Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak mówić, telefon czy smartphone?

Polecane posty

Gość gość

Jakiś czas temu mąż na urodziny kupił mi smartphone, ostatnio widziałam się z przyjaciółką i przy odczytywaniu wiadomości zapytała co to za telefon. Jak bede mówić, że po prostu smartphone to wyjdzie 'lansiarsko'? Czy na wszystkie tego typu urządzenia mówi się telefon?

Gość gość
smartphone to smartphone, nie wyjdziesz na osobe lansującą się jeśli tak będziesz mówić :)

Gość gość
jak nie będziesz mówić smartphone.. i do tego jeszcze próbowac po angielsku zaakcentowac to bedzie ok. mów po polsku smartfon. jest rzecz absolutnie normalna, bo te telefony to poprostu smartfony.

Gość gość
Smartphone to nic innego jak telefon z dodatkowymi funkcjami jak internet, specjalistyczne oprogramowanie itd. Na pytanie jaki masz telefon raczej odpowiedz jaka marka i model a nie ze smartphone bo to i Iphone i nokia i lg :)

Gość gość
no i oczywiscie smartfon sie odmienia przez przypadki tak jak telefon. no ale oczywiscie mozna telefonowac, ale juz nie smarfonowac (chociaż... :)) także "mąż kupił mi smartfona, bawię się smartfonem, itp.."

Gość gość
Jak powiesz ze smartphone to tak jak by ktos cie zapytał jaki masz samochod a ty mu na to na paliwo mam LOL

Gość gość
ja na smartfona mówie poprostu telefon. osobiście nie lubię uzywac slowa smartfon.

Gość gość
Ja osobście polecam wam plebis.eu jak dla mnie to naprawdę świetny wybór.

Gość gość
hahha to smartfone w Polsce to lans od kiedy?Teraz praktycznie kazdy ma smartfone.A i jak sie ktos pyta co to za telefon to odpowiadasz co to za marka ,logiczne.Smartphone to jest smart - phone czyli phone :P