Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beatka113

gruczolak przysadki mózgowej

Polecane posty

Gość beatka113

hej:)dwa miesiące temu trafiłam do szpitala z zaburzeniami widzenia okiem lewym,mdłości, bóle i zawroty głowy.Podejrzewali guza mózgu.Po rezonansie magnetycznym rozpoznano gruczolaka przysadki mózgowej i zapalenie tarczy nerwu wzrokowego lewego. Czy te objawy są powiązane z gruczolakiem przysadki czy są to dwie różne choroby.Od czego to zapalenie nerwu wzrokowego?Czy to są objawy innej choroby a jeżeli tak to jakiej? jestem ciągle diagnozowana ,wykluczyli boreliozę czynnik infekcyjny.Proszę o opinię:/pozdrawiam

Gość gość
gruczolak to niegrozny guzek, nie ma nic wspolnego z guzem mozgu. Leczy sie go farmaceutycznie i najczesciej jest powiazany ze zbyt wysoka prolaktyna - hormonem wytwarzanym przez przysadke. Dostaniesz leki i gruczolak sie wchlonie. Jesli chodzi o nerw wzrokowy to nie mam pojecia, musisz lekarza zapytac.

Gość beatka113
hej przed przyjęciem do szpitala podejrzewali guza mózgu ale po rezonansie go wykluczyli. Masz rację to jest hiperprolaktynemia czynnościowa .Ale czy ten gruczolak ma coś wspólnego z zapaleniem nerwu wzrokowego:/