Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzysiek34222

Wymiana oleju i płukanie silnika również olejem ? Robiliście ? Czekam na opinie

Polecane posty

Gość KongoKongo
Ja właśnie jakiś czas temu trafiłem do sklepu amjoil.pl i tam mają najlepsze ceny, więc pomyśl, czy nie warto kupić samemu dobrego oleju i iść tylko na wymianę - z pewnością wyjdzie Cię to taniej :)

Gość gość12345678901
ja próbowałem sam raz, ale jednak wolałem sie wycofac za wczasu. no i kupilem sobie olej w necie na amjoil.pl i pojechalem na spokojnie do mechanika, ktory sie tym zajal :)

Gość gość
Sprawdź może co mają na ten temat do powiedzenia użytkownicy portali motoryzacyjnych. Ja najczęściej szukam informacji albo na www.mojeauto.pl albo na http://www.auto-motor-i-sport.pl/

Gość KlaraMaj45
Ja jestem ciemna w tych tematach totalnie. Czytając wasze opinie, stwierdziłam, że najlepiej będzie jak sama kupię olej, a później zgłoszę się do mechanika. Weszłam do tego sklepu co tam chłopaki szybciej pisali, ten amjoil.pl i kupiłam Valvoline w super cenie, jak sie pozniej okazało i nastepnie pojechałam do mechanika w mieście obok.

Gość gość
Ja wymieniałam olej ale nigdy sama nie robiłam płukania. Olej zamawiałam z www.buwar.pl. Z tego co pamiętam wybrałam Castrol Edge.

Gość gość
Nie robiłem tego więc nie doradzę, ale można spytac fachowców co oni na to. Dobra ekipę mam w Green Car pod Warszawą http://www.green-car.com.pl/ jak cos to warto do nich zajrzeć bo są solidni.

Gość gość
Śmigam na moto od zawsze i niestety sporo kasy traciłem na oleje silnikowe. Znalazłem może z rok temu Millersa olej na Allegro u użytkownika SklepFrontGarage. Warto wziąć, bo same piątki i bezpłatna przesyłka kurierska. W ogóle spoko firma, bo kilka razy specjalnie pode mnie aukcję wystawiali w normalnej cenie. Na aukcjach najwyższe oceny, a większość sklepów podobnych ma problem z utrzymaniem takiej jakości obsługi klienta.

Gość gość
Ja ostatnio postanowiłem zadbać bardziej o silnik w swoim samochodzie. Poddałem go regeneracji w www.automotoszlif.pl i teraz pracuje o wiele lepiej. Jeżeli chcecie zadbać o silniki w waszych samochodach oddajcie je w ręce profesjonalistów, którzy zajmują się ich regeneracją.

Gość gość
Zwłaszcza poprzedniej zimy odczułem różnicę w odpalaniu silnika jak był Ceramizer zalany i jak go nie było – w tym pierwszym przypadku odpalałem bez problemów, w tym drugim musiałem się nieraz mocno umorodować.

Gość gość
Jeśli o silnik chodzi to dobrze się nim zajmie Auto Szlif http://auto-szlif.krakow.pl/ z Krakowa. Specjalizują się w naprawie głowic, regeneracji silników. Mają dobry cennik i robota szybko im idzie.

Gość johny8922
Dobre preparaty możesz dostać na stronie https://www.forte-nwe.pl/ Mają bardzo ciekawą ofertę. Ale jeśli nie potrafisz tego robić, to lepiej udaj się do sprawdzonego mechanika. Lepiej to komuś zlecić i zapłacić niż zepsuć sobie samochód.

Gość LUKI SIEDLCE
Wymiana oleju silnikowego i przelanie go olejem i pojeżdzienie zlanie go i napełnienie na nowo olejem. Pewnie że ma sens. Olej jest dosyć gęsty nawet gorący a drobiny jakies metaliczne czy inne osady nie zawsze zlecą za pierwszym razem. W /g mnie nie zaszkodzi. Tak samo jak układ wspomagania (obowiązkowo - tutaj trzymamy sie cale zycie jednej fazy jak mineralny byl zalany to tylko mineral) czy chłodzenia , wywalamy płyn zalewany nowe trochę popracujmy wylewamy i zalewamy właściwy. Płukanie płukankami raczej odpada bo to może być agresywne.

Gość gość
Warto przede wszystkim wyposażyć się w dobry olej. Osobiście polecam zajrzeć wam na stronę www.galonoleje.pl Znajdziecie tam szeroki wybór dobrych olejów samochodowych w korzystnych cenach.

Gość hingurii
Wiesz co, ja w ogóle olej całkowicie zmieniałem na nowy. Poprzedni zlałem i uzupełniłem olejem Shell Helix Ultra 5W40, jak na razie widzę sporo plusów. Raz, że oleju nie ubywa więc nie jestem zmuszony robić dolewek, dwa, że silnik jest czysty, nie odkłada się nagar tak jak było u mnie w przypadku poprzednio stosowanego oleju.

Gość kudamaczkuluk
Istnieją może sposoby by samemu dobrać olej do silnika bez wizyty np. u mechanika?

Gość trybunatka
Jest narzędzie internetowe które pomaga dobierać https://lubematch.shell.com/ . Ale jeśli chodzi o sam temat to nie wydaje mi się dobre płukanie silnika olejem. W sumie najlepiej byłoby nie płukać silnika w tym wypadku tylko zlać na ciepłym silniku olej i zdjąc do płukania miske olejową.

Gość gośćaaaa
Ahhh, ten festiwal reklamowania swoich stronek z częściami/olejami pod pretekstem odpowiadania na pytanie :D Co za trepy, mistrzowie antyreklamy... :D

Gość gość
W benzynowym silniku możesz spróbować Neste tylko syntetyk 5W40 albo 5W50. Masz tam nowoczesną bazę olejową, a nie klasycznego mineralka. Bardzo dobrze sobie zimą ten olej radzi i na krótkich trasach miejskich. Nie muszę mówić, jakie to kluczowe. Biorę regularnie od olejeklimowicz.pl. Chyba w Białymstoku najlepsza opcja, ale oczywiście mogę się mylić :)

Gość multiplatka
Jak już to raczej nie bazowy, bo oleju bazowego w olejach jest zazwyczaj tyle samo. Raczej masz na myśli, że poprostu syntetyk. Jak chcesz już płukać olejem to może Shell Helix ten ultra. Ma olej bazowy na bazie gazu ziemnego, a nie ropy jakwiększość olejów.

Gość gość
ja generalnie polecam warsztat w którym profesjonalnie zajmują się honowaniem silników, ogólnie naprawiają, regererują spalinówki, polecam ich bardzo. Mają super ceny, dobrą lokalizację no i uwijają sie szybko z praca. Spokojnie warto im zaufać jak najbardziej

Gość gość
ja generalnie polecam warsztat w którym profesjonalnie zajmują się honowaniem silników, ogólnie naprawiają, regererują spalinówki, polecam ich bardzo. Mają super ceny, dobrą lokalizację no i uwijają sie szybko z praca. Spokojnie warto im zaufać jak najbardziej http://jurgal.com.pl/

Gość malwina34
ja jestem trochę zielona w tych sprawach a nie chciałam iść do mechanika więc znalazłam na internecie filmik https://www.youtube.com/watch?v=y5SjJR7gj5s&feature=youtu.be w którym krok po kroku dowiedziałam się jak wszystko zrobić, a że przeważnie stosuje produkty firmy K2 to wiedziałam, że wszystko będzie zrobione tak jak należy

Gość gość
Użyteczność największą w silnikach wysokoprężnych osiągnąłem na razie, dzięki olejom Neste. Dobra dystrybucja jest w http://olejeklimowicz.pl. Do tego potrafią faktycznie doradzić i zaproponować kompatybilne z silnikiem nowości.

Gość teodor354
I znowu sie sprzedałem za pare srebrników na forum dla przegrywów.Zdepczcie mnie

Gość mukugurru
zawsze przed wymianą oleju w nowym samochodzie sprawdzam dodatkowo to przez aplikację shell lubematch. to prosta apka pomagająca w doborze oleju.

Gość gość Mirek
Podobno tak powinno się robić, jak zmienia sie olej pod względem marki, jaki się stosuje. Ale na tym chyba najlepiej zna się mechanik. Ja sam na przykład oleju nie wymieniam, bo pomijając nawet problematykę pod względem technicznym (brak garażu i kanału czy choćby najazdu), to co miałbym zrobić z tym olejem przepracowanym? Frytek na nim nie usmażę. Dlatego wole podjechać do mechanika, zapłacic parę groszy i po problemie. Olej od jakiegoś czasu stosuję PMO i podobnie jak filtry sam mu go dostarczam. On wykonuje tylko usługę, za którą kasuje 50zł.