Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prostownik

Czystość z odzysku

Polecane posty

Gość gośćtencowcześniej
Ale moglibyście pisać pod różnymi nickami bo faktycznie trochę chaos się robi

Gość gość
Powinna zmienić tytuł, odrosła mi cnota... w sercu :P

Gość gośćtencowcześniej
Zaraz przyjdzie i powie że gadam sam ze sobą :D :D

Gość gość
A tam chaos, musi być ułomna jeżeli wierzy że każdy facet zachwyci się jej cnotą urojoną, w ogóle po co założyła ten temat, na co liczyła, zlot byłych puszczalskich a teraz czystych? :D

Gość gość
jeszcze ten argument że w jej rodzinie nikt jej nie powiedział, nie wiedziała... bidulka, na starość się dowiedziała co to jest rozwiązłość, a co ...ta... no... czystość, postanowiła przeżyć życie jeszcze raz od nowa :P ...jeszcze brakuje tego żeby sobie cnotę zrekonstruowała i powiedziała mężowi w noc poślubną że to jej pierwszy raz :D

Gość sherlock holmesonki
Ja tam nie potepiam tego co one to znaczy te czyste pisza.Jezeli chca nikt im tego nie broni :classic_cool: Kazdy ma jakis tok myslenia.

Gość SiostraPodłączonaPodRespirator
O jaki ciekawy temat. Tylko zdaje się calkiem niezrozumiany przez odwiedzającyh :( Ja autorko Cię rozumiem. I w tym co miałas na myśli i w samym fakcie wewnętrznej odnowy. Pewnie że każda chwila jest dobra na to zacząć na nowo, inaczej. Ja też jestem the Second :) [ kiss ]

Gość gość
Klub niepokalanych z odzysku:-D

Gość czystość z odzysku
Dużo czytam ostatnio o czystości przedmałżeńskiej i zamieszkaniu przed ślubem . Może pierwszy raz w swoim życiu odkryłam wartość czystości. Mój problem polega jednak na tym, że chyba to wszystko zrozumiałam za późno. Niestety, mam już za sobą pewne związki, a na sumieniu nieczystość. Czy w związku z tym już wszystko stracone? Czy przez te wszystkie błędy jestem skazana na nieudane małżeństwo i problemy w mojej przyszłej rodzinie? A co będzie, jak mnie kiedyś dzieci zapytają, czy ja, ich matka, zachowywałam czystość?” Gosia Gosiu kochana! Panu niech będą dzięki za Twoje zrozumienie problemu. Jak to mówią: lepiej późno niż wcale! Zapewne każdy grzech czyni w naszej duszy jakieś rany, ale dla B.o.g. a nie ma rzeczy niemożliwych i On może nas zawsze uwolnić całkowicie z konsekwencji popełnianych grzechów. Wierzę, że może to też uczynić w odniesieniu do grzechów przeciwko czystości. Ks. Malina znany duszpasterz akademicki z Wrocławia, używa w swoich konferencjach takiego terminu, jak czystość z odzysku. Myślę, że to sformułowanie jest dość trafną odpowiedzią na Twoje pytanie. Może w sensie fizycznym kobieta przestaje być dziewicą w momencie pierwszego współżycia, ale w sensie duchowym czystość można odzyskać. W naszym duszpasterstwie prowadzone są bardzo ciekawe kursy przedmałżeńskie i często po ich zakończeniu słyszę, jak ludzie mówią: - Dlaczego nam tego nikt wcześniej tak nie powiedział, i co my mamy zrobić, jeśli źle wystartowaliśmy w naszym narzeczeństwie? Odpowiadam zawsze na takie pytania, że trzeba zacząć do początku. Po każdym nawróceniu otrzymujemy nowe życie i musimy zaczynać żyć na nowo. Wiem, że jak już młodzi ludzie naruszyli swoją czystość, będzie im trochę trudniej ją odbudować, ale jeśli włożą w to swój wysiłek i zaproszą do współpracy Pana Boga, to ich przeszłość nie musi mieć żadnych konsekwencji dla ich przyszłej rodziny i dzieci. Dlatego po prostu zacznij żyć w czystości. Nie ma się co bać, że kiedyś dzieci zapytają, jak to było u Ciebie z tymi sprawami.

Gość gość
Trzeba będzie im powiedzieć całą prawdę, czyli dać świadectwo o swoim odkryciu właściwej drogi i doświadczeniu piękna czystości przedmałżeńskiej. W tym przypadku Twoja słabość może okazać się mocą, gdy opowiesz swoim dzieciom, że sama doświadczyłaś we własnym życiu, jak bardzo szkodzi prawdziwej miłości współżycie przed ślubem. Twoje mówienie będzie wtedy bardziej świadectwem osobistej drogi niż teoretycznym pouczaniem. Tak naprawdę - po wkroczeniu g.rz.e.ch.u do ludzkiej natury wszystko mamy z odzysku. Nasza świętość jest z odzysku, bo przez grzech pierworodny straciliśmy ją, a po każdej spowiedzi wracamy na właściwe drogi i odzyskujemy właściwą orientację w naszej pielgrzymce ku niebu. Nie ma więc co mieć kompleksów, że coś tam mamy z odzysku, tylko dbajmy teraz o to, i za żadne skarby świata nie traćmy tego, co po różnych g.rz.esznych doświadczeniach udało nam się wreszcie mądrze ustawić.

Gość gość
gość01.06.2014 Klub niepokalanych z odzysku a w dziub chcesz ? :D :D co ci to przeszkadza? fajny temat , co cie to boli ?

Gość gość
Aa, czemu , właśnie dobry pomysł -załóżmy klub odzyskanych ! Ja sie piszę :)

Gość gość
Możesz ale wziąć do dzioba, jak do tej pory robiłaś dziewico z odzysku

Gość gość
To trochę jak niepijący alkoholik:-D

Gość gość
to zależy czy to już był nałóg.Jeśli był to tak można powiedzieć-seksocholik w abstynencji :) Alkocholikiem i seksocholikiem (i narkomanem) jest się już do końca zycia, ale można nie pić, nie ćpać, nie seksić.ale jak nie było to jeszcze nałogiem to chyba nie jest to trafne porównanie,bo ktos kto napił się pare czy paręnaście razy w życiu przecież może zostać abstynentem w każdej chwili

Gość Czysta z odzysku
Zmiataj do lekcji gimbusie i nie przeszkadzaj jak dorośli rozmawiają bo naprawdę ktoś ci na dziób nadepnie i będziesz mial problem

Gość gość
Jak tak będziesz młody cwaniakował to ci kiedyś ktoś dzioba sklepie,tak że zrobi sie z niego lejek ,zobaczysz

Gość gość
z kiszonego ogórka swieżego nie da się zrobić, niestety.:(

Gość gość
dziewczynki jakieś czary tu odprawiają.:O

Gość Idea wtórnego dziewictwa
Idea wtórnego dziewictwa. Jest to stanowcze TAK dla czystości, które oznacza szansę zmiany i pozytywnego przeorientowania swego życia. Nie jest to termin medyczny i nie można go znaleźć w słownikach. Po stracie fizjologicznego dziewictwa nie można go już odzyskać. Jest to natomiast możliwe w sferze psychicznej i moralnej. Podczas gdy dziewictwo jest stanem trwającym do pierwszego kontaktu seksualnego, wtórne dziewictwo oznacza chęć zachowania czystości po inicjacji seksualnej. W obu przypadkach chodzi jednak o dążenie do realistycznego celu jakim jest czystość.

Gość gość
Strasznie agresywne te mentalne dziewice. Polecam sex na odprężenie

Gość gość
Dziewczynki tłumaczą chłopczykom że 2 + 2 jest 4 a nie 8 ;) To nie czary-to matma :)

Gość gość
Dziewice mentalne są zrelaksowane i pogodne, gorzej z chłopakami-są zestresowani i wyżywają sie na dziewicach za ...(to że sami nie mają siły podjąć wyzwania ?) oraz inne swoje porażki rekompensują sobie poprzez opluwanie Dz.M. Oj nieładnie.

Gość gość
Na naukę nigdy za pózno chlopcy

Czy można odzyskać dziewictwo? Zachowanie czystości jest dla nastolatków wyborem zdrowym pod każdym względem. Nie chodzi tu wyłącznie o aspekt zdrowia fizycznego, choć taka decyzja chroni przed nieplanowaną ciążą i chorobami przenoszonymi drogą płciową, w tym AIDS. Nie mniej istotna jest przecież kwestia zdrowia psychicznego i duchowego. Poczucie winy Większość nastolatków aktywnych seksualnie żałuje swej decyzji rozpoczęcia życia płciowego. Z danych uzyskanych w 1994 roku przez Ropera Poiła wynika, że 62% aktywnych seksualnie dziewcząt uważa, iż powinny były poczekać. U większości nastolatków inicjacja seksualna następuje w wyniku stymulacji obrazami, samotności, czy chęci zaspokajania ciekawości. Natomiast konsekwencje są zawsze destrukcyjne. Wystarczy wymienić ważniejsze, czyli: ciążę, choroby przenoszone drogą płciową, AIDS, poczucie winy, poczucie odrzucenia, lęk i rozczarowanie.

Nie powinno dziwić, że po takich doświadczeniach wielu młodych ludzi żałuje swych wcześniejszych decyzji i pragnie zmiany. Dokonują przewartościowania

Wyjście z nałogu Określenie to podoba się młodym ludziom. Wybierając czystość wyraźnie oczekują zachęty. Chcą wiedzieć, że mogą powstrzymać się od seksu. Zachodzi tu wyraźna analogia do zerwania z piciem alkoholu, czy paleniem papierosów. Stereotyp nałogowca, pozostającego w nałogu do końca swoich dni, nie musi być przecież regułą. Wtórne dziewictwo wymaga dyscypliny, poczucia własnej wartości i uświadomienia sobie, jaki jest prawdziwy cel życia seksualnego.

Każdy, kto zetknął się z tego rodzaju problemami, miał też zapewne okazję usłyszeć zachętę do zerwania z nałogiem. Dla uzależnionych stworzono całą sieć grup rehabilitacyjnych i samopomocowych. Dlaczego szkodliwe zachowania seksualne miałyby stanowić wyjątek? Jakkolwiek życie seksualne jest naturalną i kreatywną dziedziną ludzkiej aktywności w małżeństwie, podejmowanie go w wieku nastu lat jest równie destrukcyjne jak narkotyki, czy alkohol. Nastolatek nie jest gotów do przyjęcia odpowiedzialności i wszystkich konsekwencji związanych z życiem płciowym. Decyzja o powstrzymaniu się od aktywności seksualnej wymaga podobnej zachęty i wsparcia, jakie oferujemy ludziom pragnącym zerwać z innymi niszczycielskimi nałogami.

Jak zastosować ideę wtórnego dziewictwa? •Młody człowiek musi wiedzieć, że takie działanie leży w zasięgu jego możliwości. •Podejmuje osobistą decyzję zmiany i zerwania z przeszłością. •Nie może się poddać, jeśli nie wytrwa w swych postanowieniach i upadnie; musi próbować na nowo. •Powinien odpowiedzialnie traktować swoją przeszłość i wszelkie konsekwencje z tym związane (dziecko, choroba). Silne wsparcie takiej decyzji jest istotne z kilku powodów: •Jest potrzebne, aby oprzeć się naciskom, pogardzie, kpinom i sprzeciwom tych, którzy nie wierzą w możliwość przeprowadzenia zmiany lub tych, którzy nie chcą się zmienić. Niestety, idea wtórnego dziewictwa bardzo często spotyka się z niezwykle silnym sprzeciwem i to zarówno wśród dorosłych, jak i młodzieży. Młody człowiek decydujący się na wtórne dziewictwo, musi mieć sporo odwagi aby powiedzieć: "W porządku, byłem taki, ale nie muszę w tym trwać. Nie chcę tego kontynuować i nie zmusicie mnie, abym się tej decyzji wstydził."