Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy diabeł istnieje

Polecane posty

Gość gość

moim zdaniem jednak diabeł nie istnieje ponieważ według mnie istnienie diabła często tłumaczy złe postępowanie człowieka a człowiek z założenia ma wolną wolę i to on decyduje a nie jakiś diabeł z dawnych wierzeń, jak postępuje, kim jest i czy wybiera w zyciu dobro, no bo po co komu diabeł jak to ja mam wolną wolę i świadomość rzróżniającą jak postąpię w zależności od stopnia swojego rozwoju duchowego, w atmosferze krązy wiele duchów i one czasami w nieświadomy sposób działają na człowieka. Tam gdzie jest dobra atmosfera, ludzie są szczerzy, przychylni sobie i miłujący tam nie ma żądnych nieświadomych wpływów tam gdzie ludzie są mniej przychylni przyciągają myslowo istoty o niekoniecznie dobrych intencjach i to kościół nazywa diabłem nie zdając sobie sprawy żę są to duchy którym nalęży pomódz. Pan Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo dopiero człowiek w zafałszowanych wierzeniach zobaczył w złu istotę diabła a czymżę jest zło jak nie kolejnym wyzwaniem zmuszającym nas do zboczenia w kierunku dobra. Zupełnie nie wiem co pan Bóg miałby na myśli dopuszczając się stworzenia diabła i po co żeby nas straszyć, nie wierzę w to ponieważ celem życia nie jest walka lecz śiadome wybieranie dobra, dlatego według mnie diabeł jest postacią z kreskówek znacznie wyolbrzomioną. Owszem jest na świecie zło ale po to abyśmy czynili dobro i abyśmy mogli mieć wybór a wiara w istnienie szatana tworzy według mnie mity, zabobony, rodzi fałszywy strach i zaciemnia lub udaremnia ludziom drogę życiową tak więc nie zgadzam się wogóle z panem. Radzę panu troszkę inwencji wewnętrznej a nie tylko opieranie się na mitologii ponieważ kościół twoarząc diabła zaprzecza mocy Pana Boga.

Gość to nie ja bylam eva
w bibli istnial nazywal sie: to nie moja wina to ONA