Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niezgodność grup krwi

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny jestem w pierwszej ciąży . Mój mąż ma grupę krwi plus ja minus. Czy jest konieczne bym teraz w 28 tyg. wziela immunoglobulinę,czy wystarczy ze mi ją podadzą przy porodzie. Jak to było u Was???

Gość gość
Ponawiam

Gość gość
Powinnaś wziąć przed porodem

Gość gość
Czy ktoś jeszcze mial taka niezgodność?

Gość gość
Ja dostałam dwa razy- raz w ciąży i od razu po porodzie.

Gość gość 37
nie no przy pierwszej ciazy nie! przeciwciala anty-grupa krwi pojawiaja sie przy porodzie- zetknieciu krwi matki i dziecka i przy wymieszaniu obiegow. ja mialam taka sytuacje i nikt mi nic nie dawal, ojciec 0+ ja AB-.

Gość gość
dodam, ze po porodzie, ale PO mialam zastrzyk :)

Gość gość
Powinnaś to mieć robiony odczyn Coombsa w ciąży (3 razy o ile dobrze pamiętam), czy nie wytwarzają się przeciwciała. Jeśli nie to ok, jeśli tak to wtedy zastrzyk. Po porodzie badają grupę krwi pępowinowej dziecka, jeśli będzie minus po Tobie to luzik, nic nie dostajesz w tyłek. Jeśli plusik po mężu to dostaniesz zastrzyk - niebolesny. Przeżyłam i minusa, i plusa, także piszę ze swojego doświadczenia.

Gość wifigdańsk
ja tez jestem minusem ale o ile pamietam to przy 1 dziecku nie ma zagrozenia, po porodzie dostaje się immunoglobulinę. a lekarz prowadzący ci nie powiedział ?

Gość gość
tez jestem minusowa :) w pierwszej ciazy dostalam zastrzyk z immunoglobulina cos kolo 25 tc i zaraz po porodzie jak sie okazalo ze corka jest "plusowa". teraz jestem w drugiej ciazy (31 tc) i lekarz nic nie wspomina o zastrzyku, mialam niedawno robione badania na przeciwciala - jest ok wiec pewnie dostane po porodzie jak znowu bedzie "plusik". spokojnie nic sie nie martw. duzo kobiet nie dostaje w trakcie ciazy tylko po i jest ok :)

Powinna zrobić odczyn Coombsa, jeśli są przeciwciala to powinnas dostać zastrzyk w trakcie ciąży i po porodzie

Gość gość
Ja nic nie brałam:P tylko przeciwciała mi ze 2 razy lekarz sprawdzał. Po porodzie okazało się, że dziecko też ma minus więc żadnych zastrzyków, teraz w drugiej ciąży też zaczęłam od badań krwi na antyciała, też na razie nie ma więc zobaczymy co dalej:)

Gość gość
zależy od wyników. jest możliwość konfliktu, ale b. mała. Lekarz zleca w takiej sytuacji co trymestr badanie na przeciwciała-jeśli ich nie masz nie ma potrzeby brania czegokolwiek wystarczy po porodzie, jeśli je masz lekarz decyduje co robić. Ja mam minus, mąż plus, syn plus, dostałam po porodzie jedynie zastrzyk. Dziecko zdrowe :]

Gość gość
Dzięki no wlasnie lekarz mi mówil ze w pierwszej ciąży to nie ma znaczenia tylko w kolejnych wiec podaje się zastrzyk po porodzie..