Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badania PRL TSH

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pewne problemy ze zdrowiem i zdecydowałam się zrobić badania hormonalne - TSH FT3 FT4 oraz prolaktynę z obciążeniem. Powiedzcie mi koleżanki, w które dni cyklu najlepiej te badania wykonać, w internecie są bardzo rozbieżne dane. Z góry dziękuję :)

Gość gość
o takich badaniach to decyduje lekarz i wskazuje też fazę cyklu kiedy trzeba wykonać!

Gość gość
Guzik prawda. Ja jestem wlasnie swiezo leczona z powodu tarczycy, od 2 dni, wiec tak: badania tarczycy robisz w dowolnym dniu cyklu, byle rano, na czczo i dzien przed to raczej ostatni posilek zjadam do 18:00. Prolaktyne tez badasz w dowolnym dniu cyklu, tylko nie mozesz dzien przed uprawiac seksu, duzego wysilku fizycznego i sie nie stresowac, co do reszty poczytaj w internecie - bo ona silnie reaguje na stres i wynik moze byc zawyzony sytuacyjnie.

Gość gość
dzieki wielkie :) z tym stresem to moze byc ciezko, bo mam dwojke dzieci ;) ale postaram sie ograniczyc jak najbardziej. A powiedz jakie objawy mialas ze zastosowano u Ciebie leczenie? A co do pierwszej odpowiedzi, to - wedlug mnie - bez sensu, isc do lekarza, na termin wizyty u ktorego czeka sie pol roku, tylko po to zeby dal skierowanie na badania. Wole isc z badaniami w reku, to znacznie wszystko przyspieszy.

Gość gość
Objawy: suche, łamliwe włosy bez życia, problemy z pamięcią, spadek formy intelektualnej, drażliwość, to takie czołowe. Mam podwyższone TSH i prolaktynę, reszta badań w normie (robiłam jeszcze anty TPO i anty TG), USG tarczycy wskazuje na zapalenie. Zaczęłam brać tabletki. A co Tobie się dzieje?

Gość gość
Przede wszystkim wyciek "mleka" z piersi, pomimo tego, że jestem dwa i pol roku p porodzie i karmilam dziecko bardzo krotko. Poza tym prawie zerowa ochota na seks, straszne wahania nastroju, z przewaga zlego niestety, problemy z cera (tradzik jak u nastolatki...). Juz kiedys robilam badania prolaktyny i mialam 24,9 przy normie do 25. Moja lekarka rodzinna stwierdzila ze jak w normie to nie ma co sie doszukiwac. Postanowilam sie wybrac do ginekologa endokrynologa, moze ten mnie potraktuje powazniej...