Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćW

Siad na kształt W kiedy powinien zaniknac

Polecane posty

Gość gośćW

Mój synek ma skonczone 2 lata i czesto siada na kształt litery W. Staramy się to u niego wyeliminować za każdym razem zwracając mu uwagę i wtedy prostuje nóżki lub klęcząc wciąga je pod pupę. Czy ten element powinien już u niego zaniknąć, czy mam się martwić? Czy ktoś ma moze doświadczenie w tym temacie?

Gość gość
Moja tak nie siada, ale siostrzeniec owszem. Dlaczego chcesz to wyeliminować czy to coś złego ?

Gość gośćW
Chce to wyeliminować, bo jest to tzw. element prymitywny,który powinien zaniknąc u dziecka. Przewlekłe takie klęczenie powoduje inny środek ciężkości ciała, problemy z kregosłupem w przyszłości, moze być przyczyną tzw. małpiego chodu( głowa pochylona doprzodu, ramiona "okrągłe"-tzw wpływ STOS. Wszystko to póżniej moze być przyczyną także złej koncentracji np. dziecko nie bedzie mogło usiedzieć w długo przy szkolnej ławce- bedzie mu mocno niewygodnie. Nie wiem czy mam sie martwic, czy nie, bo nie wiem do którego roku życia to moze się utrzymywać.

Gość gość
Nigdy większej głupoty nie słyszałam. Moja siostra tak siadała teraz ma 22 lata i nadal tak siada. I nie chodzi jak małpa, ma prace siedzącą i daje sobie radę. Zostaw dzieciaka w spokoju.

Gość gość
Do Pani powyżej- nie jest to głupota, to co jest napisane wyżej może ale nie musi występować. Proszę zasiegnąc lektury, np P.Sally Goddard Blythe- Uwaga, równowaga i koordynacja-wydawnictwo naukowe i wtedy wypowiadać się na ten temat. Mnie to siadanie niepokoi i synek ma symptom np "opuszczonej" główki, nie ma postawy ciała wyprostowanej. Lekarz powiedział, ze należy go obserwować. Dlatego pytam jak w temacie.

Gość gość
oprócz tego że takie siadanie ma wpływ na późniejsze życie jak ktoś tu opisuje to jeszcze źle wpływa na stawy zwłaszcza kolanowe powinno się dążyć do jak najszybszego odzwyczajania dziecka siadania w taki sposób

Gość gość
Jestem fizjoterapeutą i zgadzam się- dziecko nie powinno siedzieć w ten sposób. Może to powodować wszystko to o czym pisze autorka a także koślawość kolan w konsekwencji również stóp. Po prostu musisz pilnować i korygować dziecko za każdym razem jak tak siedzi. Warto też by było się skonsultować z neurologiem lub fizjoterapeutą dziecięcym czy dziecko nie ma obniżonego napięcie mięśniowego.

Gość gość
synek ma 16,5 miesiąca. Też czasem tak siada. Niezbyt często, ale się zdarza. (a może muszę się bardziej przyjrzeć kiedy itp.)Zabronić mu? Zmieniać pozycję?