę za dużo oczekujesz... A w ogóle po co Ci takie informacje?

Gość gość
podpisuje umowę z firma, i nie wiem czego rzadac, ile oni i tak sobie odlicza "ode mnie"

Gość gość
no jeżeli chodzi np. o przedstawicieli handlowych to np. za usługę wystawiasz 10000 netto fv i dodajesz do tego vat, ale i tak go oddajesz i jeszcze płacisz 19% dochodowego jak nei masz kosztów czyli zarobisz na czysto jakieś 8100 dobrze mówie ?

Gość gość
chodzi mi o to ze firma płaci ci brutto 10 000 zł TY odliczasz podatki zusy itp. - ile oni poniosą kosztu całkowitego ?

Gość gość
Ustawiasz stawkę nie pod swoje oczekiwania, tylko pod to, ile firma na Tobie "zaoszczędzi" (chociaż to nie jest dobre słowo...)? No to nieźle...

Gość gość
o jeeeej, nie taki jest temat ....co Cie obchodzi, pytam bo niektórzy wiedzą .. nie wiesz, nie pisz

Gość gość
Oni poniosą koszt 10000 - nie wchodzę w tematy kosztów, odliczeń itp. Firma płaci kwotę, na jaką jest wystawiona faktura.

Gość gość
jesteś pewny ? nie raz słyszałam ze wrzucają sobie w koszty wiec cos musza odliczać ?

Gość gość
Jak to zostało powiedziane wcześniej - nie da się konkretnej kwoty podać. W zależności od zasad rozliczania i wysokości osiąganego dochodu, kwoty mogą się różnić.

Gość gość
ale mniej więcej jaki to procent, od netto czy od brutto

Gość gość
Podstawowe pytanie - czy wiesz, czym jest przychód, koszty i dochód? Skoro w założeniu chcesz podpisać umowę jako "firma", to raczej powinnaś wiedzieć. "Wrzucić w koszty" oznacza obniżyć dochód, od którego płacony jest podatek. Czyli najprościej firma osiągnęła przychód, poniosła też jakieś koszty (czyli między innymi koszt Twojej umowy) - różnica tych dwóch kwot daje dochód, od którego odprowadzany jest podatek (dla uproszczenia pomijam odliczenia składek ZUS, kwotę wolną od podatku itp.). Załóżmy, że firma osiągnęła przychód 50 tys, a koszty wyniosły 20 - w związku z tym zapłaci podatek od 30 tys. Jeżeli oprócz tego do pozostałych kosztów doda 10 tys zapłacone Tobie, zrobi się w sumie kosztów 30 tys, więc dochodu do opodatkowania 20, po stawce 18%. Natomiast jeżeli przychód wyniósłby np. 150 tys, koszty (razem z Twoim 10 tys) 30 tys, to dochód wychodzi 120 tys, więc dla kwoty ok 85 tys podatek będzie 18%, ale już dla nadwyżki, czyli pozostałych 35 tys - 32%. Widzisz różnicę? Gdyby dana firma zatrudniła Cię na umowę o pracę ze stawką 10 tys brutto, to Ty dostaniesz z tego jakieś 7 tys. do ręki. Ale firmę w sumie będzie to kosztować 10 tys (kasa dla Ciebie + Twój podatek + Twoja część składek ZUS), a do tego jeszcze część składek ZUS płacona przez firmę - co w sumie da kwotę powyżej 10 tys (dokładnych stawek nie znam, więc nie podam dokładnie ile). I tą kwotę pracodawca też może sobie "wrzucić w koszty", co da podobny efekt. Główną różnicą jest to, że w pierwszym przypadku płaci 10 tys i żadnych dodatkowych składek, jak za etatowego pracownika. Do tego dochodzi brak problemów z rozliczaniem pracownika, urlopami, zwolnieniami itp.

Gość gość
rozumiem, dzięki!

Gość gość
Cieszę się :) Mocno to uprościłam, ale chciałam pokazać zasadę.