Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moj 16 miesieczny synek umie mowic

Polecane posty

Gość gość

czy wasze dzieci tez tak szybko mowily ? zawsze czytam z mezem mu ksiazki i nawet teraz jak chce to przynosi ksiazke i siada na kolanka

Gość gość
moj uczyl mowic dwie papugi lalam ze smiechu

Gość gość
ja wiem ze dzieci troche mowia z w tym wieku ale on powie np 'mama tego nie chce '' po co '' uciekam stad ''' daj ammama i skalada zdania

Gość gość
Ojejku, geniusz normalnie, nie zesraj się.

Gość gość
nie, moja dopiero koło 23 miesiąca zaczęła składać proste zdania a książeczki jej czytam od urodzenia tak więc różnie to jest

Gość gość
Zalisz sie czy sie chwalisz?

Gość gość
Moje dzieci też szybko zaczęły mówić. Obecnie córcia ma 17 miesięcy a od 2 miesięcy składa proste zdania typu "gdzie jest tata". Rozpiera mnie duma choć wiem że to nie moja zasługa. Wiele dzieci zaczyna mówić dużo później. Ja się cieszę że moje mówią szybko bo łatwiej się domyślić co dziecko chce.

Gość gość
no i fajnie dogadacie się ;) u mnie córka zaczęła mówić prostymi zdaniami mając niewiele ponad rok, synek bliżej 1,5 roku ale szybciej mu szedł rozwój mowy, na 2 lata oboje tak mądrzyli się jak starzy.

Gość babbbuuuu
Zdarza sie i tylko sie cieszyc:) moj chrzesniak w tym wieku tez budowal proste zdania,np.jak jechali autobusem i stali na swiatlach to nawet komentowal zmiane swiatel. Dzis tez jest strasznie rozgadany,ma 10 lat a przegada niejednego starego. Rowniez mial czytane ksiazki od urodzenia i to bardzo duzo. Moj brat moglby ciagle nawijac,non stop do niego gadal a jak juz nie wiedzial co to czytal mu wszystko,nawet swoje ksiazki i gazety.ja jestem malo wygadana,moglabym sie nie odzywac caly dzien-kwestia charakteru, do dziecka mowie pewnie zwykle minimum,syn zaczal 15 miesiecy i jedyne zdanie jakie buduje to "baba brrrr"jak mowimy mu,ze jedziemy do babcia brum brum. A reszta to pojedyncze slowa.

Gość aniiiia
tak, moja córcia miała 1,5 roczku i składała pięknie zdania, a na swoje 2 urodziny mówiła jak nagrywalismy kamerą pięknie wierszyki. Gdziekolwiek poszliśmy zawsze słyszałam : matko ona taka malutka a tak pięknie mówi. Teraz mam druga córkę 5 -cio mies. i ciekawi jestesmy jak bedzie tym razem:)

Gość gość
Wspominasz o tych książkach jakby to było powodem mówienia a jednoczesnie wasza zasługa, jednak to nic innego jak geny.

Gość nie ma gościa
na pewno książki mają bardzo duży wpływ na rozwój mózgu, więc geny to podstawa a książki to dodatkowa stymulacja.

Gość gość odpowiada
Ja mojemu synowi czytałam od samego poczatku a zaczął mówić po trzecim roku życia. Córka nie chciała słuchać ksiązek a zaczęła mówić po roku. Ludzie szerzą głupoty- że szybko zaczynają mówić dzieci, z którymi się duzo rozmawia, którym się czyta. Owszem- one mają większy zasób słów ale nie od tego zależy kiedy dziecko powie pierwsze słowo. Na to musi złożyc się wiele czynników.

Gość goścgośćgość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)

Gość No i iii
No I co w tym takiego?Moja tez tak mowila,ale jak dla mnie to byla norma.Pojedyncze slowa mowila w roczek a w1,5 juz skladala krotkie zdania.Moj wojek zato mowil juz pelnymi zdaniami w 1,5roczku np.Ciociu prosze pochustaj mnie na chustawce.Ale to byl mega madry facet I niesamowicie utalentowany.Ja nie czytalam ksiazek corce a ona w wieku 6 lat biegle czytala w dwoch jezykach

Gość gość
A tobie polecam slownik ort.,bo tyle bykow narobilas,ze wstyd :-o

Gość ja można nie czytać
pewnie dlatego, że nie dość że dziecku nie czytała, to sobie też ;)

Gość jjjhcjhsajhjkh
daj amamma to ma być mówienie? cóż tak toi jest jak komuś wali na główkę po porodzie i dziecięce ciumkanie bierze za mowę, a jak podnosiłaś za ręce to pewnie twierdziłaś, że już sam siedzi ....:O