Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia

Polecane posty

Gość gość

Jestem mama 8 miesiecznego dziecka. Piersia karmilam zaledwie pare tygodni. Nie bede teraz piisac z jakich powodow zaprzestalam. Zmierzam do czegos innego. Skad u nas w Polsce taki nacisk spoleczny na karmienie naturalne? Kobiety ktorr karnia mlekiem mieszanym sa przez gro ludzi postrzegane jako wyrodne baby dbajace wylacznie o swoje dobro! A przeciez kazdy ma prawo wyboru. Pomijajac fakt iz b. czesto osoby atakujace nawet nie spytaja z jakich powodow sie nie karmi piersia. Generalnie z tego typu atakami lub lagodniej ujmujac zdziwieniem spotkavc sie mozna wszedzie piczawszy od sali polozniczej po pediatrow rodzine itd...

Gość gość
Mój mały miał 4 miesiące jak przestałam go karmic piersią. Czy odczułam jakieś piętno z tego powodu? Nie. Jakoś nie przejmowałam się niczyją gadaniną, a te "szalone eko mamuśki" w przychodniach omijałam szerokim łukiem i nie rozmawiałam z nimi. Uważam jedno: każda, powtarzam KAŻDA matka wie, co jest najlepsze dla JEJ dziecka i nikt nie powinien się w to wpierniczać.

Gość gość
bardzo, baaaardzo dawno nie spotkałam się z tym, żeby ktokolwiek oceniał sposób, w jaki matka karmi swoje dziecko. Gdzie wy żyjecie?? Tu, gdzie ja jestem, nikogo to nie obchodzi! Dziecko ma być zdrowe i zadbane, nie ważne jak matka to zrobi. pfffff

Gość gość
niestety w malych miastach a szczegolnie na wsiach ten problem jest nadal.

Gość gość
a ja się spotkałam. byłam niedawno na spotkaniu u znajomych i była tam para w ciąży. gdy wspomniałam, że mała dostała butlę i śpi to przyszły tatusiek od razu wyjechał z tyradami, że jak to butla? jakie to nie zdrowe i jak można dziecku taką krzywdę zrobić? gdyby nie fakt, ze nie chciałam haji robić u znajomych, to już bym mu swoje powiedziała.

Gość gość
a ja na taką nagonkę natknęłam się wyłącznie na kafe, gdzie odwieczny problem to jest kp vs mm. W realu nigdy nie słyszałam żeby ktoś był krytykowany za butelkę. Myśle tylko, że dla większości ludzi karmienie piersią jest czymś tak naturalnym i oczywistym, ze czasem dziwia się że nie wszyscy to robią. Bo chyba z tym że kp jest naturalne to chyba wszystkie osoby, niezaleźnie od poglądów na temat karmienia, mogą się zgodzić. A że w szpitalach jest nacisk na karmienie... Może i jest, ja go nie odczułam, bo sama chciałam karmić piersią i sama prosiłam o pomoc. No i nie można nie zgodzić się z tym, że mleko matki jest najlepiej dopasowane do potrzeb takiego maluszka i lepiej przyswajalne niż mm ( pod warunkiem, że z dzieckiem jest wszystko w porządku). A tak w ogóle uważam, że jak ktoś obcy wtrąca się w takie rzeczy to jest po prostu niewychowany i to o nim źle świadczy.

Gość gość
a co do przyszłych tatuśków - myślę, że życie zweryfikuje wszystko. Nam też się wydawało że wszystko wiemy najlepiej, zanim się dziecko urodziło. Byliśmy ostatnio na imprezie z naszym dzieckiem. Przyszły tatuś (skądinąd przesympatyczny człowiek) był wielce zdziwiony, że po zrobieniu kupy nei przebraliśmy od razu dziecka (jak to, to wy tak zostawiacie w tym pampersie?), potem zmieniłam dziecku pieluszkę i znowu zdziwienie (to ty tak od razu zakładasz nową, a nie wietrzysz pupy? bo nam na szkole rodzenia mówili że... ), dziecko zjadło i mój mąż położył je sobie na kolanach (to nie odbijacie?) :) trochę był facet spięty, ale jak nam się dziecko urodziło to chyba na poaczątku też tak bardzo się wszystkim przejmowaliśmy, wiec miał wybaczone :P

Gość gość
mam 2 dzieci i też dziwię się, że nie przebraliście od razu.

Gość gość
Sama chciałam tu poruszyć ten temat, ale głównie dlatego, że chciałam się Was poradzić. Otóż mój 4 miesięczniak jest od ok. pół miesiąca karmiony naprzemiennie (chce przejść zupełnie na butlę niedługo). Raz gdy byłam u pediatry i powiedziałam, ze chce wprowadzić butlę powoli i chciałabym się dowiedzieć jakie mleko mogę zacząć podawać, to szanowna pani nie odpowiedziała na moje pytanie, tylko skwitowała, że mam karmić piersią, bo to dla dziecka najlepsze. Sama więc musiałam wybrać jakieś mleko... Niedługi idziemy na szczepienie i wiem, że padnie tam pytanie, jak karmię. Wiem, że wtedy będę już karmiła tylko butlą. Wiem też, że zaraz zaczną się przytyki ze strony pediatry... Co ja mam w tym wypadku odpowiedzieć? Jakoś nie potrafię odpysknąć, ale chyba jakoś będę musiała, bo zaraz zacznie się wywód, że nie robię dla swojego dziecka wszystkiego co najlepsze (czyt. "nie karmię piersią"), przecież kp jest takie wspaniałe, itp. ...

Gość gość
mam malucha w domu i dla mnie to dziwne nie przebrać od razu po kupie....

Gość gość
to powiedz prawdę. Ze z własnego egoizmu nie karmisz dziecka piersią. A pediatra ma rację.

Gość gość
Chętnie bym tak powiedziała, ale chodzi mi o to, że nie mam ochoty słuchać ich wywodów na temat karmienia. Czy oni nie potrafią zrozumieć, że postępuje tak jak ja uważam? Przecież to ja wychowuje swoje dziecko, nie lekarze...

Gość gość
to powiedz ze mialas jakas grype zołądkową i niestety nie dałas rady kp ;) bo tak sie odwodniłaś że pokarm zaczał zanikac a poza tym bałaś sie że zarazisz dziecko ;)

Gość gość
to ja od tego nie przewijania po kupie. Bo przeczytałam to co napisałam i brzmi to rzeczywiście tak jakbym dziecko po parę godzin trzymała w kupie. To nie tak, dziecko może max 5 minut było w tym pampersie. Zawsze jak zrobi to chwilkę czekam, bo zwykle chwilę później dokłada do pieluszki;)

Gość gość
mi to wszystko jedno co robicie sama karmie cycem jest mi ciężko a najbardziej w momentach gdzie musze szukać odosobnionej strefy zamkniętej by nakarmić bo się krępuje a niektórzy są tacy hamscy że jak by mogli to pod kocyk by wleźli i gapili się a potem karmi się jak mysz pod miotłą a komentarze bynajmniej jak przy publicznej mastrubacji ale ludzie są tylko ludzmi sory za błędy ale łaśnie karmie

Gość gość
a ja karmiłam piersią i naprzemiennie butlą do trzech tygodni, potem całkowicie przeszłam na mm i dziecko rośnie jak na drożdżach. pierwsze mleko niezbyt pasowało to zmieniłam na inne i od razu się przyjęło. niech każda karmi jak uważa a lekarzom nic do tego. nie można zmusić do karmienia piersią

Gość gość
mówienie, że miało się biegunkę i odstawiło od piersi jest robieniem z siebie idioty, bo tym bardziej dziecko potrzebuje mleka matki :O