Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 lolkabolka

Powrot do Polski po 8 latach

Polecane posty

Go艣膰 lolkabolka

Hej, Rozwazamy z mezem powrot do Polski po 8 latach pobytu za granica. Mamy troche kasy odlozonej. Mamy 7 letnia corke. Wygladac to by mialo tak, ze ja wracam z corka-prace mam nagrana. Maz by zostal jeszcze z rok/dwa. W zwiazku z tym chcialabym sie zapytac Was, ktore mieszkaja tam na codzien: jak jest? Czy za 2 tys zl przezyje miesiac ja, syn i pies? (nie licze rachunkow i oplat za mieszkanie bo na to mam oddzielny budzet) Czyli zakupy zywnosciowe, paliwo, jakies przyjemnosci? Czy mentalnosc Polakow troche sie zmienila (kultura, usmiech itp) Po prostu jak..jest? dzieki dziewczyny

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 sm1
Nie wracaj, nie chcemy ci臋 tu. :classic_cool:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
wspaniala odpowiedz :D widze, ze z mentalnoscia dalej tak samo :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 baratuter
Ja bym odradza艂 powr贸t. Tusk zapowiedzia艂 偶e Europe dogonimy za 9lat, czyli to b臋dzie d艂u偶ej. 2000 zl na 3 osoby? 呕yj膮 za mniej,ale co to za 偶ycie. Masz internet popatrz sobie coile kosztuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
2 tys zl na dwie osoby na mnie i corke tylko na zywnosc i przyjemnosci odliczylam juz pozostale 2,5 tys na mieszkanie i oplaty sprawdzalam, ale chcialabym wiedziec jak to wyglada w praktyce

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kto艣艣艣艣1
Nie wracaj... B臋dziesz w podskokach ucieka膰 znowu. Ja tylko ko艅cz臋 studia i uciekam jak najdalej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kole偶anka ze skypa
Zastanowi艂abym si臋 nad powrotem, i to mocno. Nie wiem w jakim kraju jeste艣cie, ale radzi艂abym poczeka膰 nim sobie nie wyrobicie prawa do emerytury. W Anglii np (z tego co s艂ysza艂am), to po 10 latach pracy przys艂uguje emerytura. W Polsce, obawiam si臋, emerytury b臋d膮 na g艂odowym poziomie. A dlaczego w og贸le chcecie wr贸ci膰 do Polski? Gdzie mieszkacie? 殴le Wam tam? Polska naprawd臋 jest krajem bez przysz艂o艣ci, przykro mi... Takie jest moje zdanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
jestesmy w UK. emerytura po 10 latach pracy w UK...LOL....niestety ale moze tak jest na Fidzi ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kole偶anka ze skypa
A to po ilu latach w takim razie uzyskuje si臋 prawo do emerytury? Jak to wygl膮da? Tak z ciekawo艣ci pytam. Widocznie kto艣 wprowadzi艂 mnie w b艂膮d. Nie interesuj臋 si臋 tym tematem, bo do Anglii nie wyje偶d偶am. Pytam z czystej ciekawo艣ci. Po co chcecie wraca膰 do Polski? Mo偶e zadam inne pytanie: ile mniej wi臋cej planujecie zarabia膰 b臋d膮c w PL?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
ja emerture moge pobierac w wieku 68 lat :) chcemy wrocic do PL bo nie ma czasu dla siebie i dziecka, ciagly wyscig szczurow... ja bede zarabiala ok 2,8 tys na poczatek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vhbouv
Nie wiem jak mo偶na za tyle prze偶y膰, skoro ceny s膮 prawie takie same jak w Anglii. Ja zarabialam oko艂o 6000 zanim wyjecha艂am, owszem na mnie sama starcza艂o, ale jakiego艣 fantastycznego 偶ycia nie mislam. Mo偶e i mo偶na sobie wm贸wi膰, ze to normalne 偶eby tak zarabia膰, ale nie s膮dz臋 偶eby艣 sama by艂a w stanie w to uwierzy膰 po pobycie za granic膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
prze偶yjesz i b臋dziesz szcz臋艣liwa-jak wyma偶esz te 8lat z pami臋ci:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
hehe to fakt...jezeli bede ciagle porownywala zycie w polsce do zycia w uk to zwariuje....bede musiala przyzwyczaic sie do realiow polskich i tyle, jak kiedys przyzwyczailam sie do angielskich, prawda? 2,8tys w wojewodztwie podlaskim do spora wyplata

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja s膮siadka te偶 20 lat temu po 10latach wr贸ci艂a do polski By艂a podbudowana mia艂a plan na 偶ycie tutaj. W drugim tygodniu pobytu w Polsce posz艂a do urz臋du co艣 tam za艂atwia膰 i jak wr贸ci艂a spakowa艂a walizy kupi艂a bilet w jedn膮 stron臋 i tyle j膮 widzieli艣my:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Cz艂owiek do lepszego przyzwyczaja si臋 szybko Je艣li nie b臋dzie ci 艂atwo to nie wiem po co si臋 tak po艣wi臋ca膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
dlatego tez sie Was pytam, jakie sa realia, bo mi bedac dwa razy do roku i kupujac co chce ciazko jest to okreslic, zdania moich znajomych tez sa podzielone, rodziny rozniez, w sumie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, chcialabym miec wiecej czasu dla dziecka to przede wszystkim,nie bac sie, ze idzie do kolezanki i nie moge jej samej wypuscic itp tutaj dojazd do pracy zajmuje mi ok 1,5 w jedna strone! w moim miescie ok 30 min.... a jak to jest z ta praca? naprawde ciezko jest ja znalezc?????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hhihiihji
Nigdy w 偶yciu :D To masz syna czy c贸rk臋, zdecyduj si臋 prowokacjo :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
dlatego, ze tutaj wcale nie jest latwo, wcale nie jest rozowo, jak mowie - na nic nie ma czasu-owszem, jest masa poleczek siedzacych na benefitach i chodzacych na szoping (:) i wtedy mowia, ze uk jest z******te, maja tyle kasy, ale jak czlowiek zapierdziela to juz nie ma rozu....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
dlaczego prowokacjo???? moze nie mam ochoty ujawniac wszystkich szczegolow, bo nie chce byc rozpoznana, nie pomyslalas o tym?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po 25 roku 偶ycia ju偶 do pracy nie przyjmuj膮-czyli nic si臋 nie zmienia w tej kwestii:D Z kolei wiek emerytalny podnie艣li i zamierzaj膮 jeszcze podnie艣膰 Tak偶e ani pracy ani emerytury. B臋dziesz wi臋c mia艂a ful czasu dla dziecka, tylko sk膮d kas臋 we藕miesz? Nie masz pomys艂u na to?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 stuleje geodecie f23
tiaaa. kolejna tepa cipka ktora w |PL zarabia 6 tys. chyba ze w burdelu pracujesz, cipko (tepa) :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
w Polsce wielu dobrze sie wiedzie, maja biznesy, lub dobre prace, dobre samochody, jezdza na zagraniczne wakacje, wiec z czego to??? jakos moi znajomi narzekaja ale siedza ciagle w Polsce, pracuja, zyja, maja wakacje itp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
jak to skad kase? mam nagrana prace za 2,8 mies. Kolezanka wyzej napisala, ze to malo, bo ona zarabiala 6 tys i jej ledwo starczalo.... czyli maz, ktory jest po 40stce nie ma szansy na prace w POLSCE?????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A nie!!! M膮偶 po 40tce znajdzie robot臋! Kobieta po 25 roku 偶ycia jest ju偶 zbyt stara na prac臋;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
co???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No niestety Akurat w tej kwestii nic si臋 nie zmienia od dziesi膮tek lat Wykszta艂cenie, do艣wiadczenie zawodowe i wiek do 25 lat najlepiej bezdzietna i niep艂odna;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Aha i faceci nadal w Polsce zarabiaj膮 od 30% wi臋cej od kobiet za t膮 sam膮 robot臋 na tym samym stanowisku itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To ju偶 lepiej mie膰 czterech m臋偶贸w i 偶eby ci odpalali te 110% po prostu:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lolkabolka
naprawde??? a ja myslalam, ze to minelo... przeciez to niezgodne z prawem, zeby na tym samym stanowisku placili kobiecie mniej!lol 25 bezdzietna....to chyba nie ja...:( to mnie podbudowaliscie.... wiec jak wy zyjecie? jak zyja i pracuja wasi bliscy, przyjaciele??? przeciez w PL wciaz mieszka kupa ludzi!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vhbouv
00.00. Czytaj ze zrozumieniem, je艣li potrafisz oczywi艣cie odr贸偶ni膰 czas tera藕niejszy od przesz艂ego. I nie wyciagaj wniosk贸w zanim nie poznasz wszystkich fakt贸w. Przykro mi, ze jeste艣 tak sfrustrowany/a, ze wydaje cie sie, ze 6000 to nieosi膮galna suma. Owszem, tyle dok艂adnie zarabialam. Na dw贸ch etatach. Na uczelniach. Nie w burdelu, bo tam zapewne zarobilabym o wiele wiecej :-) Niestety, warunki finansowe na uczelniach nie dor贸wnuj膮 powyzszemu zawodowi. Nie by艂a to poza tym ogromna suma jak na du偶e miasto w Polsce, gdzie ceny s膮 europejskie.

Udost臋pnij ten post