Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dziadek może żądać kontaktów z wnukiem?

Polecane posty

Gość gość

Moi rodzice rozwiedli się 3 miesiące temu. Z winy ojca, dwukrotnie zdradził moją matkę. Ja mieszkałam z rodzicami, teraz my z matką postanowiłyśmy że moje dziecko nie będzie już miało kontaktów z żadnym facetem, obie zostałyśmy skrzywdzone. Mnie zostawił facet jak byłam w ciąży a moją matkę zdradził ojciec. Dzisiaj ojciec przyszedł do mnie i pytał się dlaczego nie chce mieć z nim kontaktów, tłumaczył że jestem jego dzieckiem i prosił mnie żebym spędzała z nim czas, poprosił mnie żebym też dała mu syna bo chce go zabrać do kina. Zakazałam a on żebym się nie wygłupiała bo mógłby to sądownie ustalić. Ja uważam że kontakt z moim ojcem to duże ryzyko.

Gość pipix
nie ma takiego prawa :D

Gość gość
co ty dziadek, nie ma żadnych praw do wnuków jak są rodzice.

Gość wredny___
lepiej byloby gdyby o nie poprosil to raz dwa - chcesz wychowac pipe placzaca nad kazdym skaleczeniem? rob tak dalej

Jesteś nienormalna? Chcesz dziecko trzymać z dala od mężczyzn? Jeżeli Twój ojciec chce utrzymywać kontakty z Tobą i wnuczką to czemu chcesz go odsunąć? To, że nie układało się mu z Twoją mamą nie oznacza, że nie kocha Ciebie. A i jeżeli zabronisz mu spotkać z wnuczką faktycznie może sobie prawo do nich egzekwować w sądzie.

oczywiście że dziadek może napisać wniosek o kontakty i sąd mu te kontakty zasądzi i będziesz miała niewiele do gadania. Po za tym Twój ojciec ma rację, skrzywdził Twoją matkę, a nie Ciebie. A skąd możesz wiedzieć czy matka zawsze była fair wobec Twojego ojca? Może seksu odmawiała? Może nie chciała z nim rozmawiać? Wina zawsze leży gdzieś po środku. On jest Twoim ojcem.

Gość dzwonkowapanna
Tak. Dziadkowie mają prawo złożyć do sądu wniosek o widywanie wnuków

Gość gość
oczywiscie, że może. Przykład mojej koleżanki. Jej mąż zmarł, a ona uniemozliwiała widzenia córki z dziadkami czyli swoimi teściami. Dziecko miało chyba jakieś 3 latka, sąd nakazał widzenia. Nawet brali ją do siebie na weekendy. To autentyczna historia, przysięgam na moje życie.

Gość gość
ale nie ma żadnego przepisu, który nakazywałby widzenia dziadka z wnukami jak rodzice żyją. Nie ma, nie znajdziecie mi. Dziadkowie nic nie mają do wnuków, jeśli rodzice żyją.

Gość klemientinka
ciekawe mozna podac dziadkow o alimenty a nie mozna podac synowej/syna o widzenie sie z wnukami? cos tu yeebie jak skunks

Gość gość
jak rodzice żyją to też mozna. poczytaj sobie na necie, jest całe mnóstwo takich historii.