Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie pomieszczenia powinny być na parterze domu ?

Polecane posty

Gość gość

Waszym zdaniem, może macie wlasne domki ? Jakie pomieszczenia na parterze i na poddaszu, jaka mniej wiecej wielkosc. Czy uwazacie, ze podpiwniczenia sa dobre ? Garaz wbudowany w dom, czy osobno ?

Gość gość
Ja mam na parterze otwarty salon z jadalnią, pokój gościnny, kuchnię, łazienkę i komórkę pod schodami. W części"gospodarczej" pralnia, suszarnia, kotłownia oraz garaż. Poddasze to 3 pokoje, dwie łazienki oraz garderoba. Dom ma 170 metrów kwadratowych. Nie chcialam podpiwniczenia i nie żałuję decyzji o kotłowni. Teraz stawiamy budynek gospodarczy na kosiarkę, narzędzia, etc.

Gość gość
Na dole pomieszczenia dostępne dla gości, kuchnia, kotłownia itp. pomieszczenia gospodarcze, na górze sypialnie dla rodziny. Piwnica jest przydatna szczególnie ta chłodna do przechowywania zapasów. Garaż przy domu - łatwiej przenosić do i z samochodu bagaże, zakupy i niższy podatek (za budynki gospodarcze są wyższe stawki).

Gość gość
to ja, autorka ja szukam projektu na dom dla 2 rodzin .Moja liczy 4 osoby ( 2 synów) i osobne mieszkanie w domu dla rodziców. Jednym slowem dom z 2 niezaleznymi wejsciami.mieszkaniami Dla rodziców musi byc na parterze. Mąz chce miec wbudowany w dom garaz z wejsciem do domu. Takze nasz parter musialby pomiescić : garaz na jednym skrzydle domu, mieszkanie rodziców na drugim.A gdzies posrodku przesterzen dla nas. Dlatego zastaanaim sie co jest niezbedne na dole a jakie pokoje moga byc na poddaszu.

Gość gość
moze ktos jeszcze

Gość gość
Garaz pod domem tozly pomysl,ja tak mam i zaluje.samochodu nie mozna wstawic bo smierdzi paliwem,mam wejscie z garazu do domu niby drzwi pozamykane a i tak smierdzi

Gość gość
naprawde smierdzi pal;iwem w domu i nie korzystacie z garazu ?

Gość gość
Nie trzymamy samochodu nawet kosiarki nie mozemy trzymac

Gość gość
to dziwne, przeciez ludzie maja garaze w domu i nie narzekają. Tzn wierze Ci, tylko jestem zaskoczona

Gość gość
Jak chcesz to mozesz tak zrobic,w moim przypadky straszniez mezem zalujemy a najgorsze jest to ze nic z tym nie zrobimy

Gość gość
do autorki - :) my mamy dom w bergamotkach R2 - bliźniak, ale w środku zmieniony. 2 osobne wejście, mieszkania połączone przez garaż (żeby w zimę nie wychodzić na zewnątrz) 1. część teściów - ich pomieszczenia to:( wszystko na parterze) - garaż (w budynku) - hol - kuchnia ze spiżarką - salon - 3 pokoje - łazienka 2. nasza część PARTER: - garaż - kotłownia (na całość) - wc - kuchnia (bez spiżarki, powiększona) - salon z jadalnią - schody (tylko od nas można wejść na górę, ponieważ góra jest tylko nasza) PODDASZE: - sypialnia z garderobą i osobną łazienką - 2 mniejsze pokoje (np. dla dzieci) - 2 średnie pokoje (po ok. 16 m) - np. jeden na "gabinet, drugi dla gości - łazienka (dla dzieci lub dla gości) - pralnia Dom ma 300 m.kw. powierzchni.

Gość gość
Jesli w domu. Smierdzi paliwem z garazu, to byc moze nie mace tzw. Sluzy, czyli dodatkowego pomieszczenia miedzy garazem a czescia mieszkalna. Mozna w niej zrobic pralnie, pomieszczenie gospodarcze, kotlownie, a moze byc zwyklym pomieszczeniem przechodnim po prostu. Z doswiadczenia z moim domem i domami znajmoych proponuje rozwazyc: Zrobienie zamknietej lu czesciowo otwartej, ale zamykanej kuchni. Kurcze w kuchni w aneksie, siedzac s salonie ma sie zawsze poczucie siedzenia w kuchni. Otwarta kuchnia kiepsko sprawdza sie w trakce swiat i w ogole przy gotowaniu ostro pachnacych potraw. Jesli juz robic kuchni otwarta, to wtedy koniecznie plyta elektryczna lub indukcja - zadnego gazu, bo wszystko bedzie oblepione tluszczem. Polecam, aby pomiezzczenie gospodarcze, w szczegolnosci kotlownia na paliwo stale miala niezalezne wyjscie na dwor. Noszenie opalu w zimie przez wiatrolap, to kiepski pomysl, chyba ze ktos lubi latac z mopem i scierka od kurzu. Garaz wbudowany w bryle, ale ze sluzu tak jak pisalam wyzej. Pralnia na dole, nie na gorze, blisko wyjscia na dwor lub z wyjsiem na dwor. Spizarnia przy kuchni. Umywalka/zlew roboczy w pomieszczeniu gosp./garazu. Osobna mala lazienka przy sypialni glownej - docenicie przy dorastajacych dzieciach. Z "fanaberii" to sypialnia dla gosci przy salonie z wlasna lazienka.

Gość gość
A ja mam pralnie na górze, bo tam bedą pokoje domowników i nie wyobrażam sobie nosić brudnych rzeczy na dół.A pranie i tak zazwyczaj susze na suszarce rozkladanej (jak sie wiesza na dworze, to mam wrażenie, ze to pranie jest zakurzone lub a to ptak nasikał albo cos podobnego). Ewentualnie mogę suszarke rozstawic na balkonie (zabudowanym). Co do garażu - nie mamy śluzy i NIC nie czuć. Może macie kiepską wentylację? Co do pomieszczenia gosp. My mamy oddzielnie (oprócz 2 garaży w bryle budynku) jeszcze garaż wolnostojący i tam mamy pomieszczenie gospodarcze np. Na opony, kosiarke, i inne d**erele. Oczywiście z umywalka. Kuchnia - ja miałam i mam kuchnie częściowo otwartą (bez drzwi, oddzielona ścianką szerokości koło 1,8m i żadnego tłuszczu nigdzie nie mam :). A mam gaz. (piec rownież gazowy, więc kotlownia nie ma wyjścia na zewnątrz). A co do zapachów, to nie gotuje nic smierdzacego, więc nam to nie przeszkadza. Łazienka przy sypialni - dlaczego mała? Akurat nasza łazienka przy sypialni jest najwieksza :p. Jest i wanna i prysznic, i duze okno. Dlatego tak jak widać - każdy ma inne potrzeby i według nich planuje sobie dom :).

Gość gość
Jeśli rodzice mają mieć osobne mieszkanie to chyba najlepiej na dole zrobić im mieszkanie (zakładam że salon, łazienka, sypialnia, kuchnia) i osobne wejście do mieszkania, pomieszczenia gospodarcze mogą być przy garażu (kotłownia, składzik itp), sama byłam gościem w domu gdzie taki garaż przydomowy jest i wygoda, a nie śmierdziało zupełnie nic, wentylowany, brama od podwórka i drzwiczki od zamykanego korytarzyka. Na dole można też zrobić duży, wspólny korytarz, rodzice mieszkanie mogą mieć oddzielnie zamykane a Wy swobodnie możecie korzystać, zostawić tam też buty, kurtki, rowery itp. A na górze po prostu wasze mieszkanie, przy garażu i pom. gospodarczych na dole mielibyście dodatkową przestrzeń na pokoje (choćby dla dzieci).

Gość gość
I ja też nie rozumiem tego najeżdżania na salony/jadalnie czy co tam jeszcze z aneksem kuchennym, częściowo zasłoniętym, jak ktoś na elegancko lubi przyjmować gości i ma fioła na punkcie pokazywania kuchni to akurat tę część gdzie ma blat roboczy i kuchenkę można schować za ścianką... Sama mieszkałam i tak, i tak, teraz właśnie mam salon z kuchnią połączony i o wiele mi wygodniej niż latać do kuchni po widelec, więcej picia, ściereczkę bo dziecko coś rozlało itd, jak mam ochotę przy książce coś przekąsić to dwa kroki. Nie gotuję nic śmierdzącego również, fakt że np, potrawy z czosnkiem czuć ale to było u mnie czuć nawet kiedy kuchnia była osobno, mimo okapu zapach się roznosił, wywietrzy się i tyle. A co ma kuchenka gazowa do pryskania tłuszczem? Miałam tylko takie i może to co przy kuchence i sama kuchenka owszem, zabrudzone ale to tyle, sprzątałam normalnie, czy elektryczne- indukcyjne to jakiś cud techniki przy których tłuszcz nie pryska?

Gość gość
ja uwazam, ze wszystkie powinny byc na jednym poziomie... mam teraz niemowle I juz mnie szlag trafia, jak musze go znosi I wnosic na pierwsze pietro do sypialni...swoje juz wazy... Najlepiej miec dom bez pietra, jak zdrowie wysiadzie, to schody beda tylko meka...

Gość gość
Na parterze mam salon , łazienke dla gości , kuchnie z jadalnią przedpokój i główne wejście , garaż duży otwarty tam mamy też rowery hulajnogi drabine i inne rzeczy, z salonu wychodzą drzwi na taras tam mamy też taki duży schowek-altane gdzie mamy schowane różne rzeczy np. zamrażarkę , narzędzia , basen na lato itp. :)

Gość gość
My mamy na parterze duzy pokoj , kuchnie z jadalnia , przestrzen biurowa , przedpokoj , lazienke i pralnie . Garaz mamy w formie wiaty przylegajacej do domu , mamy tez osobny budynek za domem ktory ja nazywam skladzikiem tam trzymamy sprzet ogrodowy i rozne szpargaly

Gość gość
Co to jest "duży pokój"?

Gość gość
Dół: kuchnia jadalnia (ale taka dla domowników, a nie wyłącznie dla gości używana raz od święta) pokój dzienny wc z umywalką (ale nie pełna łazienka do kąpania się) pomieszczenie gospodarcze (pralnia, szuszarnia i składzik w jednym) kotłownia (jeśli nie ma piwnicy) Góra: sypialnie łazienka Garaż lepiej z bezpośrednim dostępem do domu (może być nawet zadaszona pergola, byle blisko wejścia do domu)

Gość gość
U nas na dole kuchnia i jadalnią, kotłownia, wiatrołap, łazienka, hol i schody na górę, na górze sypialnie i garderoba, łazienka w trakcie wykańczania. garaż mamy jakby oddzielnie, bo stoi obok domu, z kotłownia łączy go przejście, taki dobudowany korytarz. garaż stoi 2 metry od domu. W garażu mam antresole gdzie trzymam zabawki dziecka, drobne narzędzia, mam też piwniczke na weki :) Jakbym miała mieszkać z tesciami to nie robilabym dołu dla siebie, bo strasznie duży ten dom wyjdzie. zrobilabym dla nich łazienkę, kuchnie i 2 pokoje, a dla siebie lazienke-żeby nie latać na górę będąc np w ogrodku. patio na dole jako wspólna przestrzeń plus taras nad nim żebyście mieli poczucie prywatności jak zaprosicie znajomych. kotlownie i garaż robilabym przyległe do budynku.

Gość gość
U mnie jest salon, kuchnia i jedna łazienka.

Gość gość
U mnie jest przedpokoj na kurtki buty itd , pozniej drugi przedpokoj mozna to holem ( chyba przez samo h ) nazwac , kuchnia , pokoj dzienny , lazienka , pralnia i komorka pod schodami

Gość gość
Ach to jeszcze raz ja , na gorze mamy hol , 4 sypialnie , lazienke z sauna i garderobe

Gość gość
Ja mam przedpokój, klatka schodowa, pokój gościnny, kuchnia z jadalnią i salonem, łazienka i pomieszczenie gospodarcze (pralka i pompa ciepła tam jest). Na górze 3 pokoje i duża łazienka.

Gość gość
gość 2016.10.17 Co to jest "duży pokój"? x nie rozumiem czego ty nie rozumiesz w zwrocie duzy pokoj ? nie wiesz co oznacza DUZY czy bardziej nie roumiesz slowa POKOJ ?

Gość gość
Ja miałam po przeprowadzce do nowego domu niezagospodarowane jedno wolne pomieszczenie i zrobiłam w nim saunę. Uwielbiam do niej chodzić ponieważ pozwala mi utrzymywać dobrą sylwetkę i samopoczucie. Saunę wykonywała dla mnie firma www.saunyfinskie.com.pl.

Gość gość
Moze jednak warto pomyslec o takim rozwiązaniu https://www.cgt.com.pl/ Warto postawić na solidną konstrukcję.