Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dleczego ludzie lubią walczyć ?

Polecane posty

Gość gość

Witam wszytskich zainteresowanych w podjęciu takiego tematu dyskusyjnego, zachęcam do dodawania komentarzy przez Państwa. Jak większość osób sądzi dlaczego ludzie lubią walczyć? Domyślam się że większość odpowiedzi brzmiała by - bo czasy są ciężkie - bo ustrój do tego zmusza - bo świat stoi na pieniądzu. Bez wątpienia wszytskie te odpowiedzi z ogólnego punktu widzenia są logiczne i prawidłowe ponieważ w świecie w którym żyjemy trzeba wziąść sprawy w swoje ręcę i jest to trafne określenie ponieważ mając sprawy we własnych rękach nie walczymy lecz podejmujemy wybór i tu jest ta trafna swiadoma róznica - walczymy właśnie wtedy kiedy usuwa nam się grunt pod nogami lub chcemy mieć kontrolę nad wieloma sprawami. Według mnie aby mieć kontrolę nad wieloma sprawami trzeba do tego troszkę dojrzałości emocjonalnej ponieważ w obecnym świecie kontrola nad życiem często objawia się despotycznością lub nadmierną ingerencją w sprawy innych co można zaobserwować w polityce, religii czy życiu społecznym człowiek tak bardzo chce sprawować kontrolę żę w sposób bardziej świadomy lub mniej chce żeby jego racje były najbardziej cenione i tu zaczyna rodzić się walka. Według mnie na świecie jest już dużo zagamatwań, sporów czy walki na poglądy ponieważ ludzie są albo niedojrzali albo według mnie za bardzo oczytani - tak - powiem to dosłownie - za bardzo oczytani. Ludzie w dzieisjeszych czasach są tak zagubieni wewnętrznie żę czasami chyląc się ku pewnych poglądach zapominają o wglądzie wewnętrznym, z jednej strony to rozumiem ponieważ poglądy cząsto dają poczucie bezpieczeństwa ale jest w mediach tak dużo informacji które stają się stylem życia człowieka a niekoniecznie są korzystne dla niego. Negatyneym fenomenem poglądów jest to żę często prowadzą do walki lub agresji ponieważ ingerencja w pewne sprawy rodzi bunt i dezaprobatę i obu stronne niezadowolenie. Ja chciałam tu podjąć rangę takiej sprawy a mianowicie to że w życiu ludzie nie powinni walczyć lecz wybierać, ponieważ wybór rozwija i prowadzi do wolności natomiast walka bierze się często z niskiej samooceny lub chcęci udowodnienia żę moje racje są lepsze. Jeśli człowiek jest dojrzały i roziwnięty duchowo podejmuje wybory jeśli jest w złym środowisku lub ma słabą osobowość podejmuje walkę. Chciałam jeszcze zaznaczyć to żę w obecnym świecie nie ma za dużo dobrych wzorców postępowania,ba powiedziałabym żę dla tych którzy wciąż szukają wzorce nawet się wyczerpały, tak to jest właśnie kiedy wciąż szukamy odpowiedzi w mediach lub za bardzo skłąniamy się ku sferze materialnej egzystencji a za mało nam analizy wewnetrznej. Według mnie społeczęństwo jest bardzo zagubione i ogłupione. Zachęcam Państwa do tego aby każdy znalazł dla siebie jakąś interesującą teorię lub lekturę którą nie wiąże się ze sferą posiadania, to będzie już pierwszy krok w kierunku odzyskania wewnętrznego steru i trafniejszej analizy rzezczywistości. Pozdrawiam.

Gość Lwow sami se nalapcie
atawizm

Gość gość
Walczą bo coś im pozostało od zwierząt/ zwierzęta walczą o byt/, mało w ludziach pierwiastka boskiego, gdzie liczy się rozwój wewnętrzny człowieka.

Gość gość
Mezczyzni poniewaz testosteron :D i ewolucja Kobieta ponieważ ??? Nie wiem

Gość gość
Przepraszam to pierwsze stwierdzenie jest w formie ironii:)

Gość gość
Nic nie szkodzi. Wiem, dla wielu walka rodzi emocje ato dodaje zyciu smaku, czekam na jeszcze jakieś fajne odpowiedzi, mogą być nie fajne - he he, wszytsko uznam.