Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pawel1992k

Wpłata pieniędzy na konto a komornik

Polecane posty

Gość pawel1992k

Mam pytanie w sprawie konta w banku, rodzice odłożyli sobie większą sumę pieniędzy do przysłowiowej skarpety, jednak teraz chcieli by te pieniądze wpłacić na konto żeby pracowały na siebie. Nie jest to jednak takie proste, bo nad ojcem ciąży komornik. Czy jeżeli mama założy konto tylko na siebie to czy komornik ma prawo wejść na to konto? I druga sprawa czy jeżeli ja chciał bym wpłacić te pieniądze na konto oszczędnościowe, to czy urząd skarbowy może przyczepić się do mnie (mam 22 lata i od roku stałą prace) skąd mam te pieniądze i będę miał z tego tytułu kłopoty? Z góry dzięki za odpowiedź :)

Gość gość
komornicy nie znają wszystkich kont, moim zdaniem to może nawet Twój stary założyć konto w banku jakimś i nic o nim nie mówić komornikowi.

Gość pawel1992k
być może nie znają ale chce znać odpowiedz od strony prawnej jak to z tym jest.

Gość gość
strona faktyczna, praktyczna też jest znacząca nie tylko prawna. jakim cudem komornik ma zaglądać do Twojego konta, albo ktokolwiek inny. Będziesz miał sobie pieniądze na koncie i nikt się nimi nie będzie interesować. ja sam mam długi, ale komornicy sami przyznają, że tak jest, że blokują konta, a ludzie zakładają sobie drugie. tak też ja mam.

Gość pawel1992k
okej więc jeśli moja mama załozy sobie konto którego współwłascicielem NIE jest ojciec to komornik nie moze go ruszyc w zaden sposób?

Gość gość
nie orientuję się jakie jest prawo egzekucyjne. ma tu też może znaczenie czy małżeństwo żyje w rozdzielności czy we wspólności majątkowej. Są przypadki przecież, że dłużnicy wszystko przepisują na żonę i nic im komornik nie może zrobić. domy, pieniądze na koncie, mieszkania są na żonę i żyją sobie świetnie nietykalni. Komornik przecież nie wszedł na konto czy na dochody Twoje lub Twojej mamy tylko dlatego że jesteści najbliższą rodziną? więc dlaczego miałby wejść teraz na konto na Twoje lub Twojej mamy.

Gość gość
komornik wysle pisma do wszystkich banków wiec niech Twój ojciec na siebie niczego nie zakłada, pytanie podstawowe za co Twój tata ma dług?? Bo jesli za ZUS lub US to twojej mamie tez zajma konto, lub jesli poreczyła jakas pozyczke w banku. NO i kwota wolna od zajecia to chyba teraz cos koło 12 tys, tej kwoty komornik nie ma prawa ruszyc nawet jesli juz by była na zajetym koncie

Gość gość
Są przypadki przecież, że dłużnicy wszystko przepisują na żonę i nic im komornik nie może zrobić. domy, pieniądze na koncie, mieszkania są na żonę i żyją sobie świetnie nietykalni. tak pod warunkiem ze sie na zone cos przepisze zanim dłuznicy wysla komornika, przepisanie pozniej komornik moze spokojnie cofnac składajac skarge pauliańska na dłuznika który celowo wyzbywa sie majatku

Gość gość
Jezeli rodzicie nie maja rozdzielnosci majatkowej i mama rowniez odpowiada za ojca dlugi, to komornik moze zajac te pieniadze, wiec nie ryzykowalabym.

Gość gość
nie za wszystkie długi odpowiada małżonek, co za długi maja rodzice??????????

Gość gość
no nie wiem czy komornik do wszystkich banków wysyla pisma. ja mam dlug w us i mam blokade na kontach ktore podalem w sprawie, na innych normalnie mam obroty i nikt sie nim nie interesuje. przeciez w kraju jest ponad 30 bankow.

Gość pawel1992k
dług jest za niespłacone alimenty. do tej pory komornik nie miał ruchu i przez wiele lat nie mógł nic zrobić bo ojciec nie ma nic na siebie. dopiero od niedawna zabiera pieniadze za zwrot podatkowy z pitu. nie maja rozdzielnosci podatkowej ale czytałem ze jeżeli konto nie jest na współwłasność to nie moze ale chce sie upewnic

Gość gość
Twój ojciec ma zamiar spłacic ten dług??? wie ze moze isc za niego do wiezienia????

Gość gość
dlaczego rodzicie nie pojda do prawnika? Skoro odlozyli duzo pieniedzy, to chyba moga 100-200zl i sie wszystkiego dowiedziec, zeby potem nie plakac. Komornicy czesto dzialaja bezprawnie i czlowiek musi sam dochodzic swoich praw. Nam zabrali pralke i telewizor mimo iz nie mieli prawa i rodzice musieli pisac pisma do sadu. Nie pytaj sie na kafe tylko do prawnika idz

Gość gość
a tak w ogole nie placic alimenty na wlasne dziecko to zwykle swinstwo i mam nadzieje, ze zabiora wam te kase

Gość pawel1992k
biorąc pod uwagę to ze komornik próbuje ściągnąć coś od pewnie ponad 15 lat z marnym skutkiem to raczej mój ojciec nie zamierza nic płacić. i nie sadze żeby poszedł siedziec, nie po takim czasie. ale nie zbaczajmy z tematu. tez mysle ze powinni zapytać sie jakiegos prawnika ale wolałem zapytac na razie tutaj, moze ktoś ma podobna sytuacje lub sie orientuje jak to jest.

Gość gość
jesli chodzi o alimenty to komornicy sie nie p*****la i biora w ostre obroty takiego tatusia :O współczuje ojca

Gość gość
ja bym założył na siebie i dał rodzicom dostęp do niego. to że znajdzie to komornik to jakiś cud byłby, nawet jeśli Ty według prawa też byś odpowiadał, co jest bardzo mało możliwe.

Gość pawel1992k
"a tak w ogole nie placic alimenty na wlasne dziecko to zwykle swinstwo i mam nadzieje, ze zabiora wam te kase" ocho i juz zaczynają sie hejty... nie znasz sytuacji więc nie pisz tak

Gość pawel1992k
"gość 02.06.2014 ja bym założył na siebie i dał rodzicom dostęp do niego. to że znajdzie to komornik to jakiś cud byłby, nawet jeśli Ty według prawa też byś odpowiadał, co jest bardzo mało możliwe." to jest pewne rozwiazanie ale stad moja druga częśc pytania. czy jesli wpłace wieksza sume na swoje konto oszczednosciowe to czy urzad skarbowy nie doczepi sie skad mam takie pieniadze?

Gość gość
a skąd US może wiedzieć o stanie Twojego konta, myślisz, że oni tam siedzą i sprawdzają? możesz na tym koncie mieć z 500tys. i jeśli bank o tym nie poinforuje to US też się nie dowie. Tak naprawdę US jest głuchy i ślepy i gdyby nie jakieś cynki to nic by nie wiedział. Bank na pewno Cię nie podklabluje, możesz tylko dla pewności w partiach wpłacać tą kasę, albo w różnych bankach, jak to jest ponad 100-200tys zł na przykład. Ja byłem bezrobotny, miałem sprawę w US i na koncie jakieś 200 tys. złotych i skąd by mieli niby o tych pieniądzach wiedzieć.??

Gość gość
mam nadzieje ze sprawa w koncu trafi do komornika który ostro sie wezmie za twojego ojca i spłaci dług lub odsiedzi go w pudle :O

Gość gość
oczywiscie ze US dowali sie skad masz taka kase, monitoruja wszystkie przelewy powyzej jakiejs kwoty, chyba 12 tys

Gość gość
żadnych przelewów nie monitrują są głusi i ślepi, zresztą możesz te przelewy podzielić na mniejsze, na kilka banków. US nic nie wie, a banki wcale tak chętnie z nim nie współpracują. Ja mam sprawę w US za długi i jestem pewien, że jakbym dostał dziś na moje konto przelew 200 tys, to nikt by się o tym nie dowiedział w US.

Gość gość
ta jasne mój ojciec pozyczył mojej siostrze 12 tys, przelał jej na konto i od razu musieli sie tłumaczyc skad ta kasa. A tak swoja droga autorze to niezły ch*j z twojego "tatuska"

Gość pawel1992k
wielkie dzieki za odpowiedzi :) to daje mi jakis ogólny zarys ale chyba bez prawnika i tak sie nie obejdzie... jestem pewien za to ze jesli jest jakas duza kwota wpłacona to bank ma obowiazek powiadomic o tym US. ale jaka to kwota nie mam pojecia. interesuja mnie merytoryczne odpowiedzi od osób które cos wiedza albo maja doswiadczenie z czyms podobnym, osobiste opinie na temat mojego taty są zbędne

Gość gość
a ja byłem bezrobotny, miałem sprawę w US i ze stanów przychodziły do mnie przelewy na 100tys. zł i nikt nie mnie nie ciągał, bo niby skąd mieli wiedzieć. dodatkowo kupowałem za pieniądze fundusze z zagranicy, za które niby miałem odprowadzać podatek, oczywiście tego nie robiłem.

Gość gość
"""a ja byłem bezrobotny, miałem sprawę w US i ze stanów przychodziły do mnie przelewy na 100tys. zł i nikt nie mnie nie ciągał, bo niby skąd mieli wiedzieć. dodatkowo kupowałem za pieniądze fundusze z zagranicy, za które niby miałem odprowadzać podatek, oczywiście tego nie robiłem. """"" mój kumpel tez był taki "cwany" i US sie do niego odezwał po 10 latach jak odsetki z***biscie urosły i musi spłacic teraz 130 tys :D nie ciesz sie koleś, albo ciesz poki mozesz :D

Gość gość
po 5 latach się przedawnia to jak mogli po 10 się odezwać.

Gość gość
no widzisz jak Cie US ruszy to nie wygrasz, kumpel był u prawnika i US tak ładnie wszystko zalatwił ze u nich nic sie nigdy nie przedawni :D i teraz oddaje pół pensji i bedzie spłacał ponad 10 lat, a suma wyjsciowa która olał to 5 tys