Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aldonaZmazur

mieszkanie 38metrow

Polecane posty

Gość aldonaZmazur

pomozcie, czy 38metrow /2 pokoje/ dla malzenstwa z jednym dzieckiem to nie za malo? w jak duzych mieszkaniach wy mieszkacie i w ile osob?

Gość gość
no jak możesz brać więcej to bierz większe :) najlepiej żeby każdy miał pokój własny.

Gość aldonaZmazur
no dziecko by mialo swoj pokoik i my swoj, tyle ze chyba ciasnota bedzie jak uwazacie?

Gość gość
a z mężem wytrzymacie ciągle ze sobą, chyba tak, co nie, to bierz dwa pokoje

Gość aldonaZmazur
wytrzymamy :) wiem ze lepiej byloby miec 3 pokoje tyle ze nie stac nas na takie a to 38m bralibysmy za gotowke wiec nie wiem czy brac to czy lepiej dobrac jakis kredyt i kupic wieksze. wolalabym nie brac pozyczki tylko czy nie bede zalowac pozniej ze mi ciasno?

Gość aldonaZmazur
moze napisze ktos kto ma dziecko i tylko 2 pokoje? jak wam sie zyje w takim mieszkaniu?

Gość gość
no zawsze możecie sprzedać z czasem te 2-pokojowe, weźcie więc takie, które nie straci na wartości, jak już zdecydowałabyś się na 2-pokoje. Ale różnica między 2 a 3 pokojami w cenie nie powinna być duża, więc może być i kredyt niewielki.

Gość bblluuyy
Hm no wiesz, ja uważam, że to bardzo mało. właśnie policzyłam na oko ile ma moje mieszkanie ( 3 pokoje) i wychodzi ok 54-60m kw. i jest nam nieco ciasno tutaj - my i 8 letni syn

Gość gość
my mieszkamy od wielu lat na 33 metrach z synem i dajemy radę.

Gość gość
te 33 metry to pokój z kuchnia wyjaśniam. jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Gość gość
tak, jest najlepiej wziąć im większe tym lepsze. U mnie 3 pokoje 50m2 na 3 osoby i jest ciasno, choć może to wina tych meblościanek starych, ale i tak lepiej jak pokoje są duże a nie po 10m2 każdy plus kuchnia, przedpokój i łazienka.

Gość TakaSobieMama2
38 metrow to bardzo malo. My jestesmy w trojke (para z dzieckiem 4 lata) tez mamy 2 pokoje tyle ze 50m i jak dla nas jest ciasno. Wlasnie szukamy mieszkania i chcemy kupic minimum 70m (3 pokoje). Ja bym na miejscu autorki wziela maly kredyt i kupila wieksze. Kazdemu sie dobrze pisze "pozniej kupisz wieksze" ale to wcale nie jet taka bajka (dodatkowe koszty, administracja, przeprowadzka...) My kupilismy 2 pokoje kiedy bylo nas dwoje, dopiero po 4 latach pojawila sie corka, a autorka kupujac mieszkanie 38 metrow juz na "dzien dobry" bedzie miala ciasno...

Gość gość
Aby mieszkanie nie było przeludnione każda para powinna mieć swój pokój. Jeśli macie jedno dziecko to 2 pokoje wystarczą - jeden dla Ciebie i małżonka a drugi dla dziecka. Ale mieszkanie to decyzja i inwestycja na lata, lepiej mieć jeszcze dodatkowy pokój (na późniejsze drugie dziecko). Na 3 osoby wg mnie powinno być min. 40 m2, a wygodnie będzie przy ok. 50 m2

Gość gość
no a przecież drugie szczęście też łatwiej gdy się ma na to powierzchnię do wychowywania, co najmniej 3. A koszty między 2 a 3 nie powinny być znaczące tak bardzo. Już od 45m są 3 pokojowe, więc między 38m a 45 nie ma wielkiej różnicy.

Gość gość
"Aby mieszkanie nie było przeludnione każda para powinna mieć swój pokój." Każda osoba powinna mieć swój pokój, to wtedy jest najzdrowiej.

Gość wnugiebeub
Moje mieszkanie miało 38m, mieszkałam w nim sama i wydawało mi się ok. Z perspektywy czasu dzieje się sobie, ze mogłam mieszkać w tak klaustrofobicznej przestrzeni. W 3 osoby nie wyobrazam sobie!

Gość gość
3 pokoje 45m2 to straszne "klitki". Ja osobiście, jakbym miał mieć 3 pok. 40-45 m2, to wolałbym mieć 2 pok. 55-60 m2, bo takie też są, ale wiele zależy od indywidualnej sytuacji.

Gość gość
jeśli chodzi o ścisłość, to każda dorosła para powinna mieć swój pokój, natomiast małe dzieci mogą dzielić pokój między siebie.

Gość aldonaZmazur
dziekuje za odpowiedzi. Mam jeszcze na oku mieszkanie 48metrow ale nadal sa to tylko 2 pokoje, czy nie lepiej wziac kredyt i kupic 3 pokoje 50pare metrow? jak radzicie? czy z jednym dzieckiem 2 pokoje te 48m to bedzie ok? teraz mieszkamy w kawalerce przejsciowo wiec nawet 2 male pokoje beda nas cieszyc na poczatku ale czy za jakis czas nie bedzie nam tam ciasno?

Gość gość
straszna klita, i to jeszcze z dzieckiem :o Mieszkałem w 2 os. na 38 metrach, teraz mieszkam sam na 56. I uważam, że to dopiero jest przyzwoita kawalerka. A gdyby ktoś miał się do mnie wprowadzić to byłoby mi ciasnawo. Dla dwójki dorosłych z dzieckiem 70 metrów to minimum dla normalnego i w miarę komfortowego mieszkania

Gość gość
jak różnica 48m2 dwa pokoje a 50 parę metrów 3 to weź 3 bo zawsze lepiej więcej pokoi, choć pewne małe będą, ale mebli nie musisz znowu stawiać, żeby zwiększyć je. Poza tym jeśli to tylko parę metrów różnicy to i cena nie powinna być wyższa znacząco. Kredyt będzie niewielki, jeśli w ogóle. Taki mieszkanie w Olsztynie to pewnie z 80 tys. 3 pokoje.

Gość TakaSobieMama2
Jak tylko masz mozliwoc to wez 3 pokoje : pokoj dla dziecka, sypialnia dla was i salon. Nawet jesli MOZNA w 3 osoby mieszkac 2 pokojach to nie jest to sytuacja komfortowa, zawsze warto miec sypialnie, gdzie mozna spokojnie odpoczac, odciac sie na kilka chwil.... taka glupia sprawa jak powazniejsze przeziebienie jednego z rodzicow i nawet nie mozna spokojnie w lozku poleniuchowac bo wyrko rozlozone na srodku salonu :O

Gość merefere
Matko swieta ludzie, co wy gadacie?? 100 razy bardziej wolalabym miec 3 pokoje klitkowate na 40metrach, niz dwa pokoje w tym jeden z kuchnia!! Szczegolnie gdybym miala dziecko!! My z mężem mamy mieszkanie 56metrow dwa pokoje, osobna kuchnia, lazienka i spory przedpokoj. Jak bedziemy miec dziecko - ciężko będzie mi zrezygnować z sypialni na rzecz pokoju dla dziecka i przeprowadzić się do salonu ze spaniem.

Gość aldonaZmazur
dziekuje za rady. na te 38m nie zdecyduje sie, jasne ze po kawalerce to bylby raj :) ale tylko na poczatku. Szybko by sie ciasno zrobilo. Wlasnie to jest dylemat czy np miec 51m i 2 pokoje czy 53m i 3 pokoje, bo wtedy wiadomo pokoje malutkie ale za to sypialnia wtedy jest osobno i to jest ten plus. Ktos pisal o 70metrach, jasne ze to wtedy komfort itd.moze i nie jest to jakis bardzo duzo wiekszy koszt zakupu ale oplacac co miesiac 50m a 70 to juz jest roznica.