Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Budowa domu w Niemczech

Polecane posty

Gość gość
Ja również, z tą różnicą iż niemców nie uważam ani za naród wymagajacy ani lubiacy porzadek a już na pewno nie pracowity raczej za wytresowane małpki niemieckiego reżimu :) Prawda jest taka, że nie ma narodu bardziej aroganckiego, bardziej podłego moralnie od niemców.Fałsz, obłuda, podstęp, intryga oto cały niemiec.

Gość gość
Ja również, z tą różnicą iż niemców nie uważam ani za naród wymagajacy ani lubiacy porzadek a już na pewno nie pracowity raczej za wytresowane małpki niemieckiego reżimu usmiech.gif Prawda jest taka, że nie ma narodu bardziej aroganckiego, bardziej podłego moralnie od niemców.Fałsz, obłuda, podstęp, intryga oto cały niemiec. xxxxxxxxxxxxxxxxx a z czy się zgodziłaś?

Gość gość
Polecam swoje usługi . Budujemy domy w stanie surowym i wykończone pod klucz . Mój telefon +48 501 119 200 email:kewis@kewis.pl, www.kewis.pl

Gość gość
Co Wy piszecie!!!??/ Najpierw trzeba określic kto i gdzie mieszka/..chodzi o miasto.!!!! ja pracuje sam!!! dwoje dzieci!!! zona nie pracuje!!! zarabiam 1510 € Netto!!! dostałem kredyt na budowe domu!!!! i płace raty mniejsze ,aniżeli wczesniej płaciłem czynsz!!!!!!!!! a do tego jak mam cos zrobić sobie w domu to robie to i wydaje pieniądze z przyjemnościa i uśmiechem..ponieważ wiem ,ze ten dom jest mój!!!! jak wiadomo lepiej wydawac dla siebie niż dla vermity!!! pozdrawiam

Gość gość
to z czego wy żyjecie w tym szkopskim landzie? 1500 eu ??? plus ten mierny kindergeld i co dalej? bosze co za dziadostwo bieda :O człowieku jaki domek ? chyba ruinę po dziadku hitlerze kupiłeś a nie domek co Ty myślisz że nikt poza Tobą w DE nie mieszka ? żeby wierzyć w te bzdety co tu wypisałeś ? masakra ...gdzie prąd ,gdzie tv gdzie jakieś ubezpieczenie domu , gdzie paliwo, ubezpieka auta ? weź się człecze nie ośmieszaj

Gość Irka Mięłło
Polecam fajny sposób na urozmaicenie mieszkania czy domu raczej. Oranżeria! My właśnie sobie taką budujemy, a właściwie to winter-gardens.pl nam buduje. To jest po prostu coś niesamowitego, jak w filmie - luksus w bardzo przystępnej cenie.

Gość gość
Witam . Chętnie wybuduje taki domek. Moja firma ma 24 lata doświadczenia w usługach budowlanych, Pod tym adresem nasze realizacje www.aiyellow.com/abbud/

Gość gość
My tez zarabiamy Tylko 2500€ netto, trojka dzieci i kredyt na Dom stoi!!! Niewiem w czym Problem.

Gość gość
Zanim kupi się mieszkanie lub dom, warto pomyśleć o dofinansowaniu MDM, dzięki któremu można otrzymać nawet 100.000 dofinansowania. To są spore pieniądze, zwłaszcza przy tak dużym wydatku, kredycie związanym z kupnem domu. Warto zapoznać się z wszystkimi benefitami, jakie oferuje program: http://mieszkaniedlamlodych.com/

Gość gość
O proszę, mój temat dalej aktywny:) nie budowaliśmy sie, nie znaleźliśmy jakiejś konkretnej, dobrej firmy co by dom postawiła. Koszta wstępne rozrachunkowe tylko sie piętrzyły, zdecydowaliśmy jednak kupić dom z rynku wtórnego. Jesteśmy bardzo zadowoleni! Dom juz wyremontowaliśmy, remont nas kosztował ok 40tys€ ale tez mamy wszystko nowe i jest ok. Ja jestem zadowolona i mogę powiedzieć ze duzo lepiej i wygodniej mieszka nam sie na swoim niż na wynajmie. Pozdrawiam:)

Gość archpol
Witam Jestem Architektem w Niemczech Pomogę przy załatwianiu wszelkich formalności związanych z budowa domu w Niemczech od projektu do realizacji i uzyskania nowego adresu Państwa domu. Posiadam niemieckie uprawnienia architektoniczne w pełnym zakresie jestem wpisany do niemieckiej izby architektów. Posiadam niemieckie uprawnienia, jako Sicherheits und Gesundheitsschutzkoortinator. Jest to odpowiednik polskiego BHP Nadzór SiGeKo jest wymagane przy budowach wymagających zatrudnienia wielu podwykonawców (tzn. więcej niż jednego np. elektryk hydraulik dekarz murarz). Współpracuje z Niemieckim konstruktorem oraz projektantem charakterystyki cieplnej wykonującym Wärmeschutznachweis. (W niektórych Przypadkach wystarczyło zaświadczenie ze dom spełnia normy cieplne) Adaptuje polskie projekty oraz uzupełniam o konstrukcje wykonaną przez niemieckiego konstruktora. Pomagam przy Bauvoranfrage, jeśli inwestor się na nie zdecyduje ( Zapytania przedprojektowe trzeba za nie zapłacić do urzędu odpowiedz jest wiążąca cos jak warunki zabudowy w Polsce) oraz Vorankundigung, jeśli jest wymagane (Zgłoszenie budowy na 2 tygodnie przed rozpoczęciem) Współpracuję również z branżystami Posiadającymi uprawnienia, jako Elektryk i Hydraulik. Zapraszam do współpracy Jakub Drobnik 0049 152 143 400 22 drobnikkuba@gmail.com www.archpol.com

Gość gość
Chyba nie poznalas Francuzow..:)

Gość gość
Do Pani , ktora zamiast budowac kupila gotowy dom ;) czy mialas jakies problemy z kredytem ? Czy dali ci tez na remont ? Bo niby slyszalam, ze jak dadza ci na zakupy ziemi to juz niedaja ci na budowe, jesli nie masz wkladu wlasnego conajmniej 80 tys. !? Rozumiem , ze daja ci na ziemie tyle ile jest warta przecietnie, a jak placisz drozej to musisz sobei dolozyc i wszelkie Kaufnebenkosten ty ponosisz ze swoich, ale zeby wymagali potem jeszcze tyle wkladu wlasnego to dziwne dla mnie ... Masz jakies doswiadczenie z tym?

Gość gość
Witam, u nas było tak, że najpierw poszliśmy do banku zapytać się o naszą zdolność kredytową. Była ona wtedy w okolicach 250 000 €. Swoich oszczędności mieliśmy około 30 000 €, poza tym żadnych innych kredytów np. na samochód czy coś. I w tych granicach szukaliśmy działki budowlanej + wykonawcy na postawienie domu. Wygląda to tak, że jak już np. znajdziecie działkę za powiedzmy 100 000 €, bank Wam daje te pieniądze, a później na postawienie domu i rachunki daje resztę, ale nigdy nie daje całości sumy od razu na konto np 250 000 € tylko ratami. Informujecie na co potrzebujecie pieniądze i ile, oni sami przelewają, wy dostarczacie rachunki. Powiem szczerze, nie żałuję że nie stawialiśmy nowego domu. Co prawda znowu jesteśmy w remontach, robimy taras i ogrodzenie, ale dom już jest ładnie wykończony, i nie kosztowało to tak dużo pieniędzy jak postawienie nowego. Z tego co się orientuję, to banki nie wymagają na dzień dzisiejszy wkładu własnego. Jeżeli takowy masz, wtedy masz lepszą zdolność kredytową i na lepszych warunkach ale konieczność to nie jest. Poza tym nie znam prawie żadnego niemca który by miał w domu w młodym wieku, bo przeważnie młodzi stawiają domy, około 80 000 €.

Gość gość
Ja tez rozważam budowę domu tu w DE , problem mam jedynie z wyborem firmy - okoliczne oferuja naprawdę niewielkie domy bez piwnicy i garażu za kosmiczne kwoty, a nie wiem jak to jest jeżeli budować miałaby polska firma. Macie doświadczenie z polskimi firmami ?

Gość gość
Witam, prowadzę biuro architektoniczne w Niemczech. Wykonujemy wszystkie prace architekta. Adaptacja polskich projektów, projekty indywidualne, pozwolenia budowlane, nadzór budowlany, doradztwo, paszporty energetyczne, doradztwo energetyczne. Proponuję państwu moje usługi, lub firmy budowlane zachęcamy do współpracy. Kontakt : Damian Rudzinski Tel 0049 2752 89 69 801 info@r-architektur.de www.r-architektur.de Pozdrawiam Rudzinski

Gość gośćaga
No cóż ..ja mieszkam tu juz 20 lat i jesli chodzi o Niemców to nie ma co generalizować ,podobnie jak w Polsce sa tacy i tacy.Sa ludzie którzy dogadają sie z każdym i sa ludzie bardzo konfliktowi i niezadowoleni...zarówno wsród Polaków jak i Niemców . Ja wole osobiście za sąsiada Niemca niż Polaka.My bardzo długo decydowaliśmy sie na kupno ...najpierw planowaliśmy dom ,kupiliśmy jednak mieszkanie ( córka juz sie wyprowadziła syn 16 lat ) nie mamy ochoty do końca życia spłacać kredytu . Ważne było dla nas aby nie finansować 100 procent - nasz finanzberater doradził nam żyć przez rok tak jakbyśmy mieli kredyt ,odkładaliśmy pieniądze i daliśmy radę ,ogólnie dużo oszczędzalismy ,aby mieć gotówkę na remont ,wszystkie ubezpieczenia i wszystkie nebenkosten przy zakupie.Uwazam ze 3000 to mało ...zwłaszcza przy obecnej sytuacji w Niemczech gdy jedno z was straci prace to jesteście pogrążeni przy 100 sfinansowaniu zakupu domu - musicie mieć własna gotówkę.My kupiliśmy mieszkanie do remontu wszystko zrobiliśmy sami tak jak chcieliśmy w 3 mce ( nowe podłogi ,okna ,kaloryfery ,drzwi ,meble) mieszkamy teraz taniej niż wcześniej na wynajmie ( spłacamy 6 procent tielgung:-))To była najlepsza decyzja naszego życia i naprawdę nie musimy niczego sie wyrzekać żyjemy tak jak wcześnie.Czemu nie zdecydujecie sie na dom do remontu wyjdzie wam zdecydowanie taniej , my szukaliśmy rok czasu - nie jest łatwo .Przedewszystkim jesli myślicie ze teraz jest wam cieżko to szczerze watpię jesli masz dom zawsze coś...my mamy mieszkanie i jest tzw .hausgeld co miesiąc wpłacamy tam pieniądze na remonty ..A przedewszystkim przymierzając sie do takiej decyzji weźcie sie za oszczędzanie.

Gość gość
To sa niskie dochody ...z dwójka dzieci - tak ??Kiedys dzieci pójdą na studia a to jest tu naprawdę niezły wydatek ,nie na wszystkich kierunkach dzieci maja czas aby dorabiac( np.medycyna ) Co będzie jesli popsuje sie piec od centralnego ogrzewania ,albo coś innego .Grundsteuer w ciagu ostatnich 5 lat podrożał o 13 procent ,wszystko drożeje a pensje stoją w miejscu.Macie jakieś oszczędności czy na bieżąco wydaje swoje dochody ?Jesli tak to czarno to widzę .

Gość gość
Za 200 tys nie znajdziecie u was domu ?To naprawdę sporo u nas za te pieniądze kupilibyśmy fajny dom do małego remontu .Mieszkasz w duzym mieście ?

Gość gość
przecztalam tylko pierwszy wpis. chcecie bidowac ale kto wam udzieli takiego kredytu z takimi zarobkami :-/

Gość gość
Nie jeden Bank im udzieli kredytu ,przeciez to dla nich czysty zarobek . A oni pogrąża sie przy kolejnych naprawach ,rocznych podatkach itd ,itp...zaczną sie problemy z brakiem pieniążków ,żadnego urlopu ,bądź rodzinnych przyjemności ...No i skończy sie marzenie o domu ...Jak ktos nie umie oszczędzać i teraz juz pieniądze sa od 15 do 15 to nie wiem ...a moze jeszcze jedna ciąża ..i koniec .Ale bank da im kredyt - oczywiście nawet przy takich dochodach ,ale przy 100 procentowym ,a nawet większym bo przeciez potrzebują rownież pieniądze na notariusza i wiele innych opłat związanych z zakupem nieruchomosci ,sfinansowanie będzie bardzo niekorzystne oprocentowane .Przemyslcie lepiej to jeszcze raz !

Gość gość
Witam, prowadzę biuro architektoniczne w Niemczech.Wykonujemy wszystkie prace architekta. Adaptacja polskich projektów, projekty indywidualne, pozwolenia budowlane, nadzór budowlany, doradztwo, paszporty energetyczne, doradztwo energetyczne. Organizujemy budowy domow przes polskie firmy pod klucz lub w satanie deweloperskim. Proponuję państwu moje usługi, lub firmy budowlane zachęcamy do współpracy. Kontakt : Damian Rudzinski Tel 0049 2752 89 69 803 info@polskiarchitekt.de www.polskiarchitekt.de

Gość gość
Boze, jakie bzdury. Dawno juz cos takiego nie czytalam. Jak wam wszystkim tu tak zle to granice otwarte- wara do polski!!! Tam bedziecie miec zaj..... sasiadow. Nie wiem po co tu wszyscy przyjechaliscie.....jak wam tak zle! Piszecie " nie budowac domu bo sasiad kolo sasiada" - a w bloku mieszkacie sami? Sasiadow nie ma? W tych klatkach.....zgroza! Jestescie kupa rozbestwionych, zazdrosnych polaczkow-cwaniaczkow!!!

Gość gość
cena działki w moim przypadku to ok60tyś+ notariusz i przygotowanie działki do budowy (wyrównanie terenu , zbadanie ziemi ,wywiezienie ziemi przywiezienie żwiru i wyrównanie go )to ok20tyś i koszty wybudowania przez firmę to 200tyś to do tej pory . firma jeszcze nie zaczęła,zacznie lada chwila

Gość jeszcze tylko chwilke w DE
To ja tylko swoje 3grosze o obludzie niemcow, znam z autopsji mniej sie krzywia sasiedzi na wrzaski dziecka jak matka tez niemka bo jak polka to juz na calego. To po prostu uprzedzenia wyssane z nazistowskiego lona

Gość gość
niemcy to straszne sztywniaki, zero luzu, wszystko takie poważne, tylko praca i porządek, zero spontanu, co za makabra takie życie

Gość gość
W Niemczech mieszkam 5 lat, właśnie kupiliśmy dom. Jak czytam komentarze, a przyznam, że wszystkich nie dałam rady, to mam wrażenie, że były pisane przez ludzi z ciężkim bólem d**y, którzy ciułają cent do centa zarabiając 8,50€ na godzinę i odkładają żeby wrócić do Polski i udawać wielkich panów i władców świata. Nie wjem, skąd wasze informacje, ale ja mieszkam w Hessen, tu domy mają takie działki, że możnaby drugi dom postawić a starczyło by miejsca na dwa solidne podwórka, a co do ludzi, to wiecie jaka jest mentalność polaków? Jak sąsiad ma super auto, to polak marzy, żeby mu je ukradli/rozwalili. A niemiec? Ten kombinuje, jak dorobić i mieć lepsze.

Gość gość
Ja już jestem na końcówce, kupiliśmy dom w stanie surowym znajomy, który jest budowlańce pomógł nam w budowie, jeżeli ma się znajomości budowa nie jest dość kosztowna, co do umeblowania to radze szukać sklepów takich jak https://hegenshop.de/, gdzie ceny są dość przystępne i często zdarzają się wyprzedaże.

Gość gość
Życzę wszystkim Europejczykom wszystkiego dobrego i domu w 5 lat w Niemczech, ale jak będzie tam źle, mam nadzieję że będziecie bronić swojej nowej ojczyzny, a nie uciekać do Polski! Wole polskie gówno w polu niż fiołki w Berlinie!!! I nie zazdroszczę, 5% ludzi się udaję 95% nie. Ukraińcom się podoba w Polsce, Polakom najwyraźniej nie, szukają lepszego życia u Niemca! A Niemiec chce żeby polaczek zapierdalał na Niemca!