Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MartynaMamaOli

BRAK szczelin między mleczakami 5,5roku

Polecane posty

Gość MartynaMamaOli

Moja córka ma 5,5roku i całkowity brak szczelin między zębami mlecznymi, zęby idealnie do siebie przylegają, każdy do każdego! Słyszałam, że owe szczeliny powinny powstać aby potem było miejsce dla stałych, które jak wiadomo będą większe :( Nie piszcie tylko, że za wcześnie i ma czas, bo Jej bardzo szybko ząbki wypadają i wychodzą. Ma już jedną górną szóstkę, druga sie wybija i wypadły jej już dwie dolne jedynki, wyrznęła się jedna z nich - stała Jak było u Was? z tymi szczelinami i ogólnie???

Gość gość
up

Gość gość
U mojego syna dokładnie to samo, ma już prawie 8 lat a jedynki wypadły mu przed 6 urodzinami. Mleczne były piękne idealnie równe, i takie też wyrosły mi ( faktycznie dużo większe) jedynki i wszystko było ok do czasu wyrastania górnych 3, jedna wyrosła jakby poza linią bardziej od przodu :o druga dopiero się przebija, byliśmy u ortodonty i powiedział ze jak nic aparat będzie potrzebny. Czekamy aż bardziej wysunie się ta kolejna 3.

Gość gość
Martyna, nic się nie martw, bo wszystko jest w porządku. Istnieją 2 typy uzębienia mlecznego - szparowy i bezszparowy, czyli taki jak u Twojej córki. Nie jest to żadna wada, część dzieci tak po prostu ma. Faktem jest, że typ szparowy jest korzystniejszy dla wymiany zębów, ale nigdzie nie jest powiedziane, że bez szpar nie będzie miejsca na ząbki stałe. Szczeliny już się nie wytworzą, teraz jest bardzo ważne, by dbać o mleczaki,by nie trzeba było żadnego z nich usuwać zbyt wcześnie. Przede wszystkim chodzi o mleczne 4 i 5, bo to one są "utrzymywaczami" przestrzeni i gdy są w buzi długo, nie pozwalają na przesuwanie się do przodu zębów stałych (szóstek) i jest miejsce na pozostałe zęby stałe. Teraz cierpliwie czekajcie na górne jedynki, potem w kolejności powinny wyjść 2, 4 i 5 lub 3. Na dole zęby powinny wychodzić w kolejności 6 lub 1, a potem już po kolei 2, 3, 4 , 5. Jeśli coś CIę niepokoi zawsze możesz się skonsultować z ortodontą, ale w tej chwili nie ma to sensu.

Gość gość
jeszcze jedno, pamiętaj, że oprócz szczelin (lub ich braku) cały czas wydłuża się kość wyrostka zębodołowego, więc jest bardzo duża szansa na miejsce dla stałych. A wady zgryzu mogą powstawać i u dzieci ze szparami i bez.