Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersią. Co robić? :)

Polecane posty

Gość gość

Hej. Zaczynam właśnie 36. tydzień ciąży. Coraz bliżej poród. usmiech.gif Jeśli będę miała pokarm i wszystko będzie w porządku, chciałabym karmić piersią. Jednak wiem, że pewnie zdarzy mi się czasem wyjść z domu i zostawić dzidziusia z tatusiem. Kończę właśnie studia, obronę pracy magisterskiej mam w październiku. Miałam wszystkie sprawy związane z uczelnią i pracą zamknąć w czerwcu, ale jak to często bywa, trochę mi się wszystko przesunęło z różnych powodów. Co wtedy robić? Na ile starcza odciągnięte mleko i czy mleko matki można zastąpić innym? Czy w ogóle warto w takim wypadku karmić piersią? usmiech.gif To moje pierwsze dziecko, jestem kompletnie zielona. Nie hejtujcie, tylko powiedzcie, jak to było u Was. usmiech.gif Pozdrawiam.

Gość gość
?

Gość gość
Oczywiście, że opłaca się karmić piersią. Dla Twojego dziecka jest to najlepsze mleko, bo dostosowane jest do wieku i rozwoju dziecka. Zmienia się z każdym karmieniem, porą dnia i miesiąca. Można mleko odciągać i mrozić. Mleko w zamrażalce można przechowywać do 6 miesięcy. Na początku jest ciężko, bo pierwsze 3 miesiące dziecko praktycznie wisi na piersi, a to dlatego, że potrzebuje bliskości mamy, i ssanie jest dla dziecka uspokajające. Trzeba jednak uważać ze smoczkami i butelkami ponieważ jest to inny rodzaj ssania i często dzieci się wkurzają bo ssanie piersi wymaga innej techniki niż ssanie smoczka, a z butelki szybciej leci i często dzieci po podaniu mleka w butelce nie chcą ssać piersi bo to za dużo roboty. Dlatego lepiej podawać małemu dziecku (noworodkowi i niemowlakowi) odciągnięte mleko w specjalnym kubeczku lub strzykawką. Taki kubeczek ma firma medela na przykład. Ogólnie polecam Ci przeczytać książkę "warto karmić piersią" magdaleny nehring gugulskiej. znajdziesz tam wszystkie informacje na temat karmienia piesią, pozycji w jakich karmić, jak przechowywać mleko, jak rozwiązywać problemy i dlaczego mleko matki jest takie dobre dla dziecka. .http://chomikuj.pl/brassika/zachomikowane/warto+karmi*c4*87+piersi*c4*85,926511178.pdf książka nie jest długa, w dwa wieczory uda Ci się ją przeczytać, a będziesz przygotowana do karmienia, o czym często zapominają kobiety będąc w ciąży.

Gość gość
karmilam piersia do prawie 6 miesiaca. jesli musialam gdzies wyjsc dziecko dostawalo mleko modyfikowane, nie bawilam sie w odciaganie. dawalam mleko hipp, tylko po nim nie bylo ulewania i bolu brzucha. nieraz tez dawalam mleko na noc, zeby lepiej spal. a z czasem w ciagu dnia zastepowalam karmienie piersia mlekiem modyfikowanym i mimo podawania mm pokarm w piersiach mi nie zanikl. teraz dziecko ma 8 mieisiecy piers dostaje jesli chce tylko w nocy 1-2 razy, a mleko dalej mam w piersiach.

Gość gość
Ja jak musiałam gdzieś wyjść zawsze odpowiednio wcześniej odciągałam pokarm. Mleko możesz nawet mrozić w odpowiednich pojemniczkach, a to jest dobry pomysł na dłuższe i częste wyjścia.

Gość gość
Karm piersia i nawet sie nie zastanawiaj nad mm, to najlepsze co mozesz dac dziecku. Z dzieckiem nie mozesz wychodzic by zalatwiac sprawy? Zawsze wtedy mozesz szybko dziecko nakarmic, kup chuste lub nosidelko to bedziesz mogla poruszac sie bez ograniczen. Ja z corka nie zamierzam sie rozstawac az nie skonczy pol roku.

Gość Ekspert Philips AVENT
Dzień dobry. Jeżeli zależy Pani na karmieniu dziecka naturalnym pokarmem, konieczność okresowego wychodzenia z domu nie powinna stanowić przeszkody. Pod Pani nieobecność dziecko nakarmić może bowiem ktoś z osób bliskich, korzystając z butelki do karmienia, wypełnionej odciągniętym pokarmem naturalnym. Mleko z piersi może Pani ściągać laktatorem w dowolnym momencie, a następnie przechowywać w lodówce w przeznaczonych do tego pojemniczkach. Proszę jedynie pamiętać, aby podczas wyboru butelki, zaopatrzyć się w produkt przeznaczony do karmienia mieszanego, np. Butelkę Philips AVENT z serii Natural. Butelka do karmienia mieszanego nie zaburzy naturalnego rytmu ssania u dziecka, tym samym, w nagłej sytuacji, jak wyjście na uczelnię czy też wizyta u lekarza, dziecko będzie można bez obaw nakarmić z takiej właśnie butelki. Jeśli będzie miała Pani dodatkowe pytania, proszę pisać bezpośrednio na adres:ekspert@philips.com --- Ekspert Philips Avent, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z produktami Philips Avent, a także opieką nad dziećmi i karmieniem. Zapraszam do dyskusji lub kontaktu bezpośredniego

Gość gość
Autorko jasne ze opłaca sie karmić, nie ma co rezygnować bo studia itp. Broniłam licencjat w ciąży już, poszłam na dzienną mgr, urodziłam na 4 roku, chodziłam na zajęcia gdzieś 2-3 razy w tyg na 2-4h mnie nie było z dzieckiem był tata i karmił małego odciągniętym mleczkiem. Teraz kończe mgr obrna na wrzesień i dalej karmie piersią mały ma 14 mc, nie zna smaku mm, dodam że pracuje odkąd skończył 6 mc;)

Gość gość
Witam Was moje drogie! Jeżeli miałybyście ochotę poczytać o wszystkim co nas, kobiet dotyczy - problemach kobiecych, ciąży porodzie i naszych dzieciach zapraszam na http://dumnamama.pl Jest to portal, który współtworzony jest z Wami - kobietami abyście mogły czytać to, co Was interesuje! Serdecznie zapraszam i życzę dużo, dużo zdrówka! :)